Emekli Korgeneral Pekin: Rejimle çatışmaya Rusya engel olur

Emekli Korgeneral Pekin: Rejimle çatışmaya Rusya engel olur
15 Ekim 2019 09:48

Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ‘Suriye SDG ile anlaştı’ iddiasını yorumladı.

 

 

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre Türkiye’nin, terör örgütü PKK-PYD’yi bölgeden arındırmak için Suriye’nin kuzeyine başlattığı Barış Pınarı Harekatı sürerken Suriye hükümeti, YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’yle (SDG) anlaşma sağladı. Anlaşma çerçevesinde Suriye ordusu SDG kontrolündeki bazı kentlere girdi. Bu gelişmenin ardından Suriye ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) karşı karşıya gelme olasılığı gündeme geldi. Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli korgeneral İsmail Hakkı Pekin, “Rusya böyle bir çatışmaya mani olur. Türkiye ile Suriye’nin çatışmaları tüm bölge için kötü olur, ben böyle bir çatışmaya meydan verileceğini düşünmüyorum” değerlendirmesini yaptı.

 

 

Suriye hükümetinin Rusya’nın arabuluculuğunda SDG ile anlaştığı haberlerini ve bu anlaşmanın Barış Pınarı Harekâtı’na olası etkilerini Cumhuriyet’e değerlendiren eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, özellikle Tabka’da Suriye ordusunun kontrolü almasının, Barış Pınarı Harekâtı’nda Türkiye’nin daha güneye inmesini önlemeyi amaçladığını belirtirken, TSK ile Suriye ordusunun çatışma olasılığının düşük olduğunu dile getirdi. Pekin, “Rusya böyle bir çatışmaya mani olur. Türkiye ile Suriye’nin çatışmaları tüm bölge için kötü olur, ben böyle bir çatışmaya meydan verileceğini düşünmüyorum. Rusya, burada arabuluculuk yapıyor ve bazı yerlerde Suriye hükümetinin kontrolü almasını sağlıyor” dedi.

 

 

“RUSYA İŞBİRLİĞİ İÇİN ROL OYNAYABİLİR”

 

 

ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinden çekilme kararının, Rusya’yı Suriye’de “anahtar ülke” konumuna getirdiğini vurgulayan Pekin, “Bölgedeki çözümü Rusya’ya bıraktılar. Rusya hem Suriye’ye yakınlığı, hem Türkiye’yle işbirliği hem de SDG’yle görüşmeleri olan tek ülke. Bu nedenle Suriye’de arabulucu olma özelliğine sahip bir ülke” dedi.

 

Rusya’nın orta vadede Türkiye’yle Suriye arasında ilişki kurulması için arabuluculuk yapmak isteyebileceğini belirten Pekin, “ABD ‘50 bin kişilik bir ordu hazırlıyorum’ dedi, fakat şimdi geri çekildi. Şimdi bu silahlar ne olacak? Türkiye, Fırat’ın doğusuna girdi ama YPG ortadan kalkmadı. Bu tehdidin ortadan kalkması için Suriye’yle işbirliği yapılması lazım. Bu konuda Rusya önemli bir rol oynayabilir” diye konuştu.

 

Ankara’da Barış Pınarı Harekâtı’nın hem batıya hem de doğuya doğru genişlemesi yönünde beklenti olduğunu aktaran Pekin, “Rusya, Türkiye ile stratejik bir işbirliği içerisinde, Münbiç için Türkiye’yle olan bu işbirliğini bozacağını düşünmüyorum. Dolayısıyla Rusya’nın Türkiye’ye daha ılımlı yaklaşacağını düşünüyorum. Acaba Fırat’ın doğusunda da çözüm Astana sürecinden mi geçiyor? İran, Rusya, Türkiye Astana sürecinde Fırat’ın doğusu konusunu görüşecekler mi? ABD acaba buradan çekilerek kendi rolünü Türkiye’ye mi verdi, bu sorular ortada” ifadelerini kullandı.