Türkiye en yoksul üç ülkeden biri!

Türkiye en yoksul üç ülkeden biri!
22 Mayıs 2015 10:06

AKP hükümeti Türkiye’nin yaşam kalitesinin yükseldiğine ve ekonomik gücünün arttığına dair ‘masalları’ devam ederken, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) dünyada yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliğe yönelik raporu gerçekleri ortaya koydu.

 

 

Rapora göre Türkiye, gelir eşitsizliğinde dünyada en kötü üç ülkeden biri olarak gösterildi. Gençler bu durumdan daha çok etkilenirken, Türkiye yüzde 28.5 yoksulluk oranı ile 34 OECD ülkesini geride bıraktı!

 

 

Öte yandan rapora göre, en zengin yüzde 10’u oluşturanların gelirden aldıkları pay en yoksul yüzde 10’un tam 9.6 katı olarak belirlendi. 1980’ler de bu oran yedi kat, 2000’lerde ise dokuz kattı. Bu fark, OECD kayıtları tutulmaya başladığından bu yana en yüksek oran olarak tarihe geçti.

 

 

Hürriyet’ten Şebnem Turhan’ın haberine göre, yoksulluk oranını belirleyen ve 0-1 arasında değer alan gini katsayısına göre yoksulluk sıralamasında Türkiye 34 üye ülke arasında en kötü üçüncü ülke oldu. En zengin yüzde 10 ile en yoksul yüzde 10’un gelir farkında ise Türkiye dördüncü sırada yer aldı.

 

 

HER 100 GENÇTEN 28’İ YOKSUL

 
En kötü veri ise gençlerde kaydedilirken, göreli gelir yoksulluğu oranı sıralamasında Türkiye’nin gençleri tüm OECD ülkeleri gençlerinden daha yoksul çıktı. Gençlerin yoksulluk oranı yüzde 28.5 olarak belirlenirken, en yakın rakibimiz Meksika’da bu oran yüzde 25.8 oldu. OECD ortalaması ise yüzde 20.4 civarında kaydedildi. Özellikle 18-25 yaş grubundaki göreli gelir yoksulluğu oranı yüzde 16.2 olurken, bu Türkiye’nin 34 ülke arasında 10’uncu sırada olduğunu gösterdi. Türkiye, 25-65 yaş arasında da yüzde 14.4 ile beşinci, 65 üstünde ise yüzde 18.4 ile dokuzuncu sırada yer aldı. Eşitsizliğin en az olduğu ülkeler ise Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Norveç olarak sıralandı.

 

 

EN ZENGİNLE EN YOKSUL ARASINDAKİ FARK 15 KAT

 
Öte yandan Türkiye’de en zengin yüzde 10’un gelirden aldığı pay yüzde 31.7 olarak ölçüldü. Şili’de bu oran yüzde 40.9, Meksika’da ise yüzde 36.7. Türkiye bu iki ülkenin ardından üçüncü sırada yer aldı. En yoksul yüzde 10’un gelirden aldığı pay ise sadece yüzde 2.1 oldu. Türkiye’de en zengin yüzde 10 ile en yoksul yüzde 10 arasındaki gelir farkı ise 15.2 kat olarak belirlendi. Bu konuda en kötü ülke olan Meksika’da bu fark 30.5 kat, onu 26.5 kat ile Şili, 18.8 kat ile ABD izledi.

 

 

OECD Genel Sekreteri Angel Gurrie Thyssen, hükümetlere çağrı yaparak kendi ülkelerinin sosyal dokusunun bozulmaması için eşitsizlikteki büyümeyi sona erdirecek uygulamalar geliştirmelerini istedi. Thyssen özellikle dolaylı vergilerdeki artışın ve transferlerin başka yerlere aktarılmasının eşitsizliği büyüttüğünü dile getirerek politikaların zengin bireyler ve çok uluslu şirketlerin de vergi ödeyeceği şekilde ayarlanması gerektiğini vurguladı.