Kılıçdaroğlu: Biz bu cumhuriyeti acıyla kanla kurduk

Kılıçdaroğlu: Biz bu cumhuriyeti acıyla kanla kurduk
16 Temmuz 2016 18:08

Kılıçdaroğlu darbe girişimi üzerine olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu’nda konuştu.

 

 

 

 

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

 

Türkiye Cumhuriyeti bize altın tabakta sunmadılar. Biz bu cumhuriyeti acıyla kanla kurduk.

 

Dün yaşananlar açık bir darbe girişimidir. Her koşulda demokrasiyi savunmak hukukun üstünlüğünü savunmak, laikliği savunmak hepimizin ortak kaygısı olmalıdır.

 

Dün yapılan darbe girişimini CHP’ye oy verenler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları adına lanetliyorum. Demokrasi aynı zamanda üstünlerin hukuku değil hukukun üstünlüğüdür. Demokrasi aynı zamanda düşünce özgürlüğü demektir, medya özgürlüğü, güçler ayrılığı demektir. Dün halkımız meydanlara çıktı ve darbeye karşı direndi. Dün hukukun çiğnendiği durumlarda dirneme hakkının ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gördük.

 

Bu Meclis sonuna kadar demokrasiyi savunacaktır. Bu Meclis Cumhuriyet’in değerlerini de savunacaktır bundan da kimsenin kuşkusu olmasın. Hep birlikte Cumhuriyet ve özgürlükçü demokrasi bağlamında çevremizi genişletmek zorundayız.

 

Bu darbe girişimi bize açık ve net gösterdi ki bu darbe girişimi parlamenter demokratik sistem sayesinde engellendiği de unutulmamalıdır. Ayrılık yok gayrılık yok demokrasi konusunda sonuna kadar birlikte mücadele. Bu parlamenter sistemimizin olgunluğunu gösteren en önemli olaydır.

 

İlerde bu darbe girişimi nasıl önlendi diye tarihçiler araştırılacak. Bu ülkede özgürlükçü bir medyamız var. Darbecilerin yolunu kapatan medya özgürlüğün yolunu açtı. Dün televizyonlarımızı izlerken canlı olarak bunu gördük. Medyamız halka hakkını cesursa kullanmalarına imkan sağladı.

 

Siyasi partilerin darbe karşısında gösterdiği ortak tavır cumhuriyete ve demokrasiye karşı gösterilen tavır konusunda bir özeleştiri yapmasına da imkan tanıdı.

 

Her türlü darbeye karşı olmak bu parlamentonun görevidir. Darbecinin kimliği ve amacı ne olursa olsun demokrasi üzerindeki vesayete karşı ortak tavıt sergilemeliyiz. Demokrasi üzerindeki vesayeti asla kabul etmemeliyiz.

 

Korumaya yemin ettiğimiz demokratik sosyal hukuk devleti bütün sorunlarımızın çözüm adresidir. Dün her partiden vekiller yan yana el ele mücadele ettiler. Patlayan bombalar altında demokrasiye sahip çıktılar. Yarın uzlaşı kültürü içinde birlikte çalışmak zorundayız. Yaşadığımız tüm sorunları tam demokrasi daha fazla özgürlük içinde çözebiliriz. Demokrasiden taviz çözüm değil sorundur!