Türkiye’ye özel yalan makinesi geliştiriliyor

Türkiye’ye özel yalan makinesi geliştiriliyor
21 Aralık 2014 17:10

Yerli uçak, tank ve otomobilden sonra ‘Türkiye kültürüne uygun’ yalan makinesi için de kollar sıvandı. Üsküdar Üniversitesi’nde üretilecek makinenin gerekçesi de dikkat çekiyor: Başkasının ölçeğine göre yalan olan bazı şeyler Türkiyeliler için doğal olabilir!

 

 

Türkiye’nin yalan makinesi için gerekli fiziki ve teknolojik altyapıya sahip olduğunu dile getiren üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şu ifadeleri kullandı; “Geçtiğimiz dönemde bir yasa çıktı. Türkiye’de yalan makinesiyle ilgili istihbarat yapısı içinde ve güvenlik güçleri çerçevesinde kullanma kararı alındı. Bu büyük ithalat gerektiren bir durum. Her il ya da ilçedeki yerlerde sorgulama esnasında yalan makinesi kullandıracaksınız. Bu da önemli miktarda ithalat ve döviz kaybını gerektiriyor. Biz üniversite olarak bunu yapabilecek öğretim üyesi kadrosuna sahibiz.”

 

 

‘SİLAH GÖREN KARADENİZLİ İLE AVRUPALININ TEPKİSİ BİR OLMAZ’

 
Türkiye kültürüne uygun yalan makinesi geliştireceklerini açıklayan Tarhan, “Onların ölçeğine göre yalan denilen şeyler bizim için doğal olabilir. Kişinin bunu yalan olarak algılaması çok önemli. Mesela eşinin kıskançlığıyla ilgili bir soru sorduğun zaman bir Amerikalı bunu normal kabul edebilir. Beyinde onunla ilgili yalan tepkisi vermeyebilir. Ama bizde kıskançlıkla ilgili bir soru sorduğunuzda, Türk toplumunda, kültürel yapımıza göre beyin daha duyarlı tepki verir. Biz yazılımda bunu da geliştireceğiz” dedi.

 

 

Örneklerini “Bir Karadenizli’nin silah gördüğü zaman beynindeki tepkiyle bir Egeli’nin tepkisi aynı olmaz. Bir Avrupalı’nın aynı olmaz” diyerek geliştiren Tarhan, bu hassasiyet nedeniyle yalan makinesinde hata ihtimalinin de daha az olacağını savundu.