İşte CHP’nin ‘anadil’ çalışmasının detayları!

İşte CHP’nin ‘anadil’ çalışmasının detayları!
23 Eylül 2020 10:37

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, CHP’nin anadil çalışmasında geldiği son noktayı aktardı.

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Eylül günü telekonferans sistemi ile katıldığı Demokratik Gelişim Enstitüsü’nde ilk kez açıkladığı anadil için düşündükleri modeli aktarmış.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın yazısına göre, “Çocuğun ilk iki veya üç okul yılında eğitimini asıl olarak anadilde yapması, paralel olarak resmi dili de öğrenmesi, üçüncü veya dördüncü sınıfta resmi dile geçmesi” taslağı üzerinde çalışılıyor.

 

 

Muharrem Sarıkaya’nın “CHP’nin anadil açılımı” başlıklı yazısından o bölüm:

 

Yeni modeli ilk kez açıkladı

 

Nitekim CHP lideri de 16 Eylül günü telekonferans sistemi ile katıldığı Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) toplantısında soru üzerine bugün geldikleri noktadaki açılımını net koymuş.

Bugüne kadar Kılıçdaroğlu’nun bizzat ağzından duyulan bir model olmamakla birlikte anadil konusunda oldukça ileri bir duruş olduğunu söyleyebilirim.

Her ne kadar “Chatham House” yani kimin dediğinin yazılmaması kuralına bağlı olsa da Kılıçdaroğlu’nun sözleri neredeyse teyp çözümüyle aktarıldı.

Buna göre Kılıçdaroğlu, Kürt aydınları ile yaptıkları toplantılara dikkat çekmiş ve dünyadaki uygulamaları incelediklerini bildirmiş.

Anadilde eğitim için şu açılım modelini dile getirmiş:

“Çocuğun ilk iki veya üç okul yılında eğitimini asıl olarak anadilde yapması, paralel olarak resmi dili de öğrenmesi, üçüncü veya dördüncü sınıfta resmi dile geçmesi, bir çözüm yolu. Kürt meselesinin çözüm yeri, Meclis’tir. Özellikle bu sorunun çözümünde aydınların desteğine çok ihtiyaç bulunuyor. Bu sorunu biz çözeriz…”

Zemin, çocuğun üstün yararı
Kürt aydınlarla yapılan toplantıların organizasyonunda önemli görev üstlenen CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nu arayıp, anadilde öğrenimde gelinen son noktaya nasıl varıldığını sordum…

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden yola çıktıklarını belirterek başladı.

Sözleşmede yer alan “Çocuğun üstün (yüksek) yararı” usulünden hareket edildiğini belirtti.

Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öncelikle işi siyaset dışında tutmalıyız. Bir öğrenci öğreniminin başında anadilinden ayrı kalamaz. Ama bu üniversiteye kadar da devam etmez, resmi dili öğrenmesine kadar sürer, sonrasını resmi dili olan Türkçe ile devam ettirir.”

 

 

Ortak ve resmi dil Türkçe’dir

 
İlkokulda zorla ilk sınıftan zorlanan çocukların, Türkçe öğrenmesinin daha geciktiğini, oysa ilk sınıfta Türkçeyi anadili ile öğrenen çocukların kalıcı ve temiz bir Türkçeye ulaştığını belirtti.

“Bu mesele Kürt sorununda bütün tarafların uzlaştığı kırılma noktası haline geldi, bunun ortadan kaldırıp, gerekçeyi yok etmek gerekir” deyip ekledi:

“Bizim resmi ve ortak dilimiz Türkçedir, bunu kimse inkar edemez. Getirdiğimiz model aslında Türkçeyi güvence altına almaktır, anadili yasaklamak değil.”

Davutoğlu’nun gerisinde
CHP anadil tartışmasını böylece bugüne kadar hiç ele alınmayan, farklı ama bir o denli de önemli yeni bir modelle gündeme taşıdı.

İlkokulun ilk iki sınıfında anadil eğitimiyle birlikte Türkçenin öğretilmesi, sonrasında da Türkçe ile devam edilmesinin tartışmayı da bitireceğine olan inanç oldukça yüksek.

İttifak içindeki diğer partiler buna nasıl yaklaşır kestirmek zor ama Gelecek Partisi Davutoğlu’nun bunun çok daha ilerisinde bir yaklaşım sergilediği de unutulmamalı.

Görünen o ki CHP ittifak yapılanması içinde belediyeleri kazanmasında önemli bir faktör olan Kürt seçmeni de gözetme konusunda kararlı.

Daha önce de belirttiğim gibi, seçim mevsimi geçmiştekilerin ötesinde uzun sürecek, bu dönemde de daha çok şeyle karşılaşacağız…

 

Yazının tamamı için tıklayın