Çinliler ve Alevilik

Çinliler ve Alevilik
16 Temmuz 2012 13:24

Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu’nun Suriye konusundaki tavırlarından dolayı “Rusya ve Çin’in izole edilmesi gerektiği” biçimindeki açıklamasını okuyunca aklıma bir fıkra ile bir fabl geldi.

Bizim Temel kızmış, Çin’e savaş ilan etmiş.
Çinliler kabul etmişler savaşmayı.
Bizim yaşlılar toplanmış, uzun uzun konuşup kara kara düşünmeye başlamışlar. Gençler dışarıda heyecanlı, sefere çıkmak için sabırsızlanıyorlar. Yaşlılar bir türlü dışarı çıkıp kararı açıklamıyorlar.
Temel sabırsız, dalmış yaşlıların toplandığı yere.
-Ne oldi, korkayi misunuz, demiş.
Yaşlılardan biri:
-Ne korkmasi oğlum, deli misun. Çinliler da kimdur ki korkacağuk olardan. Sadece o kadar Çinliyi nereye gömeceğumuzi kararlaşturamaduk. Oni düşüniyiruk, demiş.
 
İşini iyi yapan nalbantın biri at nallarken  oradan karıncanın biri geçiyormuş. Nalbantın atın nalındaki çiviye ritmik vuruşlarının çıkardığı ses karıncanın çok hoşuna gitmiş. Heveslenmiş atın nallanmasına. Kendisi de nallanmak istemiş. Nalbantın ayağından yukarı tırmanmış. Tırmanma sırasındaki hareketleri nalbantı kaşındırmış. Nalbant bakmış ki bir karınca kendisine bir şeyler anlatmaya çalışıyor.  
-Ne var, diye sormuş.
Karınca yalvarır bir sesle:
-Ne olur, beni de nallasana demiş. Nalbant:
-İyi de be birader, neyin var ki neyini nallıyayım.
 
Sayın Davutoğlu’na yardımcı olmak için anımsatayım. Zaten Çinliler kendilerini “izole” etmek için yüzyıllar öncesinden 8851 kilometre set yapmışlar. Rusya’nın etrafına da yeterince “yeşil kuşak” sarılmış durumda. Rahat olsun(!)
 
AKP’ de parlak fikirleriyle gündem olan bakanlar var da CHP’de parlak fikirli vekiller yok mu? Olmaz olur mu? CHP’li olmadığını açıklayan, kendi başvurusu olmadığı halde milletvekili yapılan, Dersim İsyanları ile ilgili açıklamalarıyla uzun süre gündemde kalmayı başaran, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun hemşerisi Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün yine “bombayı” patlattı.  
 
Aygün’e göre “ Alevilik bir dindir.” Yani İslam diniyle ilgisi yoktur. Sayın Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun Aleviliğini ima ederek onu suçluyordu ama ona hiç “kâfir” dememişti. Kılıçdaroğlu’nu ve Alevileri “kâfirlik”le suçlamak  Kılıçdaroğlu’nun Alevi vekiline düştü.  
 
Şükürler olsun ki CHP’de ne dediğini bilen vekiller de var. Ünlü sanatçı ve milletvekili Sebahat Akkiraz, “Aleviliğe din demek, büyük bir yanlış ve provakasyondur ki, dün Alevilere kafir diyenler ile hiçbir farkınız kalmadı.” Açıklamasıyla ağzının payını verdi Aygün’ün.
 
Anımsarsanız bu Hüseyin Aygün’ün ilk provokasyonu da değildi. Birinci provokasyonda Kılıçdaroğlu, Aygün’ü değil de onu eleştirenleri azarlamıştı. Bakalım yine hemşerisine mi sahip çıkacak, yoksa gereğini mi yapacak?
 
[email protected]