Referandum protestoları bugün de devam etti

Referandum protestoları bugün de devam etti
18 Nisan 2017 20:32

16 Nisan’daki şaibeli referandum sonuçlarını protesto etmek isteyen vatandaşlar dün ve önceki gün olduğu gibi bugün de sokaklara çıkmaya başladı. Başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmir’de vatandaşlar protesto gösterilerine başladı.

 

 

 

 

 

Referandumda birçok sandıkta sahte oy kullanıldığı iddiaları ve Yüksek Seçim Kurulu’nun kanuna aykırı olarak mühürsüz oy zarfları ve pusulalarını geçerli saymasına tepkiler artarak devam ediyor. Bu doğrultuda günlerdir sokaklara akın ederek protesto gösterileri yapan vatandaşlar bugün de meydana çıktı. Vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile çıktıkları meydanda, hile karıştığını öne sürdükleri referandumun iptal edilmesini istiyor.

 

 

Beşiktaş’ta 19.30’ta bir araya gelen vatandaşlar, slogan atarak yürüyüşe geçti. Öte yandan akşam ilerleyen saatlerde Taksim’e ilerlemek isteyen grubu güvenlik güçlerinin engellediği öne sürüldü.

 

 

11
Foto: Beşiktaş’ta akşam saatlerinde protestolar sırasında böyle görüntüler vardı

 

22

33

Kadıköy’de ise önceki 2 gün olduğu gibi, Süreyya Operası önünde toplanan vatandaşlar protestolarını sürdürdü.

 


Kadıköy’de kadınlar Hayır’ına sahip çıkıyor paylaşan: Sozcu

44

55

Kadıköy

Bakırköy Özgürlük Meydanı önünde ise ‘Hayır biz kazandık’ pankartı açan vatandaşlar referandum sonuçlarına tepki gösteriyor.

66

Bakırköy

77

İZMİRLİLER MEYDANA ÇIKTI

16 Nisan gecesinden bu yana referandumdaki şaibeleri ve Yüksek Seçim Kurulu’nu protesto eden İzmirliler, bu akşam Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Binlerce vatandaş YSK’yı istifaya çağırdı ve referandumun iptal edilmesini istedi.

88

Foto: SÖZCÜ

 

İZMİRLİLER CUMHURİYET MEYDANI’NDA TOPLANDI

 

Referandumda birçok sandıkta sahte oy kullanıldığı iddiaları ve Yüksek Seçim Kurulu’nun kanuna aykırı olarak mühürsüz oy zarfları ve pusulalarını geçerli saymasına tepkiler artarak devam ediyor. Bu doğrultuda günlerdir sokaklara akın ederek protesto gösterileri yapan İzmirliler bugün de meydana çıktı. Sosyal medya ve cep telefonlarının Whats App paylaşımları ile haberleşerek organize olan vatandaşlar saat 19:00’da Konak’taki Cumhuriyet Meydanı’nda buluşarak tepkilerini ortaya koydu. Protesto eylemine çok sayıda demokratik kitle örgütü de destek verdi.

99

Foto: SÖZCÜ

 

REFERANDUMUN İPTALİNİ İSTEDİLER

 

“Başka Gelecek Hareketi” adı altında birleşen İzmirliler, ellerinde Türk bayrakları, Atatürk posterleri ve “Boyun Eğme” yazılı flamalar ile çıktıkları meydanda, hile karıştığını öne sürdükleri referandumun iptal edilmesini istedi.

10

 

YSK’YI İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR

 

Meydanı dolduran binlerce vatandaş saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı söyledi. Halk, “Hayır bitmedi, daha yeni başlıyor” sloganları attı. Vatandaşlar, ellerinde taşıdıkları dövizlerdeki yazılar ve dile getirdikleri sloganlar Yüksek Seçim Kurulu’nu istifaya çağırdı.

 

123

 

İZMİR ‘HAYIR’INA SAHİP ÇIKIYOR

 

Konuşmacılar, “İzmir hayırına sahip çıkmak için toplandı. Şaibeli seçime dur demek için demokrasi nöbetlerine ve protesto eylemlerimize devam edeceğiz” dediler. Çok sayıda TOMA ve Çevik Kuvvet ekibinin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemde, konuşmacılar alandaki emniyet görevlilerini de selamladı. Eylem konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

234
Foto: SÖZCÜ

 

ANKARA

Kızılay, Sakarya’da toplanan yüzlerce yurttaş YSK’yi protesto etti. Yurttaşlar ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam’ sloganları atarak referandumun iptalini istedi.

 

345

İZMİR

izmir-3

izmir-4

İSTANBUL – AVCILAR

 

YSK kararıyla Evet lehine oynama yapılan referandum İstanbul Avcılar’da da protesto edildi. Marmara Caddesi’nde toplanan yurttaşlar oylamanın tekrarlanmasını talep etti.

 

555

AYDIN

Referandum sonuçlarını ve YSK kararını protesto etmek amacıyla yürümek isteyen CHP’lilere polis izin vermedi. Yaşanan gerginlik basın açıklamasının yapılmasıyla sona erdi.

 

000

Cumhuriyet Halk Partisi Aydın İl Başkanlığı 16 Nisan Halk Oylaması’nın sonuçlarını ve YSK’nın verdiği karara tepki göstermek için Kent Meydanı’nda bir araya geldi. CHP İl Başkanı Bayram İnci önderliğinde yürümek isteyen partilileri polis engel oldu.

9999

CHP Gençlik Kolları Başkanı Yılmaz Tilki ile polis arasında gerginlik yaşanırken, polis gruba dağılmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ancak buna rağmen yürümek isteyen partililere polis barikat kurarak engel oldu.

 

Polis yetkilileri sadece basın açıklamasına izin verileceğini bildirdi.

 

7777

 

Bunun üzerine grup adına açıklamayı okuyan CHP Aydın İl Gençlik Kolları Başkanı Yılmaz Tilki, “Eşit ve adil olmayan şartlarda biz bir seçim süreci yaşadık. Bu süreçte bizleri ‘Hayır’da buluşturan memleket gençliğine büyük mücadele verdik. Hiçbir arkadaşımızın boynu bükülmesin. Gözleri yere bakmasın. Duruşumuz gibi boynumuzda dimdik dursun. Biz bu cumhuriyetin parçası olduğu meclise hepsinden öte yaşadıklarımıza ve yaşayacaklarımıza sahip çıktık. En başından beri bu memleketin birikimine inandık. Kanmadık, aldanmadık, vazgeçmedik ve en önemlisi yanılmadık. Mücadelemiz bitmedi daha yeni başladı” dedi. Grup açıklamanın ardından dağıldı.

 

MANİSA

Referandumda mühürsüz oyları geçerli olarak sayan Yüksek Seçim Kurulu’na tepki göstermek amacıyla CHP Manisa İl Gençlik Kolları, akşam saatlerinde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda eylem yaptı. CHP’li gençlerin yaptığı eyleme CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP İl Başkanı Halil Tokul, ilçe başkanları ve çeşitli sivil toplum örgütleri de katılarak destek verdi. Ellerinde “Mühür yoksa meşruluk yok”, “Hayır kazandı YSK çaldı”, “Demokrasi için ayaktayız” yazılı dövizler bulunan gençler “Hayır bitmedi mücadeleye devam”, “Gün gelecek YSK halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı.

Çevik Kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemde grup adına açıklamayı yapan CHP Manisa İl Gençlik Kolları Başkanı

Gülşah Durbay, “3 ay boyunca her karışına adım attığımız Manisa’da inanarak, cesaretle ‘Hayır’ı örgütledik. Biz 16 Nisan gecesi burada memleketimize ve geleceğimize sahip çıktık. Kentimizden ‘Hayır’ kararının çıkması sürpriz değil, bir emektir. Bugün, sahip çıktığımız oylarımız çalınmak istenmektedir. Bizim nezdimizde bu seçimin hiçbir meşrutiyeti yoktur. Meşru olan bizim kararlılığımızdır. Bizim kararımızdır. Meşru olan Manisa’dan, İstanbul’dan, Ankara’dan, İzmir’den, Artvin’den, Diyarbakır ve Mersin’den yani memleketin yarısından hep birlikte haykırdığımız hayırdır. Referandum iptal edilene kadar mücadelemiz devam edecektir” dedi.

 

CHP’Lİ GENÇLER HER AKŞAM EYLEM YAPACAK

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nda Manisa’da geniş kapsamlı bir ‘Hayır’ yürüyüşü yapacaklarını dile getiren CHP’li Durbay, 23 Nisan tarihine kadar 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda YSK’yı protesto etmek için saat 19.30’da eylem yapacaklarını dile getirdi.

6789

Eylemde konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise, referandumun meşruiyetini kaybettiğini ve bu nedenle referandumun bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamaların ardından yaklaşık 15 dakika boyunca sloganlar atan grup olaysız bir şekilde dağıldı.

 

 

Kaynak: Sözcü