‘Suç benim’ demesi de işe yaramadı

‘Suç benim’ demesi de işe yaramadı
21 Ağustos 2014 13:00

Savcılık, Gezi Direnişi’nde Başbakan Erdoğan’ın “Polise talimatı ben verdim” açıklamasını dikkate almadı. Kırmızılı kadın olarak bilinen Ceyda Sungur’un Erdoğan ve diğer kamu görevlileri hakkındaki şikayeti takipsizlikle sonuçlandı.

 

 

Gezi Parkı eylemlerinde polis tarafından yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkılırken çekilen fotoğrafı ile direnişin simgesi haline gelen “Kırmızılı Kadın” Ceyda Sungur’un yüzüne gaz sıkılmasıyla ilgili şikâyetçi olduğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında takipsizlik kararı verildi.

 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı eylemleri sırasında, “İçişleri Bakanıma ‘24 saat içinde AKM’yi ve Cumhuriyet Alanı’nı temizleyin’ dedik. Şimdi soruyorlar ‘Polise talimatı kim verdi’ diye. Polise talimatı ben verdim” demişti.

 

 

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) araştırma görevlisi olan 28 yaşındaki Ceyda Sungur’un avukatı aracılığıyla yaptığı suç duyurusunu inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cengiz Hacıosmanoğlu şikâyete takipsizlik verdi. Sungur’un avukatının yaptığı itiraz ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca verilen kararın usul ve yasaya uygun olduğu belirtilerek reddedildi. İtirazın reddedilmesiyle Başbakan Erdoğan, Güler, Mutlu ve Çapkın’ın hakkındaki takipsizlik kararı kesinleşmiş oldu. Kararda Sungur’a yönelik eylemi gerçekleştiren Emniyet görevlisi hakkında dava açıldığı ve yargılamanın devam ettiği anımsatıldı.

 

 

Anayasanın 100. maddesi gereğince görevde bulunan veya görevden ayrılan başbakan ve bakanlar hakkında Meclis soruşturmasının açılmasının TBMM üye sayısının en az 10’da birinin vereceği bir önerge ile istenebileceğinin altı çizildi.

 

 

Kararda ayrıca, diğer memurlar ya da kamu görevlileri hakkında öne sürülen iddiaların ciddi bilgi ve belgelere dayanmasının zorunlu olduğuna, ancak delil ve belge ibraz edilmediğine dikkat çekildi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Canan Coşkun