CHP’li Oran: İktidar olamayan her parti gibi CHP de başarısızdır!

CHP’li Oran: İktidar olamayan her parti gibi CHP de başarısızdır!
25 Kasım 2015 19:13

CHP’yi hareketlendiren muhaliflerin en hareketli ismi olan Umut Oran, Olağanüstü Kurultay isteği ve Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip adayı olarak çalışmalarını sürdürürken YediGün Gazetesi’nden Efsane Güzeldereli’ye konuştu.

 
CHP’yi; seçimden iktidar çıkaramamış her parti gibi başarısız sayan Oran, partiyi ‘alışılmış çaresizlikten’ kurtaracağı iddiasında bulunurken, “Tüzük ve parti programında yapılacak önemli reğişiklikler var ve günü geldiğinde bunları açıklamak daha doğru olacaktır” dedi.
Başta eski Genel Başkan Deniz Baykal olmak üzere genel başkanlık ve genel sekreterlik yapmış başka isimlerle de görüştüğünü söyleyen Oran, “Partiyi kim ileriye taşıyacaksa o kişi desteklenir” diye konuştu.

 

 

 

“İŞ YAŞAMINA ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞARAK BAŞLADIM”

 

E.G: Doktor bir anne ve doktor bir babanın evladısınız. Saint Benoit mezunusunuz. Şanslı ve hayata 1-0 önden başlayan bir çocukluk gibi duruyor.
U.O: Annem de babam da devlet memurudur ve yaşamlarını vatandaşlarımızın sağlığına adamış idealist insanlar.
Onların uzmanlık eğitimi sırasında Almanya’da doğduğum için yabancı dil konusunda avantaj elde ettim tabii.
Anadolu’da ücra bir köyde yaşayan bir çiftçi aileden daha şanslı olduğum kesin ama bütün iş yaşamım boyunca bana hiçbir şey hazır sunulmadı ve büyük bir sermaye ile iş yapmadım ben. İş yaşamıma asgari ücretle çalışarak başladım ve daha sonra kendi sektörümde dünya başkanlığına kadar tamamen kendi çabalarımla yükseldim.

 
“CHP’NİN 6 OKUNU KENDİMİ TARİF EDERKEN KULLANIRIM”

 

 

E.G:Kendinizi nasıl tanımlarsınız? Ulusalcı mı, liberal mi, sosyal demokrat mı, yenilikçi mi?
U.O: Kendimi tarif ettiğim en temel tanım C’HP’li olmamdır. CHP’li doğdum CHP’li öleceğim. Her CHP’li aynı zamanda ulusalcıdır, sosyal demokrattır, yenilikçidir. Atatürk ilke ve devrimlerine inanan birisi zaten durağan, hiç kımıldamayan günün koşullarına uyarlanmayan bir batıl inanca sahip olamaz. CHP’ııin 6 Ok’ıı “Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devletçilik ve İnkılapçılık” ilkelerini simgeler ve bunların tamamını kendimi tarif ederken kullanırım.
“TAM DA O SÜREÇTE KILIÇDAROĞLU, ÖNSEÇİME GİRMEME GEREK OLMADIĞINI PARTİMİN BANA SAHİP ÇIKARAK KONTENJANDAN ADAY GÖSTERECEĞİNİ AÇIKLADI”

 

 

E.G: Siz seçim sürecinde liste dışı bırakılmanıza rağmen en çok çalışan vekillerden biriydiniz. Peki, “Fuat Avni” üzerinden uğradığınız iftira kampanyası ve yaşadıklarınız sonrasında yeniden aday gösterilmediğiniz için partinize kırgınlığınız yok mu gerçekten?
U.O: yandaş medyanın akıl almaz saldırıları ile karşılaştığım şubat 2015’te tam da İstanbul’dan önseçime girmeye hazırlanırken. partime, sayın Genel Başkana ve bana yapılan bu iğrenç saldırılar nedeniyle çok önemli bir zaman dilimini hukuki ve bilimsel olarak bu saçmalığın doğru olmadığını kanıtlamak için harcadım. Bütün bunların bir karalama amaçlı yapıldığını kanıtladım, zaten kamuoyu da beni yakından tanıdığı için kimse bu saçma sapan iddialara inanmadı. Tam da o süreçte Sayın Kıhçdaroğlu, önseçime girmeme gerek olmadığını partimin bana sahip çıkacağını kontenjandan aday göstereceğini bana ifade etti. Ben de CHP’ııin Sayın Genel Başkanının bu sözleri üzerine zaten önseçime başvuramazdım. Sonuçta beni aday göstermedi ve kendisine bireysel olarak kırılsam da ülkemin kurtuluşu için partimin başarısı için 7 Haziran seçimlerinde 15 ilde ve Almanya ile İngiltere’de seçim çalışması yürüttüm. 1 Kasım seçimlerinde de hangi il örgütümüz çağırsa oraya gittim ve bu seçimde de toplamda 15 ilde çalışma yürüttüm. Sayın Kıhçdaroğlu ve çevresindeki bazı yöneticilerin yanlış uygulamaları nedeniyle benim CHP’ye kızma lüksüm olamaz. Partim CHP benim için dokunulmazdır.
HAKKINI VEREREK MİLLETVEKİLLİĞİ YAPTIĞIM İÇİN HİÇBİR KAYGIM YOK”

 

E.G: Temmuz avında verdiğiniz bir röportajda “Partiye değil, Kılıçdaroğlu’na kırgınım ve bunun telafisi vok. Kendimi savaş meydanında silalıı alınmış asker gibi hissettim” demişsiniz. Şu anda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

 

 

U.O: Ben sadece tek dönem milletvekilliği yaptım. 24. Dönem İstanbul milletvekili olarak toplumun her kesiminin sıkıntılarını soru önergesi ve yasa teklifi olarak TBMM gündemine taşıyarak dertlerine derman olmaya çalıştım.

 

 

Özellikle, tüyü bitmemiş yetimlerin hakkını korumak adına hükümetin usulsüzlüklerini kamuoyu gündemine taşımam nedeniyle hazırlanan fezlekeler nedeniyle şimdi savcılıklar tebligatlar almaya başladım. Hakkını vererek milletvekilliği yaptığım için hiçbir kaygım yok.

 

 
“İKTİDAR ÇIKARAMAYAN HER PARTİ GİBİ CHP’DE BAŞARISIZDIR”

 

E.G: I Kasım seçimlerini partiniz adına nasıl okudunuz?

 
U.O: 7 Haziran’da 3 muhalefet partisinin elde ettiği o büyük güç kullanılamadığı için çeşitli hatalar yapıldı. TBMM Başkanı’nın seçiminde yapılan hatalarla AKP’nin aradan sıyrılması ve gizli kapaklı biçimde 35 gün süren ve sonuçta “AKP bize koalisyon teklifi getirmedi” denilerek itiraf edilen içi boş koalisyon görüşmeleri nedeniyle muhalefete güven erozyona uğradı. Bunun sonucunda artan/artırılan terör eylemleri nedeniyle vatandaşımız istemeden de olsa kerhen AKP dedi. Sonuç CHP açısından da başarısızlıktır. Ekonomide, güvenlikte, yaşamın her alanında vatandaşlar bu kadar büyük sorunlarla boğuşurken iktidar bu kadar yıpranmışken buradan iktidar çıkaramayan her parti gibi CHP de başarısızdır.

 
“YÜZLERCE DELEGE OLAĞANÜSTÜ KURULTAY İSTİYORSA SADECE MATEMATİK HESABI YAPILMASI UYGUN DEĞİL”

 

 

E.G: Geçtiğimiz hafta Ankara’da, Kılıçdaroğlu ile başbaşa bir görüşme yaptınız. Görüşmenin ardından zilıııinizdeki en belirgin düşünceler ve duygular nelerdi?

 
U.O: Bu konuda, görüşmeden çıkınca yaptığım açıklamada söylediğim gibi. Sayın Genel Başkanın kurultay sürecini yakından takip ederek imzaların toplanmasını beklemeden kurultayı toplantıya çağırmasını isterdim. Yüzlerce delege olağanüstü kurultay istiyorsa oturup sadece matematik hesabı yapılması bence çok uygun bir durum değildir.

 
“PARTİMİN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ ALIŞILMIŞ ÇARESİZLİK DURUMUNDAN ÇIKARILMASINI İSTİYORUM”

 

E.G: CHP Genel Başkanlığına adaysınız. Sizin genel başkanlığınız partide ve Türkiye’de neyi değiştirecek? Delegeler, niye sizi desteklemeliler? CHP’nin geçmişdeki bagajının ve Türkiye’de sanayileşmenin artmamasına dayalı olarak sosyal demokrat seçmen tabanının artmamasının da CHP oylarının yüzde 25’lik bantta takılı kalmasına sebep olduğu analizleri de yapılıyor. Siz buna katılır mısınız? Neler yapabilirsiniz konuyla ilgili?

 
U.O: Bugün sadece partimin içine düşürüldüğü alışılmış çaresizlik durumundan çıkarılmasını istiyorum. CHP yüzde 25’lere mahkum değil, partimi iktidar yapabilirim. Bugün sadece düşündüğüm tek şey CHP’nin iktidar olmasıdır. Kimin neyi nasıl söylediği önemlidir. Partiye olan inandırıcılığı artırmamız, çelişkili güven vermeyen yüzleri yönetimden almamız gerekmektedir. Yüzümüzü aslımıza, sola döndüğümüz takdirde sadece patronlardan memurlardan değil işçi sınıfından da köylüden de ev kadınlarından da oy aldığımızda başarıyı yakalarız.
Ortada 5 yılda alınan 6 seçim başarısızlığı varsa birileri bunun hesabını vermeli. Bu öyle tabandan tepeye değişim yapacağım demekle olmaz. 5 yılda MYK’da 85 kişi gelip gitmiş, demek ki sadece MYK’yı yenilemekle bu değişiklik sağlanamıyor!

 

TÜZÜK VE PARTİ PROGRAMINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VAR VE….

 
E.G: Tüzük ve parti programında değişikler yapmayı düşünüyorsanız eğer bunlar neler olacak?

 
U.O: Tüzük ve parti programında yapılacak önemli reğişiklikler var ve giinü geldiğinde bunları açıklamak daha doğru olacaktır.

 
“TÜM ESKİ GENEL BAŞKANLARIMIZLA GÖRÜŞTÜM”

 

E.G: Eski genel başkanınız Deniz Baykal ile görüştünüz mü? Size destek verecek mi?

 
U.O: Ben sadece Deniz Beyle değil tüm eski Genel Başkanlarımızla, Genel Sekreterlerimizle, yöneticilerimizle görüşüyorum. Konumlan gereği bu yöneticilerimiz çıkıp da sadece bir kişinin arkasındayım demezler, partiyi kim ileriye taşıyacaksa o kişiyi desteklerler.

 
“CHP’Lİ DOĞDUM CHP’Lİ ÖLECEĞİM”

 

E.G: Eğer genel başkan seçilemezseniz yolunuza nasıl devanı edeceksiniz?

 
U.O: Ben CHP’li doğdum CHP’li öleceğim. Benim davam dönemsel kişisel değil, ölene kadar. Artık herkesin yüzünün güleceği, insanlarımızın yarınlara güvenle bakacağı, çocuklarımızın mutlu olacağı, üreten, paylaşan, özgür Türkiye’yi CHP yönetiminde yaratmak istiyorum.

 
E.G: Spor yapıyor musunuz?

 
U.O: Her saban 05.30’de kalkıp günlük sporumu yaparak güne başlarım.

 
E.G: Hangi takımı tutuyorsunuz?

 
U.O: Galatasaray’da top koşturmuş eski bir profesyonel futbolcu olarak Galatasaray’ı tutuyorum.

 
E.G: Evcil hayvanınız var mı? Eğer varsa nedir ve adı ne?

 
U.O: 20 yıl boyunca benim can yoldaşım olan Oskar isimli köpeğim hayatımda büyük iz bırakmıştır.

 
E.G: Kendinizi en iddialı bulduğunuz alan hangisi?

 
U.O: Uğraştığım, ilgilendiğim, yapmam gereken hangi iş varsa onda iddialıyımdır. Her işin tam da hak edildiği gibi yapılmasını isterim. C’HP’de 2 yıla yakın bir süre yaptığım İdari Mali İşlerden sorumlu Genel Başkan yardımcılığım sırasında getirdiğim ve 90 yıllık parti tarihinde ilk kez uygulanan mali demokrasiyi buna örnek verebilirim. Benden sonra sistemin savsaklandığını duysam da artık 81 il ve 957 ilçesindeki CHP örgütümüz o yıl genel merkezden ne kadar para alacağını ve bunları yılda 4 kez hangi tarihlerde alacağını biliyor. 5 somut kritere göre artık CHP örgütleri üye sayıları ve oylarını artırmalarıyla paralel biçimde artacak bir mali yardıma kavuştular. Üstelik kiradaki tiim örgütlerimizin kiralarının yine Genel Merkez tarafından karşılanmasını da sağladım. Ayrıca bugün Ankara’da Genel Merkezlerinde taşeron eleman çalışmayan tek parti genel merkezi CHP’dir, çünkü benim dönemimde bu şekilde 38 taşeron çalışanımızı kadroya alınmalarını sağladığım için de mutluyum.

 

 

UMUT ORAN KİMDİR?
16 Ekim 1962’de İstanbul’da doğdu. Orta ve lise öğrenimini Saint-Benoit Lisesi, yüksek öğrenimini Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Fakültesi’nde tamamladı.
İŞ HAYATI

 

Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra Koç Holding’in Tekstil Şirketi Bozkurt Mensucat’ta çalışmaya başladı. İş yaşamına Öztek Tekstil’de devam eden Oran, 1992 yılında kendi şirketi olan Domino Tekstil Ürünleri San. ve Dış Tic. A.Ş’yi kurdu. Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Domino Tekstil’in fabrikası, Umut Oran’ın 1996 yılından itibaren misyon edindiği “Anadolu’da istihdam yaratma” çalışmalarının bir örneği olarak Bolu’da kuruldu ve 1997 yılında 30.000 m2 açık, 10.000 m2 kapalı alanda faaliyete başladı.
Entegre dikim fabrikası olan Domino Tekstil’de halen 250 kişi çalışmaktadır. Şirket yöneticiliği zamanında şirket çalışanlarının yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Oran; siyasete atıldıktan sonra, şirketinin yönetim, yetki ve sorumluluğunu çalışanlarına devretmiştir.
TÜRKİYE GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANLIĞI

 

1993 yılında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’ne (TGSD) üye olan Umut Oran, 28 Şubat 2002’de TGSD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi.
Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde Anadolu’da istihdam yaratmayı ve az gelişmiş bölgelere vergisel muafiyeti hedefleyen Oran, hem bölgenin kalkınması hem de sektörün daha rekabetçi olması için çalıştı.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği, Oran ‘ın başkanlığı döneminde, “Anadolu’da Yerinde İş, Aş, Barış” sloganı ile başlayan “Anadolu’da Yatırımı ve İstihdamı Teşvik Projesi” ile Anadolu’nun ulusal ve uluslararası yatırımcılara açılmasına öncülük etti.
TGSD, sektöre geleceğe yönelik bir vizyon kazandırmak için de 2000 / 2001 yılları başında UFUK 2010 Projesi’ni başlattı. Yurtiçi ve yurtdışında yoğun lobi çalışmaları yürüten TGSD, asgari ücret üzerindeki kamu yükünün dünya ortalaması seviyesine çekilmesi ve kayıt dışının önüne geçmek amacıyla fazla sayıda işçi çalıştırmayı teşvik edecek bir sistem oluşturulması için çalıştı.
DTÖ, Avrupa Komisyonu, ABD Dış Ticaret yetkilileri ile çeşitli ortak platformlarda, Türk özel sektörünü temsil etti ve çeşitli çalışmalarda bulundu.

 
BOLU TİCARET VE SANAYİ ODASI MECLİS BAŞKANLIĞI Yerinde iş, aş, sosyal barış projesinin pilot merkezi olan ve yatırımları bulunan Bolu’da 2005 Mart ayından itibaren Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı görevine getirilmiş ve bu görevini 2009 yılına kadar sürdürmüştür.

 
TOBB TÜRKİYE KONFEKSİYON VE HAZIR GİYİM SANAYİ MECLİS BAŞKANLIĞITürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde yer alan Türkiye Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi’nin 17 Temmuz 2006 tarihinde yapılan toplantısı sonucunda Meclis Başkanlığı görevine getirilen Oran, sektörel kümelenme ve bölgesel kalkınma ile ilgili çalışmalar yaparak siyasi iradenin sektörel, bölgesel teşvik politikalarına katkı sağlamıştır.

 
ULUSLARARASI GÖREVLERİ

 

Umut Oran, küreselleşmeyle birlikte yerel sorunların yanı sıra tüm dünyada etkin olmanın öneminin artmasından hareketle, uluslararası hazır giyim örgütlerinde de görev aldı.

 
2002-2003 IAF Başkanlığı (Dünya Hazır Giyim Federasyonu), 2000-2005 yılları arasında Euratex (Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Organizasyonu) Yönetim Kurulu Üyeliği ve Euratex’in Hazır Giyim Kanadı Başkanlığı görevini yürütmüştür.
ÖDÜLLER

 

Umut Oran’ın yönetimindeki TGSD tarafından yürütülen “Anadolu’da Yatırımı ve İstihdamı Teşvik Projesi”, Ekim 2002’de Dünya Gazetesi’hin aylık ekonomi ve finans dergisi Globus tarafından verilen “İhracatın Yıldızları 2002-İhracat Teşvik ödülleri” kapsamındaki “ihracat Temelli Bölgesel Kalkınma Projesi Ödülü “nü, Platin Ekonomi ve Aktüalite Dergisi’nin “Platin Zirvedekiler 2003″ ödül töreninde “Sosyal Sorumluluk” ödülünü, Genç Müteşebbisler Derneği Türkiye Şubesi (Junior Chamber Türkiye) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin En Başarılı Genci Yarışması” ödülünü, 2003″ yarışmasında, “İş Dünyası, Ekonomi ve Girişimcilik” ödülünü, TGSD, Oran’ın başkanlığı döneminde Dünya Gazetesi’hin her yıl düzenlemiş olduğu “Ekonominin Şeref Kürsüsü” 2003 seçimlerinde “Yılın Sivil Toplum Örgütü” ödülünü almıştır.
İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) İşletme Fakültesi ve Dünya Gazetesi işbirliği ile 1999 yılından itibaren “Ülkemizde Yılın İşletmecileri” yarışması düzenlenmeye başlanmıştır ve 2007 “Yılın İşletmecisi Ödülü” Umut Oran’a verilmiştir.

 
Milli Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu 1988 yılından bu yana düzenli olarak ” Yılın Verimli İşçi-İşveren, İş Kadını ve İş Adamları” nı belirlemektedir. Bu kapsamda 2007 “Yılın Verimli İş Adamı” Umut Oran seçilmiştir.

 
Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği’nin 2003 Çevre ve Dostluk Ödüllerinden “Kişi Dalında Dostluk Ödülü”nü köpeği Oskar ile birlikte almıştır.
SİYASET Cumhuriyet Halk Partisi’nin 26-27 Nisan 2008 tarihinde yapılan 32. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan Deniz Baykal’a karşı aday adayı olan Umut Oran, kurultay sonrasında da aktif olarak çalışmış, CHP İl ve İlçe Örgütleri ile siyasi çalışmalarını yürütmüştür.
22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılan CHP’nin 33. Olağan Kurultayı sonucunda Genel Başkan Yardımcılığı görevine seçilmiş, bu görevini 17 Ağustos 2011 tarihine kadar sürdürmüştür.

 
12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimleri’nde, istanbul 3. Bölgeden Milletvekili seçilmiştir.
17-18 Temmuz 2012 tarihlerinde yapılan CHP 34. Olağan Kurultayında delegeden en yüksek 3. oyu (786 oy) alarak Parti Meclisi Üyeliğine seçilmiş, ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kıhçdaroğlu tarafından 30 Temmuz 2012 tarihi itibariyle CHP’nin İdari ve Mali işler Başkanlığına getirilmiş ve bu görevini 8 Mayıs 2014 tarihine kadar yürütmüştür.

 
Sosyalist Enternasyonal Etik Komite Üyesi olan Umut Oran, 12-13 Aralık 2014 tarihlerinde BM Cenevre’de düzenlenen Konsey Toplantısında Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı seçilmiştir.

 
İngilizce ve Fransızca bilen; eski futbolcu, kaleci ve halen Galatasaray Spor Kulübü veteran takımı oyuncusu olan Oran evlidir.