CHP’li Özel: İkinci turda sürpriz eylemler olabilir, bizi izlemeye devam edin

CHP’li Özel: İkinci turda sürpriz eylemler olabilir, bizi izlemeye devam edin
17 Ocak 2017 10:02

İlk turda çeşitli eylemler yapan CHP’liler yarın başlayacak ikinci turda farklı taktiklere başvuracak. Grup Başkanvekili Özel, “Bizi izlemeye devam edin” diyerek yeni eylem mesajları verdi.

 

 

 

Milliyet / Meriç Tafolar

 

 

 

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur mesaisinde hem kürsüden yaptıkları konuşmalar hem de çeşitli eylemlerle teklife karşı olduklarını ileten CHP grubunun, ikinci turda sürpriz eylemler gerçekleştirebileceği öğrenildi.

 

 

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk tur görüşmeleri öncesi Tekirdağ’da yaptığı, “Bizi izleyin” açıklamasını anımsatarak Milliyet’e, “Bizi izlemeye devam edin” dedi. CHP’li Özel, ilk tur mesaisinin ardından Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

 

 

HALKIN KÜRSÜSÜNÜ KORUMA ALTINA ALDIK: Bu rejim değişikliğinden toplumdaki herkesin haberdar olması gerekiyor. Teklifin 5’inci maddesi TBMM’nin yetkilerini düzenliyordu. Arkadaşlarımızla görüştük, halkın kürsüsünü AKP’den koruma altına almak istediğimizi söyledik. Planladığımız barışçıl bir eylemdi. Kürsünün etrafında sembolik halkalar oluşturup, birkaç dakika sonra da alkışlı protesto yapmaya başladık. Bir saldırı beklemiyorduk. Daha önce de kürsünün koruma altına alınmasına yönelik sembolik eylem yapılmıştı. 7’nci dakikada daha biz alkış yaparken, AKP’lilerin kürsüye doğru taarruzu gerçekleşti. AKP’liler kürsüyü devirince altında kaldım. Saldırıdan sonra o kürsü ilk kez yerinden söküldü. Tam da AKP’nin yapmak istediği bu. Kürsüyü saraya taşıyorlar. Halkın kürsüsü, halkın meclisinde mi kalacak mı yoksa sökülüp saraya mı gidecek, 2. tur oylama geçerse buna kararı halk verecek.

 

 

GECE YARISI OPERASYONU: Pazar günü bitmesi gereken görüşmeleri, cumartesi sabaha kadar sürdürerek bitirmeyi planladılar. CHP dışında hiçbir parti temsilcisi konuşmadan oylama yapılması, gündemden Anayasanın düşürülmesine yönelik bir gece yarısı operasyonuydu. İçtüzük’te oy vermeyle ilgili bir süre sınırlaması yok. Vatandaşa da ‘oyunu düşünerek kullan’ mesajı vermek için oyumuzu ‘düşünerek’ kullandık. Sonraki turlarda bu süreyi daha da uzatabileceğimizi gören AKP-MHP koalisyonu görüşmeleri pazar gününe bıraktı.

 

 

GİZLİ OY HASSASİYETİ: CHP’nin yaratıcı protesto ve eylemlerinin kamuoyundan olumlu geri dönüşler aldığını gördük. 2. turda farklı eylemlerimiz ve stratejilerimiz olabilir. Gizli oylama konusunda hassasiyetimiz daha yüksek olacak. Bu konuda çeşitli tedbirler de alacağız. 2. turda teklifin düşmesini bekliyoruz. ‘Bizi izlemeye devam edin’ diyoruz.

 

 

‘AYM’ye gideceğiz’

 

 

 

Özel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa ve İçüzüğe uygun olarak yapılması gereken gizli oylamanın, alenileştirilmesine, denetim yapılmasına ve kabinlere girilmeden açıkta oy atılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “2. turda eğer AKP’liler, gizli yapılması gereken oylamayı aleni yapmaya kalkarlarsa en sert tavrımızı göstereceğiz. Böyle bir oylamaya izin vermeyiz. Ortaya çıkan tüm ihlalleri, teknolojinin, hukukun, içtüzüğün tanıdığı tüm olanakları kullanarak tespit edeceğiz ve bunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız” dedi.

 

 

‘Omerta yemini’

 

 

AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın Genel Kurul’daki konuşmasında anayasanın ilk dört maddesine ilişkin sözlerini hatırlatan Özel, söz konusu konuşmanın ardından hızlı bir refleks veren MHP grubunu, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin Genel Kurul salonuna gelerek susturduğunu iddia eden Özel, “İtalyan mafyasının omerta yemini gibi” bir durumla karşı karşıya olduklarını savundu.

 

 

Güldüren diyalog

 

 

 

Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmelerinin sonunda herkesi güldüren bir diyalog yaşandı. AKP’li Başkanlık Divanı üyesi, Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen’in, Özel’i göstererek, “Sayın Başbakan; Özgür Bey, önümüzdeki hafta hepimize Manisa kebabı ısmarlayacakmış” sözleri üzerine Özel, “Haftaya bu teklif ikinci turda 330’un altında kalıp, düşerse ellerimle hepinize Manisa kebabı pişireceğim ve ısmarlayacağım” esprisini yaptı. Yıldırım, kendisini güldüren bu sözlere, “Aman kalsın o zaman” yanıtını verdi.

 

 

Bazı AKP’li milletvekillerinin, “Geçerse ısmarla, geçerse ısmarla” sözleri üzerine de Özel, “Teklif geçince kebabı yiyecek bir Başbakan kalmayacak” karşılığını verdi.