Göçmen bebek savaşı: Doktorlar hükümete direniyor

Göçmen bebek savaşı: Doktorlar hükümete direniyor
16 Şubat 2016 12:22

Avustralya hükümeti tepkilere rağmen, bir yaşındaki bir göçmen bebeği Nauru adasındaki göçmen kampına göndermekte kararlı olduğunu açıkladı.

 

 

BBC Türkçe

 

 

Anne ve babası Avustralya’dan sığınma hakkı isteyen Asha adındaki küçük kız, göçmen kampında aldığı yanık yaraları yüzünden halen Brisbane’deki bir hastanede tedavi görüyor.

 

 

Hastanedeki doktorlar, bağımsız bir ada devleti olan Nauru’da Avustralya gözetimindeki bir göçmen kampına gönderilmesi beklenen Asha’yı taburcu etmeyi reddediyorlar.

Avustralya hükümetinin göçten sorumlu eski bakanı Scott Morrison ise göçmen politikasının “kesinlikle ve eksiksiz” uygulanacağını söyledi.

Avustralya hükümeti, göçmenleri ülke dışındaki mülteci kampında tutma politikasının denize açılacak durumda olmayan teknelerle Avustralya’ya ulaşmaya çalışan göçmenleri caydırmak için gerekli olduğunu bildiriyor.

 

 

Avustralya Yüksek Mahkemesi de Şubat ayında aldığı bir kararla hükümetin göç politikasının anayasaya uygun olduğuna hükmetti.

 

 

Brisbane’deki çocuk hastanesinin doktorları ise “güvenli bir ev ortamı sağlanana kadar” küçük kızı taburcu etmeyeceklerini söylüyorlar.

 

 

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, “herhangi bir kişinin sağlık ve güvenliğini tehlikeye atacak kararlar” alınmayacağını belirterek, “bu güç bir iş, çünkü insan kaçakçılarını teşvik etmeyecek şekilde halletmemiz gerekiyor” dedi.

 

 

Avustralya’nın göç politikası

 

 

Avustralya’ya deniz yoluyla ulaşan göçmenlerin sayısı 2012 ve 2013’te büyük bir artış göstermiş, göçmenlerin bir kısmı buraya ulaşmaya çalışırken can vermişti.

Göçmen akınını durdurmak için hükümet katı önlemler aldı.

Buna göre, Avustralya’ya ulaşan herkes gözaltına alınıyor ve sığınma başvuruları inceleninceye kadar Nauru ve Papua Yeni Gine’de tutuluyor.

Sığınacak olanlar Nauru, Papua Yeni Gine ya da Kamboçya’ya yerleştiriliyor.

Hükümet kıyıya yanaşan tekneleri de geri çeviriyor.