AB ülkelerinden, vergi cennetlerine 1 yılda 1 trilyon € kaçmış!

AB ülkelerinden, vergi cennetlerine 1 yılda 1 trilyon € kaçmış!
24 Mayıs 2013 11:11

Avrupa ülkelerinin vergi cennetleri nedeniyle yüzünden yılda 1 trilyon Euro kaybettiği açıklandı.

AB liderleri Brüksel’deki zirvede AB’nin vergi politikasını ele aldı. Olağanüstü zirvede AB devlet ve hükümet başkanları AB’nin iki farklı hayati konusu olan vergi ve enerji politikalarını yarım günlük buluşmaya sığdırmaya çalıştığı belirtildi.

Avrupa Birliği üye ülkelerinin kendi vergi politikalarını belirleme, bunların uygulanması, vergi idarelerinin sistemi ve yapısını belirleme konularında tam yetkisi bulunduğu vurgulandı. Alman yayın kuruluşu DW, Avrupa Parlamentosu’nun vergi politikasında yetkili kurum olmadığını ancak parlamenterlerin AB ülkeleri arasında yapılacak etkili bir bilgi alışverişiyle hükümetlerin 2020 yılına kadar 1 trilyonluk vergi açığını yarıya düşürmesini hedeflediğini aktardı.

Avrupa Komisyonu’nun AB sınırları içinde 2015 yılına kadar gelir, emeklilik, sigorta gibi konularda otomatik bilgi alışverişine geçilmesini istediği, Lüksemburg ve Avusturya bankalarının bilgi gizliliği ilkesi uyarınca bilgi paylaşımına yanaşmadığı ifade edildi. Avrupa Parlamentosu’nun Sosyal Demokrat üyesi Udo Bullmann, AB ülkeleri vergi kaçıramayan ya da etik değerleri nedeniyle kaçırmayan insanların sırtından daha fazla geçinemez dedi.  Parlamenterler kaybedilen paranın yüksek vergilerle namuslu mükellefe ödetildiği eleştirisini yaptı.