CHP’li Yalçınkaya: Cumhuriyet’i gözbebeğimiz gibi korumalıyız!

CHP’li Yalçınkaya: Cumhuriyet’i gözbebeğimiz gibi korumalıyız!
20 Ocak 2017 10:04

CHP’li Yalçınkaya, Anayasa teklifi görüşmelerinde yaptığı konuşmada Cumhuriyet ve Cumhuriyet kazanımlarının korunması gerektiğini söyledi.

 

 

 

Yalçınkaya, “Tunceli Nazımiye’nin Ballıca köyünden bir memurun çocuğu bugün Atatürk’ün kurduğu CHP’ye Genel Başkan olabiliyorsa, Rize Güneysu’dan bir kıyı kaptanının çocuğu bugün Türkiye Cumhuriyeti devletine Cumhurbaşkanı olabilmişse, Erzincan’ın Refahiye Kayı köyünden Topal Dursun’un oğlu bu ülkenin Başbakanı olabiliyorsa işte, bu, cumhuriyetimizin eseridir” dedi.

 

 

 

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Cumhuriyet sayesinde yoksul halk çocuklarının üniversite bitirip, ülke yönetiminde söz sahibi olabildiklerini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım örneklerini veren Yalçınkaya, “İşte bu, cumhuriyetimizin eseridir. Bunun için, cumhuriyetimiz bizim için fazilettir ve kıymetlidir çünkü cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Onun için cumhuriyetimizin değerini iyi bilmemiz, iyi anlamamız ve göz bebeğimiz gibi korumamız gerekmektedir” dedi.

 

 

 

Yalçınkaya, Anayasa değişikliğiyle ilgili teklifin görüşmeleri sırasında Genel Kurulda yaptığı konuşmada, TBMM’nin tarihi bir kararın eşiğinde olduğunu vurgulayarak, “Bundan önceki Anayasa değişikliklerinin hiçbirine benzemeyen Anayasal sistemi, Meclis’in konumunu derinden etkileyecek bir teklifi oylayacağız. Milli irade yönetimi yerine tek kişi yönetimini ikame eden, Meclis’in yetkilerini alan, yasama yetkisini paylaşan ve denetim yetkisini ortadan kaldıran bir teklif bu” dedi. Cumhuriyet tarihinin en karanlık ve belirsiz günlerinden geçildiğini, vatandaşların terör tehdidi altında olduğunu vurgulayan Yalçınkaya, “Şehirlerimizde bombalar patlıyor, masum vatandaşlarımız hayatını kaybediyor. Üst üste gelen şehit haberleri yüreklerimizi dağlıyor. Her gün ocaklar sönüyor, acılarımız artıyor. Ekonomideki ateş vatandaşımızın cebini yakıyor 6 milyon kişi işsiz. Enflasyon, paramızdaki değer kaybı ve üst üste gelen zamlar. Halk ekmek, esnaf siftah derdinde. Cumhurbaşkanı’nın sözüyle ‘Tulumbada su bitti.’. İstihdam yok, üretim yok. Böyle bir ortamda rejimi değiştirecek Anayasa teklifini görüşüyoruz” diye konuştu.

 

 

“CUMHURİYET’İ GÖZBEBEĞİMİZ GİBİ KORUMALIYIZ”

 

 
CHP’li Yalçınkaya, atalarımızın yedi düvele karşı ulusal Kurtuluş Savaşı’nı vererek, yoktan ve yoksulluktan bir vatan yarattıklarını vurgulayarak, Cumhuriyet’in ışığında akıl ve inançla devletin yüceltildiğini söyledi. Kurtuluş Savaşı’nda cephelerde milli iradeyi tek dayanak olarak alan Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyerek bu sözünü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan eden yüce Meclis’in temel ilkesi olarak perçinlediğini hatırlatan Yalçınkaya, şöyle devam etti:

 

 
“Çünkü o gün de tıpkı bugün gibi Meclisimiz’in arkasında o, şu ya da bu yoktu; millet vardı, milli irade vardı. Bugün de Meclisimiz var, arkasında da tüm milletimiz var. Laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti ilkeleri üzerinde büyüyen Cumhuriyetimiz memleketimize, milletimize sayılamayacak değerler kazandırdı. O sarsılmaz irade sayesinde Anadolu’dan çıkan yoksul halk evlatları Cumhuriyet’in olanaklarından yararlandılar ve bu sıralarda oturma, bu güzel ülkeyi yönetme iradesine ve onuruna sahip çıktılar. Cumhuriyet tarihimiz, yoksul halk çocuklarının köyünden çıkıp, üniversite bitirip ülke yönetiminde söz sahibi olabileceğinin ve ülkenin kurucularının koltuklarına oturabileceğinin örnekleriyle doludur. İşte, bunu sağlayan cumhuriyetimizdir, cumhuriyetimizin kazanımlarıdır, demokrasimizdir. Tunceli Nazımiye’nin Ballıca köyünden bir memurun çocuğu bugün Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’ne Genel Başkan olabiliyorsa, Rize Güneysu’dan bir kıyı kaptanının çocuğu bugün Türkiye Cumhuriyeti devletine Cumhurbaşkanı olabilmişse, Erzincan’ın Refahiye Kayı köyünden Topal Dursun’un oğlu bu ülkenin Başbakanı olabiliyorsa işte bu, cumhuriyetimizin eseridir. Bunun için, cumhuriyetimiz bizim için fazilettir ve kıymetlidir çünkü cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Onun için cumhuriyetimizin değerini iyi bilmemiz, iyi anlamamız ve göz bebeğimiz gibi korumamız gerekmektedir ama maalesef, getirdiğiniz bu teklif millî egemenliği ortadan kaldıracak, milletin üstünlüğünü ve cumhuriyetimizin kazanımlarını yok edecektir.”

 

 

 

“BU AĞIR VEBALİ KALDIRABİLECEK MİSİNİZ?”

 

 
CHP olarak bu düzenlemeye karşı çıkarken bir isim ya da parti üzerinden değerlendirme yapmadıklarını, yapılmak istenen rejim değişikliğinin ülkenin ufkunu nasıl karartacağını, demokrasiyi nasıl bitireceğini gördüklerini vurgulayan Yalçınkaya, vekillere şöyle seslendi:

 

 
“Bugün ‘Güçlüyüz, her istediğimizi yaparız’ diye sakın düşünmeyin, bir gün bu teklifle sınırsız yetki ve güçle donattığınız ama sizin desteklemediğiniz bir kişi Cumhurbaşkanı seçilirse ve bu günlerimizi mumla aratırsa o zaman ne yapacaksınız? Çocuklarınıza, torunlarınıza ‘Ülkeyi bu hale biz getirdik. Bu karabasanın sorumlusu bizleriz’ diyebilecek misiniz? Böyle ağır bir vebali kaldırabilecek misiniz? Cumhuriyetimiz’in kazanımlarını yitirdiğimiz o gün iş işten geçmiş olacak ve geri dönülmeyecek bir yola girmiş olacağız. Bu olumsuzlukları yaşamak istemiyorsak Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Efendiler, ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur’ sözünü akıllardan çıkarmadan gelin cumhuriyetimize, milli egemenliğimize, Meclisimiz’e ve demokrasimize hep birlikte sahip çıkalım.”