CHP’li Emir: Kızılay’a güven azalıyor, bağışlar büyük oranda düştü!

CHP’li Emir: Kızılay’a güven azalıyor, bağışlar büyük oranda düştü!
21 Mayıs 2022 11:06

İktidara yakın vakıflara aktardığı bağışlarla gündeme gelen Kızılay’a güven azaldı. Verilere göre, 2019’da 216 bin 21 kişi olan kök hücre bağışçı adayı 2021’de 87 bin 267’ye kadar düştü.

 

 

Kızılay’ın 2019, 2020 ve 2021’e yönelik bağış verilerini derleyen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sayılarla konuştu.

Kurumun 2019’da 2 milyon 809 bin 237 ünite kan bağışı topladığını belirten Emir, “2020’de Covid-19 salgının da etkisiyle toplanan kan miktarı 2 milyon 429 bin 302 üniteye gerilemiş. Bu anlaşılabilir bir durum. Ancak görüyoruz ki 2021’de 2019’a göre 57 bin 545 ünite daha az ünite kan toplamış. Veriler, kuruma güvenin azaldığını ortaya koyuyor. Halkımız, ismi usulsüzlüklerle, iktidara yakın vakıflara yaptığı bağışlarla gündeme gelen Kızılay’a güvenini kaybediyor” yorumunu yaptı.

 

 

“İDDiALAR ARAŞTIRILMALI”

 
“Bu gidiş hepimize zarar verir” uyarısında bulunan Emir, Kızılay’ın kök hücre bağışçı adayı sayısına ilişkin de “2019’da 261 bin 21 kişi kök hücre bağışçı adayı oldu. Bu sayı 2021’de 87 bin 267’ye düştü. Bu düşüşler güvensizlikten kaynaklanıyor. Kızılay’a yönelik tüm usulsüzlük iddialarının derhal araştırılması, sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Kızılay’a güvenin tesis edilmesi, hepimizin yararına olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Öte yandan Kızılay Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 

Kamuoyunun dikkatine…

 

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in iddialarını dayanak yaparak bazı gazetelerde yer alan haberlere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur.

Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; temelsiz, kanıtsız iddialarla bir Milletvekilinin Milli Cemiyet olan Kızılay’a yolsuzluk iftirası atması en hafif tabiri ile sorumsuzluk ve kötü niyetliliktir. Bu iddiaları muhatabına sormadan haberleştirmek de basın ahlakı ile hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır.

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 2005 yılında yapılan düzenleme ile ülkede kan toplama, testlerini yapma ve kullanıma hazır bir halde hastanelere sevk etme görevini Kızılay’a vermiştir. O yıl 300 bin ünite dolayında olan ve çoğu asker ve polis gibi meslek gruplarından alınan kan bağışı rakamları, tamamı gönüllü kan bağışçılarından alınmak üzere bu yıl 3 milyon ünite hedefine çıkmıştır. Pandemi nedeniyle yaşanan kapanmalar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kan bağışı rakamlarını azaltmış görünse de hastanelerdeki kan kullanımının da aynı nedenle azalması sebebiyle herhangi bir kan tedarik sıkıntısı yaşanmamıştır. Kan bağışının düştüğü iddia edilen dönemde, Kızılay’ın ülke kan ihtiyacını karşılama oranı yüzde 80’lerden 90’lara çıkmıştır. Yapılan haberler Ulusal Kan Tedarik sisteminin nasıl işlediğini bilmeden, Kan Bankacılığı alanında bilgi ve yetkinliği olmadan, muhatabına kafasına takılan soruları sormadan Kızılay’ın kamuoyu ile paylaştığı rakamlar üzerinden yanlış ve acemice yorum ve haber yapmak bir Milletvekiline ve gazeteciliğe yakışmamaktadır.

 

 

Aynı şekilde kök hücre bağışlarında da öne sürüldüğü gibi bir azalma yaşanmamıştır. Yıllık kök hücre hedeflerini sağlık otoriteleri belirlemekte, Kızılay ise tamamı gönüllülerden olmak üzere bu hedefleri karşılamaktadır. Bu alanda da herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.

 

 

Kaldı ki; haberde dile getirilen iddiaların aksine, Kızılay, yapılan bağımsız kamuoyu yoklamalarında hem sektöründe hem de genel kurumsal güven endekslerinde açık ara birinciliğini korumaktadır. Kızılay’a bireysel ve kurumsal olarak yapılan bağış sayıları, geçmiş yıllardan beri düzenli bağış yapan sadık bağışçı sayısı, ve ilk defa Kızılay’a bağış yapan insan sayısı her yıl yüksek bir ivme ile artmaktadır. Kızılay ayrıca gönüllük alanında da hem Türkiye’de hem de Dünya’da aktif 200 bin gönüllüsü ile liderliğini sürdürmektedir. Bu da milletimizin Kızılay’ı ne kadar farklı bir konumda gördüğünün işaretidir.

 

 

Hal böyle iken, Kızılay’ın internet sitesinde ve her yıl yaptığı toplumu bilgilendirme toplantılarında alenen açıklanan rakamlarla, bu rakamların arkasındaki gerçeği merak dahi etmeden yapılan haberler iyi niyetten yoksundur.

Tüm bu karalama çabalarına rağmen, Kızılay gerek milletimizin gerekse dünyadaki tüm mazlumların ellerini tutmaya devam edecektir.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla duyurulur.

Kızılay Basın Müşavirliği