Kızgın yağın üzerine su dökmek yangına neden oluyor

Kızgın yağın üzerine su dökmek yangına neden oluyor
6 Mart 2017 15:24

AFET ve kaza gibi acil müdahale gerektiren durumlarda alınacak tedbirler; Kağıthane Belediyesi’nde gerçekleştirilen tatbikatta anlatıldı. İtfaiye ekipleri tatbikatta ayrıca, ocakta unutulan kızgın yağların neden olduğu yangınlara dikkati çekmek için bir deney gerçekleştirdi. Yangın deneyinde ekiplerin yüksek ateşte kızdırılmış yağın üzerine su dökülmesi sonucu oluşabilecek yangın uygulamalı olarak anlatıldı.

 

 

 
Deprem tahliye ve yangın tatbikatında, binadaki 500 kişi başarıyla tahliye edilirken hazırlanan senaryo gereği binada yaralı şekilde mahsur kalan 2 kişi itfaiye ve 112 acil servis ekiplerince sedyeyle kurtarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Şişli Grup Amirliği ekipleri yangın tatbikatı sonrası şu şekilde açıklama yaptı:

“Evde yemek yaparken tavada kimi zaman yağı ateşte unuturuz. Yağ belli bir süre ateşte kaldıktan sonra yanmaya başlar. Bu birçok insanda paniğe neden olur. Bu panikle yanan yağın üzerine su dökeriz. Sudaki oksijenle karşılaşan yağ tanecikleri daha çok yanar ve tavadaki ateşin yüzlerce kat fazlası bir ateş ortaya çıkar. Bu tepkime bomba etkisi yaratır. Bu yüzden büyük yaralanma ve yanıklara neden olabilir. Mutfak yangınlarının büyük bir kısmı bu sebepten çıkmaktadır. O an yanan tavanın üzerine ıslak bir havlu örtmeli veya kapağını kapatmalıyız. Bu şekilde tavadaki yangını daha rahat söndürebiliriz, kesinlikle su dökülmemeli.”
İSTANBUL, (DHA)