4 ay kala pes ettiler

4 ay kala pes ettiler
4 Eylül 2012 09:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıklamalarını “gecikmiş, acı bir itiraf’ olarak değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, içsel ve dışsal sorunları öngöremeyen ekonomi yönetiminin yılın bitmesine 4 ay kala “pes ettiğine” dikkat çekti.

Oran, Şimşek’in bütçe hedeflerinin tutturulamamasında memur maaşlanna üstelik geç yapılan artışları gerekçe göstermesini de “insafsızlık” olarak nitelendirdi. Bütçe hazırlanırken özelleştirmeye bel bağlanmasını eleştiren Oran, “Bizdeki özelleştirme de zaten yabancılaştırma haline geldi. Hedeflerin tutturulamamasında azalan güven ve artan belirsizlikler etkili oluyor. Hedeflerden sapmanın yurttaşa yansıması da zam olacak, enflasyon artacak” dedi. Oran, hükümetin bütçeyi yurttaştan aldığı dolaylı vergilerle ayakta tuttuğunu söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan da bakanın açıklamalarını, “Belliydi, bazı açıklamalarda bunun işaretini vermişti” diye değerlendirdi. Bütçedeki kötü performansın ardında büyümenin yavaşlaması olduğunu, bunun da vergi gelirlerini etkilediğini kaydeden Oyan şöyle devam etti: “AKP şimdiye kadar olağanüstü gelirlerle gitti. Bu yıl bel bağladığı iki olağanüstü gelir vardı; birincisi 2B arazilerinde rayiç değerler çok yüksek belirlendi. İkincisi yabancılara toprak satışında umduğunu bulamadı. Özelleştirme gelirlerinde de umut yok. Ama bakanın asıl kaygısı şu: Bu ekonomi, dış dünyada güvensizlik yaratıyor. Bu da sıcak para akışını azaltıyor. Dış kaynak sıkıntıya girince büyümeyi, sanayi üretimini ve ihracatı olumsuz etkiliyor.
Bütçe sıkıntıları nedeniyle bu yıl ilk kez memurlar 7 ay zam alamadı. İşçiler aylardır toplusözleşme yapamıyor. Hedeflerin tutmaması, yeni vergi değilse de vergi oranlarında artışlara neden olabilecek.”