Muhalefet, rüzgârı arkasına alıyor!

Muhalefet, rüzgârı arkasına alıyor!
21 Temmuz 2022 13:02

Saray’ın peş peşe gelen seçim atılımları tabanda beklenilen heyecanı uyandırmadı. SADAT çıkarmasından KYK borçlarındaki faizlerin silinmesi talebine dek doğru hamleyi yapan muhalefet, rüzgârı arkasına alıyor.

 

 

Birgün’den Mehmet Emin Kurnaz’ın haberine göre ekonomik kriz ve artan yoksulluk toplumsal taleplerin daha gür şekilde dillendirilmesini sağladı. Elektrik zammına karşı girişilen eylemlerden emeklilikte yaşa takılanlara (EYT), asgari ücret zammından, öğrencilerin KYK borçlarındaki yüksek faizlere kadar bir dizi talep ve tepki Saray’ın gözünü korkuttu. İktidarın çözemediği, muhalefetin de sıkça dile getirdiği bu taleplerin kamuoyu yoklamalarında halkın oy tercihlerini muhalefet lehine etkilediği görüldü. Tüm yığınağını seçime yapan iktidar, muhalefetin hamle üstünlüğüne karşı adımlar atmak zorunda kaldı. Ancak iktidarın seçime odaklı zorunlu yatırımları tabanda arzu edilen kıpırdanmayı sağlayabilmiş değil. Hatırı sayılır anket firmalarının temsilcileri de AKP’den kopan kitlenin partiye geri dönmesinin artık çok zor olduğuna vurgu yapıyor.

 

 

SARAY ÜZERİNDE BASKI

 

 

Öte yandan muhalefet cephesi rüzgârı arkasına almakta iktidardan daha fazla avantaja sahip. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemki bazı çıkışları AKP karşısında oluşan geniş cephede gözle görülür bir heyecan yarattı. Seçim güvenliği konusunda SADAT çıkarması, bürokratlara yönelik ‘korkmayın’ çağrısı, Kaftancıoğlu’na siyasi yasak kararının ardından düzenlenen Maltepe mitingi, vakıflar aracılığıyla yurtdışına aktarılan paraların ifşası, elektrik faturalarına gelen zamlardan sonra ‘faturamı ödemiyorum’ çıkışı, KYK borçlarının faizinin silinmesi talebi bunlardan yalnızca birkaçı. Kılıçdaroğlu’nun son olarak EYT’liler için yaptığı sosyal medya paylaşımı da iktidar üzerinde baskı oluşturdu.

 

 

HELALLEŞME TARTIŞMASI

 

 

Kılıçdaroğlu’nun özellikle geçim sıkıntısı, demokrasi, yolsuzluk ve liyakat konularında öne çıkan hamlelerinin tabanda kıpırdanma yarattığı görülüyor. Buna karşın çoğunlukla muhafazakâr kesimlere yönelik ‘helalleşme’ çağrısı ise beklenen etkiyi yaratmadı. Aksine bugünkü rejimde pay sahibi olan kesimlerle ‘hesaplaşma’ söylemi geniş kesimler tarafından çokça dillendirildi. Son birkaç ay yaşanan gelişmelere bakıldığında dahi doğrudan toplumsal talepleri kucaklayan ve sözünü buradan üreten siyaset yapma biçiminin muhalefet hanesine artı puan kazandırmaya devam edeceği görülüyor.

 

 

SARAY, ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI

 

 

Yakın dönemde muhalefetin çıkışlarının ardından üzerinde baskı hisseden iktidarın önüne koyduğu bazı sorunları hatırlayalım:

•Yüksek elektrik faturaları: Ülkenin dört bir yanında fatura yakma eylemleri gerçekleşti. Esnaf, yüksek gelen faturaları camlarına astı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tepki için faturasını ödemeyeceğini duyurdu. İktidar, tepkileri önlemek ve imajını kurtarmak için elektrik faturalarındaki TRT payını kaldırdı.

•Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesi aslında her seçim dönemi iktidarın önüne koyduğu seçim sonrası ise asla hatırlamadığı bir problem haline geldi. İktidar, ETY’lilere verdiği sözleri tutmazken, muhalefet kanadından EYT’liler seslerini duyurması için kürsülere çağrıldı. Kılıçdaroğlu sosyal medyada ‘EYT yükleniyor…’ paylaşımı yaptı. Dün Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’yle ilgili olarak çalışma grubu oluşturulduğunu söyledi. Bakan Bilgin, “Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. Maliye Bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız” dedi.

•KYK borçları: Kılıçdaroğlu’nun KYK borçlarının faizlerinin silinmesi çağrısının ardından hükümet adım attı. Erdoğan, kabine toplantısından sonra ‘müjde’yi duyursa da ‘Teşekkürler Kılıçdaroğlu’ etiketi sosyal medyada gündem oldu.

•Diğer talepler: Emekliye bayram ikramiyesi, 3600 ek gösterge, asgari ücrete ek zam yapılması da muhalefetin bastırıp iktidarın harekete geçtiği diğer başlıklar oldu.