Çapa makinası seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Çapa makinası seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
7 Aralık 2018 22:59

Çapa makinası, tarımcılık faaliyetlerindeki en önemli araçların başında yer alıyor. Toprağın işlenmesine yarayan ve ister sert ister fazla yumuşak zemin üzerindeki çakıl, taş gibi şeylerle dolu olan tarlalarda en rahat şekilde çalışmanın da yolu çapa makinası üzerinden geçiyor.

 

 

Çiftçilerin ise çapa makinası konusunda dikkat etmesi gereken bazı unsurlar söz konusu. Her ne kadar birçok çiftçi maliyetlerini düşürebilmek adına ikinci el çapa makinası modellerini tercih ediyor olsa da dikkat edilmesi gereken ana hususlar noktasında ortak bir durum var. Çapa makinası seçimi nasıl yapılır konusundaki detayları bilgileri ise yazımızda bulabilirsiniz.

1- Yakıt Türü

Çapa makinaları yakıt türlerine göre benzinli ve dizel olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ancak dizel çapa makinalarının daha faydalı olduğu bilinen bir gerçek. Özellikle daha az yakıt tüketmesiyle ön plana çıkan dizel çapa makinaları, düşük maliyetle yüksek verim almanızın en iyi yolu.

2- Arazi Büyüklüğü

Çapa makinası seçimi yaparken en önemli detaylardan bir diğeri, işlenecek toprağın yapısı ve büyüklüğü oluyor. 10 Dönüm arazi için kullanılan makina ile 2 dönüm arazi için kullanılan makinanın aynı olması kesinlikle mantıklı bir tercih olmaz. Buna ek olarak arazi sert zemin üzerinde çakıl, taş veya taşlı toprak çok fazla ise daha güçlü bir makina seçmeniz gerekiyor.

3- Satın Alma

Çapa makinası konusunda bir diğer dikkat etmeniz gereken unsur ise çapa makinasını nereden alacağınız oluyor. Genellikle çiftçilerimiz, komşularından gördükleri ürünleri satın almaya yöneliyor olsa da bu çok doğru bir tercih değil. Çapa makinaları arasında ihtiyacınıza yönelik modeli bulup satın almak için internetten faydalanmanız çok daha akılcı bir yaklaşım. Özellikle internet üzerinden birçok marka ve modele ulaşarak fiyat/performans karşılaştırmaları yapılabiliyor olması da bu durumu daha yararlı kılan bir başka detay.

 

İnternet üzerinde tarım araçları satın alınmasında ise Avrupa’nın lider tarım araçları sitesi Truck 1, yardımınıza hazır bulunuyor. Birbirinden farklı çapa makinalarını bulabileceğiniz bu site  sayesinde ihtiyacınıza yönelik aracı bulup en doğru seçimi yapabilirsiniz.