Memur eksiye geçti!

Memur eksiye geçti!
4 Mart 2017 09:56

Tüketici enflasyonunun yılın ilk iki ayında yüzde 3.29’a yükselmesi hem emekliler hem de çalışanların sene başında aldığı maaş zammını tümden yok etti.

 

 

 

Erdoğan Süzer / Sözcü

 

 

Hükümet en düşük dereceli memura ocak ayında 70 lira zam verdi, enflasyon bu memurun maaşından 77 lira götürdü. Memur aralık ayındaki maaşının da gerisine düştü. SSK ve Bağ-Kur emeklileriyle özel sektör çalışanlarının zamları da büyük ölçüde sıfırlandı.

 

 

MEMUR EKSİYE GEÇTİ

 

 

Bir yandan döviz kurlarının olağanüstü artması, diğer yandan hükümetin vatandaştan daha fazla para toplamak için vergilerde büyük artışa gitmesi enflasyonu azdırdı, maaşları eritti. Hükümet yılın başında memur ve memur emeklilerine ilk 6 ay için yüzde 3, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine de 6 aylık gerçekleşen enflasyon oranı olan yüzde 4.73 zam verdi.

 

 

Ancak daha yılın ilk 2 ayında enflasyon yüzde 3.29’a çıkınca memur ve emeklileri zammın tümünü kaybedip eksiye geçti, diğer emekliler de sene başında aldıkları zammın yüzde 70’ini, yani 3’te 2’sini kaybetti. Emekli bir memurun aralık ayında 1.843 lira olan aylığı ocak ayında yapılan yüzde 3’lük zamla 55 lira artışla 1.898 liraya yükseldi. Ancak iki ayda yüzde 3.29’a çıkan enflasyon bu emekli memurun aylığından 61 lira birden götürdü.

 

 

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

 

 

Dolayısıyla iki ayda 55 liralık zam eriyip yok olduğu gibi emeklinin reel geliri zamdan önceki seviyenin 6 lira altına düştü. Diğer bir ifadeyle aralıkta 1.843 lira olan emekli aylığı, mart başında 1.837 liralık alım gücüne geriledi.