30 yıl yanlış kıbleye namaz kılmışlar

30 yıl yanlış kıbleye namaz kılmışlar
30 Nisan 2012 14:02

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde kıblesi 60 derece yanlış olduğu belirlenen 30 yıllık cami yıkılarak, yerine yenisi yapıldı.Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde kıblesi 60 derece yanlış olduğu belirlenen 30 yıllık cami yıkılarak, yerine yenisi yapıldı.

Hayrabolu ilçesine bağlı Hasköy köyünde köylülerin itilafa düşmesi üzerine yapılan incelemede, 1972 yılında yapılan köy camisinin kıblesinin 60 derece yanlış olduğu belirlendi. Yıllarca yanlış yöne namaz kıldıklarını anlayan köylüler kıblesi yanlış olan camiyi yıkarak, teknik cihazlarla kıbleyi belirledikten sonra yerine yeni bir cami inşa ettirdi. 200 bin TL’ye mal olan cami, 7 ayda tamamlanarak kısa bir süre önce hizmete girdi.

Köylülerin kendi aralarında itilafa düşmesi sonucu teknik cihazlarla ölçüm yaptırdıklarını anlatan köy muhtarı Ali İdiz, “Yapılan ölçümlerde 30 yıllık köy camisinin kıblesinin 60 derece yanlış olduğunu belirledik. Bizde köylüler olarak toplanıp, eski camiyi yıkarak yerine 200 bin TL’ye mal olan yeni bir cami yaptık. Şu anda gönül rahatlığı ile namazlarımızı kılıyoruz” dedi.

30 sene yanlış tarafa namaz kılındığını kaydeden cami imam hatibi Mahmut Gökyüz ise, “1972 yılında yapılan camimizin kıblesi yandı. 30 sene bu şekilde namaz kıldık. Eski camiyi yıkıp, 7 ayda yenisini yaptık. Şimdi kıblesi dört dörtlük oldu. Allah cemaatimizi artırsın. Bize müftüler yanlış tarafa kılmanın bir mahzuru olmadığını söylediler. Namazımızın kabul olacağını belirttiler” diye konuştu.

Öte yandan Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akpınar, köylülerin 30 yıldır kıldığı namazın kabul olacağını belirterek, “Önemli olan niyettir. Namaza başlarken kıbleye diye niyet ediliyor. Bu köylülerin namazlarından herhangi bir şüphesi olmasın. Namazları geçerlidir. Namazlarını kaza etmelerine gerek yok” dedi.