100 aile Türkiye'ye taşınacak

100 aile Türkiye'ye taşınacak
27 Ağustos 2012 08:29

Suriye’de Esad rejiminin zulmünden kaçıp Türkiye’ye gelen ancak son dönemde bölge halkının, bazılarından şikayetinin artmasıyla gündeme gelen Suriyeliler ile ilgili devlet hassas bir karar aldı.
 
Karara göre, kamplar dışında Hatay başta olmak üzere sınır illerinde kendileri veya yakınlarının maddi imkanları ile kalan 100 Suriyeli aile Türkiye genelinde çeşitli illere dağıtılacak.  Kamplarda kalan Türkiye’nin yardım elini uzattığı zor durumdaki Suriyeliler’i kapsamayacak uygulama bugün itibarı ile gayrı resmi olarak başlatılıyor. Uygulamanın ana resmi gerekçesi, sınırdan genelde pasaportları ile gelen Suriyelilerin hem vizelerinin aynı yerde oturuma uzun süreli izin vermemesi, hem de Türkiye’nin geneline entegre olmalarının istenmesi. 


Metehan Demir/HÜRRİYET

Ankara, Hatay ve benzer konumdaki illerin Suriyeliler için bir giriş ve geçiş noktası olduğunu belirten kaynaklar ise, zaten gerçekleştirilmesi normal olan bu tür bir transferde kötü niyet aranmasının yanlış olacağını belirtiyorlar.  Ancak uygulamada önemli bir unsur daha var. O da 7 il kuralı. Yani, kendilerine gidecekleri yerler teklif edilecek Suriyelilerin taşınamayacağı Alevi nüfus açısından da hassas 7 il mevcut olacak. Bu illerde yerleşilmesine izin verilmeyecek.
 
Eleştiriler haksız
 
Genelde son dönemde bölge halkından bazı şikayetler gelse de başta Hatay olmak üzere Valilik, Jandarma, Emniyet ve istihbarat birimlerinin konuyu titizlikle takip ettiğini belirten kaynaklar, “Evet doğrudur. Bazı kavgalar, güvenlik güçlerimize sataşmalar oldu. Ama adli süreci başlattık. Kimseye sessiz kalmıyoruz. Şikayetler de var ama tamamına yakını küçük kendi aralarında adli vakalar.
 
Burada onun haricinde taşkınlık yapılmasına izin vermiyoruz. Ama mesela geç saatlere dek kiraladığı evde bağırarak konuşup çevrelerini rahatsız edenler var. Onun ötesinde diğer çok iddia araştırıyoruz ama gördüğümüz kadarı ile şehir efsanesi. Burada yoğunluk olduğundan da şimdi bu misafirlerimizi Türkiye geneline dağıtacağız. Onun ötesinde kamplardaki Suriyeliler ile ilgili genel bir rahatsızlık olduğu veya onların düzeni bozduğu iddiaları haksız” değerlendirmesinde bulunuyor.
 
Ancak bu karar gelen Suriyeliler içinde iş, akrabalık veya dostluk bağı olana hatta bu kişilerin kiralarını bile ödeyen bazı yerel çevrelerde “onlardan ayrılmak istemiyoruz” şeklinde rahatsızlık yaratabileceği gerekçesi ile çok nazik bir politika uygulandığı belirtiliyor.