800 engellinin umudu 'Haydi Gülümse'

800 engellinin umudu 'Haydi Gülümse'
27 Ağustos 2009 11:25

Özürlüler Vakfı’nın kampanyasıyla yaşları 0 ile 15 arasında engelli çocuklar tedavi olacak. Vakıf Başkanı Sandıkyapan “20 ilden öncelikli olarak 800 çocuk belirledik” dediÖzürlüler Vakfı’nın ‘Haydi Gülümse’ kampanyası 800 engelli çocuğun yüzünde kocaman bir gülücük oldu. Yaşları 0-15 arasında değişen bu çocuklar, kampanya sayesinde tedavi olup hayata tutanacak. Bu yıl sonuna kadar 109 çocuk tedavi olacak. Yardımlardan 2 milyon lira toplandığını söyleyen Vakıf Başkanı Seyhan Sandıkyapan, “Hayata kazandırabileceğimiz binlerce çocuk var. 4’ü profesör 6 kişilik bilim kurulumuz tarafından 7 bölge 20 ilden öncelikli olarak hayata kazandırabileceğimiz engelli 800 çocuk seçtik. Vakıf olarak hedefimiz yıl bitene kadar bu çocukların ameliyatını yaptırmak” diyor. “Her iki kolunda da Radius kemiği olmadığı için ellerini tam anlamıyla kullanamayan Nurullah Koç (3), doğuştan işitme engelli Meryem Yılmaz (3)ve spastik özürlü Melek tunç (5.5), vakıf sayesinde gülecek 800 çocuktan sadece üçü.

YAŞITLARINI GÖRÜNCE…
Koç makat, kalınbağırsak ve mide yolu kapalı dünyaya gelmiş. Vacterl Sendromu diye adlandırılan bu hastalığın yanı sıra kalp damarları ters olan ve kollarında radius kemiği olmayan Koç, 1, 3 ve 5 günlükken birer ameliyat olmuş. mide ve kalınbağırsak yolları açılmış. 1,5 yaşında ise kalbindeki ters damarlar tedavi edilmiş. Anne İffet Koç oğlunun kendisine sürekli kendi yaşıtlarının ellerini gösterdiğini ve ‘Benim ellerim niye böyle’ diye sorduğunu söylüyor. “Büyüyünce ellerim babamın elleri gibi olacak” diyen küçük çocuğun kullanamadığı sağ baş parmağı alınacak. Sonrasında her iki elinde de işaret parmakları döndürülüp baş parmak yapılacak. Doğuştan işitme engelli olan Meryem Yılmaz’ın annesi İmmihan Yılmaz (22) ise, “Duymadığını 2 yaşına geldiğinde fark ettik. Dost, akrabadan para topladık ve 3 bin 500 lira verip bir işitme cihazı aldık. Bir faydasını göremedik. Doktorlar ‘biyonik kulak’ takılması gerektiğini söyledi. Ancak cihazın maliyeti 20 bin 500 dolar. Bunları karşılayacak durumumuz yoktu” diyor. Küçük kıza önümüzdeki ay “Cochlear Implant” denilen biyonik kulak takılacak. Vakıf Meryem’in yanısıra 30 çocuğa biyonik kulak takılması için 1 milyon lira harcayacak. Celebral Parsi (CP) yani bilinen adıyla spastik özürlü Melek Tunç’un tek isteği ise ikizi Emel ile birlikte sokakta oyun oynamak. Kardeşini bir an olsun yanlız bırakmayan Emel de “Kardeşim iyileşince onunla top oynayacağız” diyerek hayalini dile getiriyor. Eşi geçici işlerde çalışan, kendisi de para kazanmak için apartmanlara merdiven silmeye giden anne Safiye Tunç (39), “Emel 1 yaşında yürüdü. Melek yürümüyordu. Doktor, ‘Çok yaşamaz yakında ölür’ dedi. 1 hafta ağladım. Doğum sırasında oksijensiz kaldığı için böyle olduğunu söylediler. Fizik tedavi ile 2.5 yaşında emeklemeye başladı. Geçtiğimiz ay vakıf sayesinde kas gevşetme ameliyatı oldu. Fizik tedavisi devam ediyor. İnşallah kendi kendine yürüyüp koşabilecek” diyor.

Nurullah, meryem, melek ve diğerleri

Özürlüler Vakfı Başkanı Seyhan Sandıkyapan
tedavilerini üstlendikleri 800 engelli çocuktan üçüyle birlikte. 3
yaşındaki Nurullah Koç, daha 1, 3 ve 5 günlükken arka arkaya
ameliyatlar geçirmiş. Şimdi sıra elinde. Başkanın sarıldığı 5 yaşındaki
Melek Tunç ise yürüyemiyor. Fizik tedavi ile sonuç alınmaya başlanmış.
Önde oturan 3 yaşındaki Meryem Yılmaz ise doğuştan işitmiyor. Vakıf ona
özel bir kulaklık takacak ve inşallah duyacak.

ŞİMDİ SIRA HAYIRSEVERLERDE

 Vakıf Başkanı Sandıkyapan, “Topladığımız yardım az değil ancak bu rakamlarla bu kadar ameliyatın yapılması imkansız. Hayat boyu onların yanında olacağız. Daha sonra 15 yaş ve üzeri için bir kampanyamız olacak. O yüzden yardımseverleri yanımızda görmek istiyoruz. Vakfa yardım etmek isteyenler www.haydigulumse.org.tr’dan online bağış yapılabilir ya da 5 liralık bedel karşılığında 5787’e boş SMS atabilir. Vakfın telefonu da 0212 263 88 28″ dedi.

Işınsu KAYGUSUZ/ SABAH