SGK’nın Bilgi İşlem’i ilahiyatçıya emanet

SGK’nın Bilgi İşlem’i ilahiyatçıya emanet
5 Mart 2015 09:00

Türkiye’nin en büyük bilgi işlem merkezi olan ve 74 milyon kişiye hizmet sunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) bütün yazılım altyapısını hazırlayan Bilgi İşlem biriminin başına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediyesi’nden özel kalemi, ilahiyatçı Lütfi Aydın atandı.

 

 

Kurumun bilişim alt yapısını kuran Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü’ne atanan, yazılımla ilgisi olmayan ve yeterli tecrübesi bulunmayan Lütfi Aydın’ın üst düzey uzmanlık gerektiren milyon dolarlık bilişim projelerini nasıl yöneteceği merak konusu. Eski özel kalem Aydın’ın bir yıl içerisinde yapılması planlanan 500 milyon TL tutarındaki yatırımların başına getirilmesi ise dikkatleri çekti. SGK, bu yıl içerisinde başta 70 milyonluk veri merkezi binası, 170 milyonluk veri merkezi sistemi, 97 milyonluk ön provizyon, 33 milyonluk bilgi işlem konsolidasyon işi olmak üzere yüksek tutarlı projelerin altına imza atmaya hazırlanıyor.

 

 

EN BÜYÜK HARCAMA KALEMİ

 

 

SGK’nın ihaleye açık en büyük harcama kalemlerinden birisinin bilişim altyapısı olduğu, bu nedenle buraya yapılan atamalara özel olarak önem verildiği belirtiliyor. Kurumda gereksiz harcamalardan kaçınan, rekabete açık olmayan ihalelere çıkmayan ve imza atma konusunda tepeden gelen emirlere uymayan personelin görevinden uzaklaştırılacağı öne sürülüyor. İddialara göre SGK’da ihalelerin sağlıklı yapılmadığı konusunda direnç gösteren daire başkanları Nihat Sayar ve Gülseher Sanaç “paralel” bahanesiyle görevden alındı. Ancak “paralel” diye görevinden uzaklaştırılan Sanaç daha sonra Sağlık Bakanlığı’na tekrar Daire Başkanı olarak atandı. Sanaç’a yeni görev verilmesi SGK’dan “paralel” olduğu için değil ihaleler konusunda gösterdiği sert tutum nedeniyle alındığı iddialarını gündeme getirdi. SGK’da aralarında aylık 15-20 bin lira maaş alanların da bulunduğu 80 civarı bilişim uzmanı bulunuyor. Kurumun bilişim projelerini bu yetkin kadrosuyla rahatça yapabileceği ifade ediliyor. Ancak kurumun kendisinin de yapabileceği işleri bundan sonra başka şirketlere yönlendireceği öne sürülüyor.

 

 

MİLYON DOLARLIK PROJELERİN BAŞINDA

 

 

Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü kurumun tüm uygulama yazılımlarını hazırlayan birim. SGK’nın sitesinde Lütfi Aydın’ın bu sene gerçekleştire-ceği projeler kapsamlı bir şekilde anlatılıyor. Bilişim formasyonu yerine İlahiyat eğitimi gören Aydın’ın ise bu projeleri nasıl yöneteceği merak konusu. İşte milyon dolarlık o bilişim projeleri:

 
Karar destek sisteminin güçlendirilmesi
E-imza ve mobil imza destekli elektronik belge sisteminin kurulması
SGK video konferans altyapısı
Sosyal güvenlik entegrasyon projesi
Akıllı kart pilot uygulamaları