Parkinson İle Yaşamak

Parkinson İle Yaşamak
29 Temmuz 2018 15:59

Günümüzün değişen ve gelişen koşulları her ne kadar teknoloji ile donatılsa da, halen bazı hastalıklar ile baş edebilmek mümkün olmuyor.

 

Bazen bilim belirli bir yere gelip, oradan ileri gidemiyor. İşte Parkinson hastalığı da bunlardan birisidir. İnsanların neden ya da nasıl yakalandığı belli olmadığı gibi kesin bir tedavi yöntemi de henüz kesinlik kazanmadı. Bu nedenle farklı araştırmalar ve çalışmalar ülkemizde ve dünyamızda devam etmekte. Ülkemizde faaliyet gösteren Parkinson Derneği başarılı çalışmaları ile hastaların umut ışığı olmayı başarmıştır. Bu dernek, hasta ve hasta yakınlarının moral bakımından yüksek olmalarını ve hastalıkla nasıl yaşayacakları konusunda harika sonuçlar elde etmiştir. Zaman içinde birçok hastalık çözümsel olarak şifa ile tanıştı. Ama bazı hastalıklar için bunu söylemek için henüz çok erken. Parkinson tedavi yöntemleri değişik şekillerde karşımıza çıkarken, hastalığın genetik faktörünün de yoğun olduğu bilinen bir gerçek. Son zamanlarda farklı tedavi yöntemleri ve daha rahat aşabilinen belirtilerle alakalı bilim dünyasına düşen gelişmeler de mevcut.

Parkinson Tedavi Süreci Nasıl Yapılır?

Zaman içinde ellerde titreme ile başlayan bu hastalık, bebeklerde bile görülebiliyor. Bu nedenle sadece yaşlı insanlara has bir durum olmadığı bilinmelidir. Beyin ile ilgili olduğu saptanmış olan hastalık seyri, ilerleyen yaş ve zamanlarda kişinin günlük yaşantısını ciddi anlamda etkilemektedir. Bu nedenle Parkinson hastalığı ciddiye alınması gereken, tedavi ve geçiş süreçlerinin doğru takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Zaman içinde ilerleyen tıp bazı ön belirtileri tespit edebilir ve başlangıç aşamasında yapılacak olanlar ile hastalığın seyri yavaşlatılabilir. Parkinson teşhisi için de kesinlikle alanında uzman bir hekim ile görüşülmelidir. Çünkü farklı klinik bulguların yanı sıra, tetkik aşamalarının da gerekliliği artık kabul edilmektedir. Özellikle benzerlik gösterdiği birçok hastalık dikkate alındığında, teşhisin önemi de artmaktadır. Hastaların teşhis konduktan sonra ki süreçleri ise Parkinson Derneği tarafından daha bilinçli şekilde şekillendirilebilmektedir. Bu süreç sadece hasta değil, hasta yakınlarının da dikkatli, özverili ve rahat olması gereken bir süreçtir. Aşamalar hakkında ne kadar bilgiye sahip olunursa, o derece rahat bir süreç kontrolü gerçekleşecektir.

Parkinson Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Teşhis aşamasından sonra, süreç daha farklı şekilde ilerler. Hastalığın seyrini yavaşlatmak ve yaşam kalitesine etkilerini minimum seviyede hissetmek için yapılması gerekenler var. Bunlar teşhisin ardından hasta ve hasta yakınlarına en doğru şekilde aktarılmak zorundadır. Halk arasında Titreme hastalığı olarak da bilinen Parkinson, gelişmiş bilim ile kısmen de olsa ötelenebilen, zararları indirgene bilen bir hastalıktır. Bu nedenle erken teşhis, tüm hastalıklarda olduğu gibi Parkinson için de harika bir adımdır. Zaman içinde hastada artan bazı işlev bozuklukları olacağı için, hasta kadar hasta ile yaşayan ya da yaşamak zorunda olan kişilerinde hastalık hakkında ciddi bilgiye sahip olmaları önemli bir konudur. Aynı şekilde doğru Parkinson ilaçları tespit edilerek, aktif bir kullanım sağlanmalıdır. Bu şekilde hastanın sorunsuz ve en rahat biçimde hastalık sürecini aşması mümkün olacaktır.  Kesin ve kati olarak bilinen şudur ki, Parkinson tedavisi tam olarak hastanın iyileşmesi ile sonuçlanmaz. Ancak yapılan deneyler, bilimsel çalışmalar her an gerçek anlamda tedavi yöntemini bulabilir. Bu umutla tüm hastalara acil şifalar dileriz.