Obezite ve obezite ameliyatı

Obezite ve obezite ameliyatı
16 Mart 2017 15:40

Obezite Nedir?

 

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi olarak kabul edilen obezite uzmanlar tarafından modern çağın sendromu olarak tanımlanıyor. Çoğu zaman kalitesiz yaşam biçimi, yanlış beslenme ve aşırı strese bağlı nedenler ile ortaya çıkan obezite vücutta ihtiyaçtan daha fazla yağlanmaya neden olarak kişilerin yaşam kalitesini daha da bozmaktadır. Uzmanların açıkça ifade ettiği gibi genetik faktörler ile daha da ağırlaşan obezitenin zararlarıyaşam kalitesine olduğu kadar vücut ve ruh sağlığına da dokunmaktadır. Vücutta deformasyona neden olan bu rahatsızlık genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı halde obezite tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.

 

Obezite Nasıl Oluşur?

 

Belirtileri aşırı kilo almak olarak tanımlanan obezite özellikle bel çevresinde toplanan yağlar ile teşhis edilmektedir. Gazlı ve kolalı içeceklerin yoğun tüketimi, fast food ile beslenme alışkanlığı ve abur cubur olarak tanımlanan trans yağlı, aşırı şekerli kalitesiz gıdalarıntüketimi obezitenin başlamasına neden olmaktadır. Devamında ise hareketsiz bir yaşam biçimi derinleşmesine ve ciddi bir sağlık sorunu olarak kronikleşmesine sebep olarak obezitenin zararları kişilerin hayatını olumsuz olarak etkilemektedir.

 

Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Obezitenin üstesinden gelmek için öncelikle beslenme alışkanlıklarını değiştirmek gerekirken, hareketlenmek ve mümkün ise sporu günlük bir alışkanlık haline dönüştürmek obezite tedavisi için ciddi bir başlangıç olarak kabul edilmektedir. Ancak çok ilerlemiş vakalarda sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam biçimini benimsemek obezitenin zararları karşısında istenen etkiyi hemen sağlayamamaktadır. Hastanın ilerleyen durumu yürümesine dahi mani olurken yaşam şartlarını ağırlaştırmaktdır.
Aşırı kilolarından muzdarip neredeyse yürüyemeyecek hale gelen hastaların çaresine ise modern tıp koşmaktadır. Çok basit cerrahi müdahaleler ile obeziteye çare olan modern tıp uygulamaları arasında mide balonu, mide bandı ve by-pass bulunmaktadır. Fakat bu uygulamaların başarıya ulaşması için obezite cerrahisi sonrası beslenme alışkanlıklarının da değişmesi gerekmektedir.

 

Obezite Ameliyatı Mide Balonu

 

İlk kez Amerika’da gerçekleştirilen mide balonu yöntemigenel anesteziye dahi başvurmaya gerek kalmadan uygulanmaktadır. Midenin içerisine ağızdan endoskopik olarak yerleştirilen bu tüp hastanın durumuna göre 400 ila 700 ml arasında sıvı ile doldurularak şişirilir ve mide içerisinde bırakılır. Yaklaşık 6 ay süren bu tedavi hastanın durumuna göre balonun değiştirilmesi şartı ile 6 ay daha devam edebilir. Çoğu hasta ilk 6 ayda 20 kg ya kadar kilo kaybı yaşayarak arzu edilen sağlık koşullarına kavuşulabilen mide balonunda eğer ekstra müdahelelerde bulunulmazsa ilerleyen dönemlerde verilen kilolar tekrar geri alınabilmektedir.

 

Obezite Ameliyatı By-Pass

 

By-pass yöntemi laproskopik olarak uygulanan ve midede 15-20 ml lik hacim kısıtlaması amaçlayan bir yöntemdir. Yaklaşık 2 saat süren cerrahi müdahale sonrasında mide zımbalanır ve ikiye bölünür. Devamında ise bu yeni mide haznesi ile 100 cm si devre dışı bırakılan ince bağırsak arasına yeni bir ağız oluşturulur. Böylelikle hem mide hacmi düşen hem de emilim miktarı %30 azaltılan vücutta beslenme sonrasında doyuma çok çabuk ulaşılarak kilo kaybı hedeflenmektedir. Vücatta kalıcı değişiklik yaratan bir yöntem olan by-pass uygulaması ile 2 yıl içerisinde fazla kiloların %65-%80 i verilmekte ve devamında kilo kaybı korunabilmektedir.

 

Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme Nasıl Yapılmalıdır?

 

Tüm bu yöntemlerin ortak noktası ise obezite cerrahisi sonrası beslenme şartlarına ayrı bir önem verilmesi gerekliliğidir. Müdahalelerden hemen sonra sıvı gıdaların tüketimi ile başlayan beslenme koşulları 1 hafta içerisinde katı gıdalara geçiş ile devam etmektedir. Hastaların katı gıdalara geçmesi ile birlikte mide hacimlerindeki daralmanın etkisi hemen hissedilmeye başlanmaktadır. Eskisine nazaran daha az gıda ile beslendiği halde daha çabuk doygunluk hissi yaşayan hastalar tedavinin amacına ulaşabilmesi için yiyecek kısıtlamasına gidilmemesine rağmen sağlıklı beslenme şartlarını uygulamak zorundadır.

 

Kaynak: www.ulusalobeziteveritabani.com