Proje müthiş; İstanbul’u da sadece bu kurtarır

Proje müthiş; İstanbul’u da sadece bu kurtarır
21 Mayıs 2015 17:30

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun bugün açıkladığı mega proje müthiş.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Ve, yapılabilir, fizibıl bir proje.

 

 

Proje şu…

 

 

Anadolu bozkırının ortasında bir yerde (yer belli değil henüz ve proje tanıtımının zayıf yönü burası, yer en azından yaklaşık olarak söylenseydi, seçmenin kafasında tasavvur imkanı çok daha güçlü olur ve projenin somutluğu artardı) bir ekonomi şehri kurulacak.

 

 

Dünya tarihinde bu tür bir bozkıra kurulmuş şehirler var.

 

 

Örneğin Las Vegas…

 

 

Las Vegas şehrinin bugün üzerinde bulunduğu toprak eskiden bomboş, fakirlikten dökülen ve hiçbir altyapının olmadığı, son derece acıklı bir yer.

 

 

Bu boş toprağa işte, sonradan Las Vegas kuruluyor.

 

 

Las Vegas ki, coğrafi olarak Türkiye’nin ortasıyla kıyas edilmeyecek kadar küçük ve Las Vegas’ın sunduğu ekonomik çerçeve çok küçük ama bugün sağladığı ekonomik girdi olağanüstü.

 

 

Dolayısıyla Anadolu’nun ortasına yeni bir ekonomi şehri kurulması asla uçuk bir fikir olmadığı gibi son derece de gerçekçi.

 

 

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından anlaşıldığı üzere, kurulacak olan şehir 2035’e kadar yayılan bir sürede tedrici olarak, adım adım kurulacak.

 

 

Bu yeni ekonomi şehrinde uzak ve yakın Doğu ile batı, Kafkasya ile batı, Ortadoğu ile batı, Balkanlar ile uzak ve yakın doğu, Balkanlar ile Kafkaslar gibi çok uzun çaprazlı ve dünyanın orta dairesel coğrafi alanında ticaretin koordinasyonunu üstlenecek.

 

 

Çok basit bir örnek olarak, örneğin Gürcistan bir Balkan ülkesinden tekstil malı alacaksa, söz konusu malın bağlantıları ve transferi Anadolu’ya kurulu bu yeni merkez şehir üzerinden olacak.

 

 

Ki, zaten hal-i hazırda bu tür ticaret ve transport faaliyeleri çok sık Türkiye üzerinden gerçekleşiyor.

 

 

Yeni ekonomi şehri ise, bu tür ekonomik ve ticari faaliyelerin Türkiye üzerinden geçmesini kurumlaştırmış ve sistemleştimiş olacak.

 

 

Bu şehirde normal sosyal yaşam da olacak ancak sanırım daha ziyade işçi, memur, iş insanı gibi bu şehirde faaliyet gösterenler ve ailelerin yaşaması öngörülüyor.

 

 

Bu projenin en önemli özellliği artık içindeki yoğunluk baskısı dayanılmaz haller almış olan İstanbul’u da kurtaracak olması.

 

 

Hem bu yeni merkez şehre doğru kısmi de olsa bir göç ile hem de İstanbul’u tek ekonomik nüfus çekim merkezi olmaktan çıkararak, hafifletecek.

 

 

İstanbul zaten Anadolu’da çok güçlü bir yeni ekonomik merkez olmadan asla kurtulamaz.

 

 

Bir husus daha…

 

 

Bu projenin Türkiye’nin AB projesi ile de bütünleşecek bir açıyı da ihtiva etmesi gerekir.

 

 

Buna matuf olarak proje bu yönüyle de detaylandırılmalı ilerde.

 

 

Bu olmazsa, bu proje Türkiye’yi siyasi vizyon olarak Hong-Kong seviyesine çeker.

 

 

Oysa siyasi seviyesi garantili olmayan bir ekonomik projenin kalitesi, çekiciliği ve vizyonu Türkiye’yi lider ülke yapmaz.

 

 

Orta hizalarda bırakır ve şundan herkes emin olabilir ki, Türkiye en üst hizalara uygun bir ülke.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Eski camlar bardak oldu
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor