Sarıgül, Baykal ve Sav’a ön seçim şoku

Sarıgül, Baykal ve Sav’a ön seçim şoku
30 Mart 2015 09:49

CHP’de dün yapılan ön seçimde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu güven tazelerken, Baykal, Sarıgül ve Sav ise şok yaşadı.

 

 

CHP ‘de dün aralarında İstanbul, İzmir ve Ankara ‘nın da bulunduğu 42 il ve 46 seçim bölgesinde ön seçim yapıldı. Yaklaşık 800 bin CHP üyesi, bin 500 aday adayı arasından 301 adayı belirledi. Ön seçime katılım yüzde 50 seviyesinde kaldı. Ön seçimden partinin yeni yüzleri ön sıralarda çıktı. Önder Sav, Hakkı Süha Okay, Adnan keskin, Dilek Akagün Yılmaz gibi yıllardır parti içi çekişmelerde ön saflarda olan isimleri örgüt ‘çizdi’. Genel Başkanlık iddiası olan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de seçim bölgesinde ancak 5. olabildi.

 

 

CHP’liler İzmir’de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ’na çok büyük destek vererek güvenlerini gösterirken, eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın ise memleketi Antalya’da birinci olamaması örgütün mesajı olarak yorumlanıyor. Parti kulislerinde bu sonuçlar ‘Yeni CHP’ye güven eski CHP’ye ise tasfiye olarak değerlendirilirken, ön seçimden çıkan yeni yüzlerin ‘örgütün iktidar inancının’ da yansıması olduğu dile getiriliyor.

 

 

KILIÇDAROĞLU 32 BİN OYLA BİRİNCİ ÇIKTI

 

 

CHP Genel Başkanı Kılıçdardoğlu İzmir 2. Bölge’den birinci çıkmayı başardı. 80 aday adayı ile yarışan Kılıçdaroğlu geçerli oyun yaklaşık yüzde 85’ini aldı. Bu sonuçla, ilk sıranın Genel Merkez kontenjanından bir kadına ayrılacağı 2’inci bölgede, CHP lideri Kılıçdaroğlu 2015 Genel Seçimlerine 2’inci sıradan katılacak. Ön seçimde Kılıçdaroğlu’nu gazeteci kökenli milletvekillerinden Mustafa Balbay ile bir başka gazeteci Atilla Serter izledi. İzmir 1’inci bölgenin birincisi ise mevcut milletvekillerinden Musa Çam oldu. İki seçim bölgesinde 6 sıra kontenjan adaylarına ayrıldı.

 

 

ANTALYA’DAN BAYKAL’A MESAJ

 

 

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun kontenjan teklifini kabul etmeyip ön seçime giren eski Genel Başkan Deniz Baykal memleketinde şok yaşadı. Baykal ön seçimde üçüncü olabildi. Antalya’da Doktor Nefi Kaya birinci oldu. Baykal eski Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın’ın da gerisinde kaldı. CHP’nin mevcutta 5 milletvekili çıkardığı ilde 3. sıra kontenjan adayına ayrıldığı için Baykal seçime 4. sıradan girecek. Parti kulislerinde bu sonuçlar ‘Yeni CHP’ye güven ‘eski CHP’ye ise ‘tasfiye’ olarak yorumlandı. Antalya’nın seçimi ise Baykal’a mesaj olarak değerlendiriliyor.

 

 

ÖNDER SAV’IN ‘SON HAMLE’Sİ BOŞA ÇIKTI

 

 

Ankara 1. Bölge’de ise eski Genel Sekreter Önder Sav ve Sav’a yakın isimlerden Hakkı Süha Okay listelerde seçilebilecek sıraya elde edemedi. Kılıçdaroğlu tarafından tasfiye edilen Sav ve ekibinin son hamlesi de bu sonuçla boşa çıkmış oldu. Ankara 1. Bölge’de mevcut milletvekillerinden Aylin Nazlıaka birinci olurken ikinci ise eski il başkanı Necati Yılmaz oldu. Nazlıaka ve Yılmaz’ı Hikmet Tepe ve Ali Haydar Hakverdi izledi. Ankara 2. Bölge’de ise Nihat Binici ve Ali Rıza Erbay ilk iki sırayı aldı. Ankara 1. Bölge’de 1, 3 ve 5, 2. bölgede ise 1 ve 3. sıra adayları genel merkez tarafından belirlenecek.

 

 

DURSUN ÇİÇEK SARIGÜL’Ü GEÇTİ

 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışını büyük farkla kaybederek ilk şoku yaşayan eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, ikinci şoku ise ön seçimde yaşadı. İstanbul 2. Bölge’den aday adayı olan ve parti kulislerinde ‘tamam ya da devam’ seçimi olarak görülen ön seçimde Sarıgül 5. olabildi. Yıllarca yönettiği Şişli’de ilk 5’e giremezken büyük ümit bağladığı Sarıyer’de ise 17. olabildi. İstanbul 2. Bölge’de en çok oyu İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu aldı. Bölgenin sürprizini İrtica ile Mücadele Eylem Planı davasında yargılanan emekli Albay Dursun Çiçek yaptı ve ikinci oldu. Gülay Yedekçi Aslan üçüncü, eski Genel Başkan Yardımcısı Didem Engin dördüncü olurken eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül 5. Yön FM’nin sahibi Yüksel Mansur Kılınç 6. Çetin Soysal 7. İstanbul Milletvekili Melda Onur 8., Çiğdem Anad ise 9. oldu.

 

 

İstanbul 1. Bölge’de gazeteci Barış Yarkadaş, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi ve İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ilk üç içinde yer alırken, 3. Bölge’de ise Denizli Milletvekili İlhan Cihaner birinci, Dr. Ali Şeker ikinci oldu. Bu bölgenin sürprizi ise gazeteci Eren Erdem oldu.