‘Türkiye’nin esenliği için CHP’nin kendini hiç etmemesi şarttır’

‘Türkiye’nin esenliği için CHP’nin kendini hiç etmemesi şarttır’
29 Temmuz 2020 09:16

Kemal Kılıçdaroğlu 6. kez kurultay kazanarak CHP’nin genel başkanı sıfatını korudu.

 

Melih Aşık / Milliyet

 

Bu açıdan dünyanın en başarılı genel başkanlarından biri sayılabilir.

Dünyada ve tarihte 10 yılda 9 seçim kaybettiği halde genel başkanlığını sürdüren bir başka parti liderini biz duymadık. Tarih de kaydetmemiş olmalı.

CHP Genel Merkezince belirlenmiş delege heyeti Kemal Kılıçdaroğlu’nu 10. denemede partisini iktidar yapacağı umuduyla tekrar genel başkan yaptı.

Kemal Bey seçimde rakipsizdi. Kendi kendiyle yarıştı, birinci oldu. Rakibi İlhan Cihaner aday olmak için gerekli imzayı topladığını ancak birçok delegenin sonradan imzasını geri çektiğini anlattı. Delegeler hangi vaatlerle fikir değiştirmişti? Öğrenemedik.

Parti Meclisi seçiminde her il için ayrı sandık hazırlanmıştı. Sandıkların başında il başkanları uyarı nöbetindeydi. Hangi ilin sandığından boş oy çıkarsa o il için iyi olmayacaktı. Delegeler oylarını bu gerçeği göz önünde tutarak kullandılar.

Kurultay “İktidara Yürüyüş” kurultayı idi ama tek başına iktidar iddiası yoktu. Kemal Bey “dostlarla” birlikte iktidar olacaklarını söylüyordu. Peki, o ittifak garanti mi? Aytuğ Atıcı anımsattı:

– İktidar bir yasa değişikliğ iyle seçim barajını mesela yüzde 5’e indirirse HDP ve İyi Parti ittifak yapmayacağına göre sizin iktidar planınız ne olacak?

Kemal Kılıçdaroğlu, “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi” başlıklı hayallerle dolu bir metin hazırlamıştı. Kurultayda bunu okudu. 5 ana sorun ile 13 çözüm maddesi içeren bu metni delegelerin oylarına sundu. Kabul edenler, etmeyenler. Metin kabul edildi. Böylece Genel Başkan’ın fikirleri kurultay kararı oluverdi!

Oysa bir komisyon kurulması, oluşacak metnin kurultayda tartışılması, lehte aleyhte konuşmaların yapılması, metnin tekrar gözden geçirilmesi ve kurultayın oyuna sunulması gerekirdi. Demokrasilerde öyle oluyor. Burada böyle oluyor.

Son söz… CHP Türkiye’de demokrasinin temel direklerinden biridir.

Türkiye’nin esenliği için CHP’nin kendini hiç etmemesi şarttır.