Son park da şantiye oluyor

Son park da şantiye oluyor
4 Ekim 2015 11:55

Karaköy-Beşiktaş arasındaki tek park olan Fındıklı Parkı’nın metro inşaatı şantiyesine dönüştürülmesi için çocuk parkı söküldü, halk tepki gösterdi.

 

 

Onur Erem /Birgün

 

İstanbul’da Karaköy’den Beşiktaş’a doğru yürürken denizle bağınızın koptuğunu hissedersiniz. Trafiğin eksik olmadığı, bol gürültülü ve egzozlu yol sizi sahilden uzaklaştırır. Rant hırsı yolla sahil arasına binalar, otoparklar ve hatta bir adet benzinlik sokmuştur çoktan.

 

 

Yaklaşık 45 dakika süren 4 kilometrelik Karaköy-Beşiktaş yürüyüşünde bu kuşatmayı kırabileceğiniz, denizle yeşilin yan yana durduğu tek alan var: Kabataş’taki Fındıklı Parkı. Bu parkın ardından başlayan iskeleler denize erişimi keserken ardından başlayan Dolmabahçe Sarayı yine geniş bir alanda denize erişimi engeller.

 

 

Kentsel sit alanı

 
Mimar Sinan Üniversitesi’nden hemen sonra yer alan Fındıklı Parkı, aynı zamanda hem sahil bölgesinin hem de civardaki mahallelerin tek çocuk parkı. Toplumun her kesiminden insanın bir arada var olabildiği ve birlikte kullandığı ender mekânlardan olan Fındıklı Parkı, bütün bu özellikleri nedeniyle 1993 yılında kentsel sit alanı ilan edilmişti.

 

 

İlk darbe çocuklara

 
Fakat bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Kabataş-Mecidiyeköy Metrosu’nun inşaat şantiye alanı olarak belirlendi. Ve şantiyenin ilk darbesi de çocuk parkına vuruldu. Park bir gecede söküldü, 3 bin 314 metrekarelik parkı kapatmak için metal direkler dikildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) gelen bilgilere göre bölgedeki tüm ağaçlar da sökülerek ‘taşınacak’, inşaatın ilerlemesiyle birlikte şantiyenin boyutu neredeyse 5 kat artarak 15 bin 284 metrekareye ulaşacak.

 

 

Bir an önce iptal edin

 
TMMOB dün şantiye alanına çevrilen parkın önünde protesto eylemi yaptı. TMMOB’den Mücella Yapıcı kamuoyuna seslenerek, “Burada yapılanlar suçtur” dedi. Yapıcı, “Türkiye’de halkın bu konuda ne kadar hassas olduğunu Gezi’de gördük. Eğer bir şantiye alanı gerekiyorsa etraftaki binalardan biri kamulaştırılarak veya yol kapatılarak alan bulunabilirdi” derken İBB yetkililerinden bir an önce kararı iptal etmelerini talep etti. Destek için gelen yaklaşık 50 kişi, açıklamanın ardından parktan ayrıldı. Etraftaki hazırlıklara bakılırsa bu, belki de parka yaptıkları son ziyaret olabilir…