Kaçırılan otobüs biletlerinde yolcu hakları

Kaçırılan otobüs biletlerinde yolcu hakları
22 Şubat 2017 11:13

En sık kullanılan seyahat araçlarından birisi kuşkusuz otobüsler. Şehirlerarası, hatta ülkeler arası seyahatlerde dahi otobüsler tercih edilebiliyor. Otobüs biletleri almak günümüzde artık online ortamda alınması en kolay biletlerden biri. Aynı zamanda seyahat öncesinden bilet iptallerine de imkân veriliyor. Ancak bazı zamanlarda tüm seyahat seçeneklerinde olduğu gibi, otobüs seyahatlerinde de talihsizlikler yaşayıp, otobüsü kaçırabilirsiniz.

 

 

 
Peki bu durumlarda yolcu olarak neler yapılabilir? Bilet iadesi ya da değişikliği mümkün mü? Yaşayacağınız otobüs kaçırma durumuna göre yolcu olarak haklarınız neler, bunu Türkiye’nin önde gelen bilet platformu Bilet.com yetkilisine sizler için sorduk.

 

 

 
Otobüsünüze kısa bir süre kaldı ve seferi kaçırabilirsiniz

 

 

 
Yoğun kış koşulları ve kar yağışında trafiğe takıldınız. Taksi yada arabalar ilerlemiyor. Otobüsünüzü kaçırmak üzeresiniz. Hemen otobüs firmasını arayıp, öncelikle Adınızı ve sefer bilginizi verip ve durumu açıklayınız. Eğer otobüsü kısa bir süre bekletmek söz konusu ise firma size yardımcı olacaktır. Fakat otogarlarda otobüslerin belirlenen saatlerde peronu terk etme zorunluluğu olduğunu unutmayınız. Bu durumda akla gelen ilk seçenek şehir içerisinde otobüsün uğrayıp yolcu alacağı uygun bir durağa gitmek ve otobüse oradan binmek olacaktır. Otobüsler şehir içinde belirlenen bazı durak veya cep otogarlarından yolcu almaktadırlar. Bu durumda telefondaki firma görevlisine hangi durakta bineceğinize dair bilgi veriniz ve bu bilgiyi otobüs şoförü ile paylaşmasını rica edin. Eğer çok gecikecek ve diğer bir durakta da otobüse binemeyecekseniz, bu durumda bir sonraki sefere biletinizi değiştirmeye çalışabilirsiniz. Tabi bunun yapabilmek için bir kaç saat içinde gideceğiniz yere başka bir seferin olması ve bu seferde boş bir koltuğun bulunması gerekmektedir.

 

 
Otobüsünüze yetişmeniz imkânsız, seferi kaçıracaksınız

 

 
Koşullar kesinleşti ve otobüsü kesin olarak kaçıracaksanız, o zaman firmadan biletinizi iptal etmesini ve açığa almasını talep edebilirsiniz. Biletinizi internetten satın almış olsanız bile genelde son 24 saat içerisinde değişiklik ve iptal hakkı, bileti aldığınız web sitesinde değil, taşıyıcı firmada olacaktır. Son 24 saatten önce, biletinizi satın aldığınız web sitesi üzerinden iptal edebilirsiniz. Bilet iptali için telefon etmenize gerek bile kalmayabilir. Bilet.com, web sitesinden bilet iptal seçeneğini kullanarak kendiniz de kolayca yapabilirsiniz. Fakat iadesi yapılan bilet ücretleri bankalar tarafından kredi kartınıza yaklaşık 5 iş günü (hafta sonlarını sayarsak 7 gün) içerisinde otomatik olarak yansıtılmaktadır. Bilet iptalinde otobüs firmaları genelde çok esnektir ve yolculara yardımcı olmaktadır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Bilet iptali veya değişikliği sistem izin vermediğinde her otobüs acentesi tarafından yapılamamaktadır. Çoğu zaman acentenin sadece kendi sattığı biletler üzerinde iptal/değişiklik hakkı bulunmaktadır. Bu yüzden size iptal/değişiklik yapamayacağını söyleyebilir. Bu durumda iptal/değişiklik hakkı firma merkez ofislerinde yada otogar ofislerinde olabilir. Acenteden merkez ofisi veya otogar ofisini arayarak iptal/değişiklik yapmasını talep edebilirsiniz. Firmalar bilet iptal/değişikliklerinde bir takım kurallar uygulamaktadırlar. Bu yüzden bazı firmalar son dakika değişiklik ve iptallerine sınırlama getirebilirler. Genel olarak konuşmak gerekirse -bileti satın alırken iade/iptal koşullarından belirtildiği üzere- son 24 veya 12 içerisinde yolcunun iptal ve değişiklik hakkı bulunmamaktadır. Burada firmalar yolcularının mağduriyetini önlemek ve yolcu sadakatini kazanabilmek için inisiyatif alarak yolcularına yardımcı olmaktadırlar.

 

 
Otobüsünüzükaçırdınız vekusur sizde…

 

 
Otobüsü siz kaçırdıysanız, yani kusurlu sizseniz, bu durumda bilet iptal ve değişiklik hakkınız yoktur. Yine de mazeretinizi firmaya uygun bir şekilde anlatarak, size yardımcı olup olamayacaklarını sorunuz. Belki de biletinizi bir sonraki sefere aldırabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken husus, firmayla en kısa zamanda iletişime geçmek ve bizzat otogarda yada durak/acentede bulunmaktadır. Otobüsü kaçırdınız; yarım saat veya 1 saat sonra otogara vardınız. Hemen firmaya başvurunuz. Firma size yardımcı olmaya çalışacaktır. Bu tür durumlar sık sık yolcuların başına gelmekte ve çoğu kez firmalar yardımcı olmaktadırlar. Ama otogara veya acenteye seyahatinizden birkaç gün sonra giderseniz biletinizin iade veya değişikliği yapılmayacaktır.

 

 

 

Otobüsünüzü kaçırdınız veancak kusur firmada…

 

 

 
Otobüsü kaçırdığınızda biletiniz yanmaktadır. Fakat bu bilet ücretinin iadesini alamayacağınız anlamına gelmez. Bazı durumlarda bilet ücret iadesi mümkün olabilmektedir. Eğer firma kusurlu ise ücret iadesi veya sefer değişikliği talep edebilirsiniz. Seferin iptal edilmesi, koltuğun bir başka yolcu satılması, otobüsün zamanından önce kalkması, otobüsün otogar/durak yerine uğramadan yani yolcuları almadan yoluna devam etmesi gibi durumlarda biletin açığa alınması veya ücretin iade edilmesini veya başka bir sefer için bilet verilmesini talep edebilirsiniz. Bu talepleri bileti aldığınız web sitesine değil doğrudan otobüs firmasına yapmanız gerekmektedir. Böyle durumlarda iptal/değişiklik hakkı otobüs firmasındadır. Firma bileti iptal ettiğinde bu iptal işlemi bileti satan web sitesine bilgisayar sistem üzerinden ulaşır ve ücret iadesi kredi kartınıza otomatik olarak yapılır. İadenin kartınıza işlenmesi banka kaynaklı 3-5 iş günü sürebilmektedir.

 

 

 

Firma kusurlu, fakat iade ya da değişiklik yapmıyor…

 

 

 
Firma kusurlu olduğunda genellikle sizlere yardımcı olmaya çalışacaktır. Ancak bazen yolcusuna karşı duyarsız olan veya şikâyetlere geri dönüş yapmayan firmalar olabilmektedir. Bu durumda ne yapılması gerekir? Öncelikle acente veya firma yetkilileriyle konuşurken sabırlı olmakta fayda var. Konuştuğunuz acente yetkilisinin talep ettiğiniz işlemi yapabilme yetkisinin olamayacağını da göz önünde bulundurmakgerekir. Böyle durumlarda acente otogar ofisi veya merkez ofisini arattırarak işleminizin yapılmasını rica ediniz. Çünkü merkez ofis işleminizi yapma hakkına sahiptir ve size nihai kararı bildirecektir.

 

 
Firma ile çözüm bulamadığınız ve haklı olduğunuz durumlarda da yasal olarak yolcunun hakları da vardır. Bunun için en kolay yol size bir telefon kadar yakın, Alo 175. Dilerseniz Tüketici Hakları Derneği, Tüketici Sorunları Derneği gibi derneklerden bilgi ve danışmanlık desteği de alabilirsiniz. Daha sonra İl ve ilçe Tüketici Hakem Heyetleri, Tüketici Mahkemelerine giderek hakkınız arayabilirsiniz. Yapmış olduğunuz şikayetleri turkiye.gov.tr’den Online Tüketici Şikayet Sorgulama seçeneğinden online olarak da takip edebilirsiniz.