Yaşın Sosyal Hayata Etkisi

Yaşın Sosyal Hayata Etkisi
22 Haziran 2020 12:16

Günümüzde eski devirlere göre tıptaki ilerlemeler ve yaşam şartlarının kolaylaşması gibi etkenlerle insan ömrü uzamıştır. Geçmiş devirlerde yaşlı sayılan insanlar günümüzde orta yaşlı sınıfına girmektedirler. Yaş küçültmeyi istemek kişinin hayatını etkileyecek pek çok nedene bağlı olabilir. Yalnız bu bir defaya mahsus yapılabilir ve bazı şartları bulunmaktadır.

 

Toplumda Yaş Nedeni ile Uğranılan Mağduriyetler

İnsanlar bir iş ararken karşılaşılan ilanlar genel olarak genç denebilecek yaşta kişilerin yaş aralığını gösteriyor. Bu durum kırkı yaşların üzerindeki kişileri iş bulup hayatını idame ettirme noktasında zora sokuyor. Kişi genel olarak kendisini hissettiği beden yaşında yaşar ve davranır. Yaş ne olursa olsun bireyin hayatında mağdur olmasına sebep olan manevi veya maddi açıdan engeller var ise yaş küçültmek istenilebilir. Fakat unutulmaması gereken nokta sadece psikolojik nedenlerle bu dava açılamaz.

Mahkeme Kararıyla Yaş Nasıl Küçültülür?

Yaş küçültme mahkeme kararı ile sağlanabilen bir durumdur. Bu başvurular için herhangi bir zaman aşımı söz konusu değildir. Bazen doğum tarihi ile ilgili hatalı kayıtlarında düzeltilebilmesi için bu tarz davalar yapılmaktadır. Asliye Hukuk Mahkemelerinde bakılan yaş küçültme davaları için psikolojik etmenler geçerli değildir. Mutlaka bireyin yaşamını zora sokan gerçek nedenler olması gerekmektedir.

Yaş Küçültme Davaları İçin Nereye Başvurmalı?

Yaşı nedeniyle toplumda sosyal veya ekonomik hayatında zorluklarla karşılaşan veya nüfus kağıdında yanlış yazılmış tarihi düzeltmek isteyenler Asliye Hukuk Mahkemesi yolu ile bu davaları açabilirler. Yaşını yasal olarak küçültmek isteyen bireyler resmi dairelerdeki kayıtları ile aile nüfus kaydını edinmelidirler. Bu konuda ddli tıp kurumunun raporu da gereklidir. Yaş küçültme davaları hakkında https://nasill.com her türlü sorunuzun cevabını bulabileceğiniz bir sayfadır.

Yaş Küçültmek İçin Talep Edilenler Nelerdir?

Yaşını küçültmek isteyen birey yasal olarak bu yola başvurduğunda dış görüntüsü küçültmek isteyen yaşla uyuşmuyor ise davayı kazanması zorlaşır. Doğumun resmi kayıtlar olan bir yerde örneğin hastanede gerçekleşmiş olması gerekmektedir ve karşılaştırma yapılırken nüfus kayıtlarından ziyade hastane kayıtlarına öncelik verilir. Özellikle 25 yaşına kadar kemik yaşı tespiti de istenebilir.