CHP’li Özdemir’den Bakan Bilgin’e çağrı: İddiaları araştırın!

CHP’li Özdemir’den Bakan Bilgin’e çağrı: İddiaları araştırın!
20 Mart 2023 06:38

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, Yapı Kredi Bankası çalışanı Efe Demir’in “yönetim tarafından mobbinge maruz kaldığı için yaşamına son verdiği” yönündeki iddialar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e olayın ve tüm iddiaların araştırılmasına yönelik olarak çağrıda bulundu.

 

 

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, “Yapı Kredi Bankası’nın iştiraki olan Yapı Kredi Teknoloji şirketinin Bireysel Krediler Tahsis Uygulama Geliştirme Müdürü Efe Demir’in depremzedelerin kredilerinin ertelenmesine dönük talebinden dolayı bir süredir mobbinge maruz kaldığı, son günlerde uzun saatler çalıştırıldığı ve bu sırada ağır baskı uygulandıktan sonra sinir krizi geçirerek camdan atladığı öne sürülmektedir. Söz konusu iddiaların Bakanlıkça bir an önce araştırılması ve gereğinin yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

 

 

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE AĞIR PSİKOLOJİK BASKILAR

 

 

2019 yılında intiharların arttığı bir süreçte bankacılık sektörü çalışanlarının çalışma koşullarının araştırılarak gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi verdiğini kaydeden Özdemir, “Bankacılık sektörünün daralmasıyla birlikte şube ve gişe çalışanları başta olmak üzere banka çalışanlarına ulaşılması mümkün olmayan satış hedefleri dayatıldığı belirtiliyordu. Ulaşılması çok zor olan bu hedeflere ulaşılması için aşırı iş yükü yüklendiği, mobbing ve her an işten atılabilecekleri yönündeki ağır psikolojik baskılar uygulandığı iddia edilmekteydi. Son dönemde bu iş yüküne ve baskı ortamına bağlı olarak stres, ruhsal bunalım ve antidepresan ilaç kullanımının yaygınlaştığı yönünde şikâyetler bugün de devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

YÜZDE 70’İ ANTİDEPRESAN İLAÇ KULLANIYOR

 

 

Banka-Sigorta İşçileri Sendikasına göre Türkiye’de banka çalışanlarının en az yüzde 70’inin antidepresan ilaç kullandığını kaydeden Özdemir, “Bankacılık sektörü çalışanları arasında stres ve ruhsal bunalımın sonuçları zaman zaman antidepresan ilaç kullanımının da ötesine geçerek ciddi sağlık sorunlarına ve intiharlara kadar varmaktadır. 2019 yılından itibaren sektörde çok sayıda intiharla sonuçlanan olaylar yaşandı. İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Merve Yıldız’ın, ‘Banka Çalışanlarında Stres Algısı ve Ruhsal Durum Arasındaki İlişkinin Araştırılması’ konulu saha çalışması, banka çalışanlarının algılanan stres genel düzeyinin ve iş yoğunluğunun anksiyete düzeyini, depresyon düzeyini, olumsuz benlik düzeyini, somatizasyon düzeyini ve hostilite düzeyini de anlamlı bir şekilde artırdığını ortaya koymaktadır” dedi.

 

 

BAKANLIK TÜM İDDİALARI ARAŞTIRMALI

 

 

Çorum Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Muharrem Tuna’nın, “Çalışanların strese bağlı kişilik özelliklerinin iş tatmin düzeylerine etkisi” konulu araştırmasına da atıf yapan Özdemir, “Yapılan çalışma, banka çalışanlarının yüksek stres altında çalıştıklarını, alt kademe çalışanların iş memnuniyetlerinin çok daha düşük düzeyde olduğunu ve yüksek stres düzeyinin de bireysel ve örgütsel birçok soruna neden olduğunu ortaya koymaktadır” dedi. “Bankacılık sektöründe son yaşanan intiharla ve tüm iddialarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir an önce inceleme başlatmalıdır” diyen Özdemir, “Bakanlık, söz konusu iddialar ışığında, sektör çalışanlarının çalışma koşullarıyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapmalı ve gerekli önlemlerin belirlenmesi için somut adımlar atmalıdır” dedi.