CHP’li Kaya: Yabancı mallara yerli damgası vurulması, halka karşı hile, yerli ve milli üretime karşı ihanettir!

CHP’li Kaya: Yabancı mallara yerli damgası vurulması, halka karşı hile, yerli ve milli üretime karşı ihanettir!
28 Eylül 2018 11:54

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, ekonomik krize karşı, ‘’yerli ve milli ürünlerimizin’’ desteklenmesini ve yerli üreticilerimizin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla, yerli ürünlerimize kolayca tanınmalarını sağlayacak işaret veya logo koyulmasını, bunun da ‘’kalp biçiminde Türk bayrağı’’ olmasını önermişti.

 

 

Daha sonra Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan yaptığı basın toplantısıyla, yerli ürünlere ‘’yerli üretim’’ logosunun koyulması kararını açıklamıştı.

 

CHP’li Kaya’nın, her ne kadar “kalp şeklinde Türk Bayrağı” önerisi kabul görmese de, yerli ürünleri diğerlerinden ayırt edecek ve tüketici tarafından kolayca tanınmasını sağlayacak bir logo önerimizin uygulamaya sokulmasına teşekkür etmişti.

 

 

Ancak dün Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Altunbilek’in ‘’yabancı firmaların dışarıda üretip Türkiye’ye getirdiği ancak Türkiye’de ambalajlanan ithal ürünlerin de ‘yerli üretim’ sayılacağını, bu mallara da yerli malı damgası vurulacağını’’ açıklaması CHP’li Kayay’yı da şaşkınlığa düşürdü.

 

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ahmet Kaya şunları kaydetti:

 

Ekonomik krize karşı, ‘’yerli ve milli ürünlerimizin’’ desteklenmesini ve yerli üreticilerimizin güçlendirilmesini sağlamak amacıyla, yerli ürünlerimize kolayca tanınmalarını sağlayacak işaret veya logo koyulmasını, bunun da ‘’kalp biçiminde Türk bayrağı’’ olmasını önermiştik.
Daha sonra Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan yaptığı basın toplantısıyla, yerli ürünlere ‘’yerli üretim’’ logosunun koyulması kararını açıklamıştı.
Her ne kadar “kalp şeklinde Türk Bayrağı” önerimiz kabul görmese de, yerli ürünleri diğerlerinden ayırt edecek ve tüketici tarafından kolayca tanınmasını sağlayacak bir logo önerimizin uygulamaya sokulmasına teşekkür etmiştik.
Ancak dün Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Altunbilek’in ‘’yabancı firmaların dışarıda üretip Türkiye’ye getirdiği ancak Türkiye’de ambalajlanan ithal ürünlerin de ‘yerli üretim’ sayılacağını, bu mallara da yerli malı damgası vurulacağını’’ açıklaması bizleri şaşkınlığa düşürmüştür.
Dışarıda üretilen bir ürün, nasıl olur da sırf Türkiye’de ambalajlanıyor diye yerli ve milli sayılabilir?
Bu nasıl bir mantıktır?
Bu tür mallara yerli üretim damgası vurulması, tüketicinin aldatılması demektir.
Yerli üretime ve üreticiye darbe vurmak demektir.
Yerli üreticilerimize büyük haksızlıktır ve yeni bir haksız rekabet ve mağduriyet yaratılması anlamına gelmektedir.
Kendi kalemize gol atmamız demektir.
İşte tam da bu durumu ortadan kaldırmak için bu öneriyi getirmiştik.
Derdimiz tüketicinin bu topraklarda yetişen ürünleri kolayca tanımasını ve satın alırken tercih etmesini sağlamaktı. Yerli ve milli ürünlerimize bir etiket düzenlemesi yapılmasıydı.
Yerli ve Milli ürünlerimize Kalp şeklinde Türk Bayrağı resmi koyamamanızın sebebi şimdi daha iyi anlaşılıyor!
Kanada’dan gelen fasulye Türkiye’de ambalajlandı diye yerli ve milli ürün mü olurmuş?
Amerika’dan, Rusya’dan, Kanada’dan gelen bir turist Türkiye’den kıyafet alıp giydiği zaman Türkiye vatandaşı mı oluyor?
Yabancı ülkelerde üretilip Türkiye’de ambalajlanan mallara yerli üretim damgası vurulması, tüketiciye karşı hile, yerli ve milli üretime ihanettir!

Yurtdışında üretilip Türkiye’de ambalajlanacak mallara böyle bir damga vurulması, uygulamadan beklenen ‘’yerli ve milli üretimin desteklenmesi amacına’’ hizmet etmez, aksine bu amacı baltalar.
Böyle bir uygulama, haklı olarak yabancı firmaların ya da yurtdışında üretim yapan bazı yandaş firmaların korunup kollandığı şüphelerine neden olacaktır.
Sayın Bakandan bu konuda acilen açıklama bekliyoruz.
Bu iddia doğru mudur, doğruysa bu yanlışa derhal son verilmelidir.
Yerli üretim damgası, sadece Türkiye’de üretilen yerli ve milli ürünlerimiz için kullanılmalıdır.
Diğeri milleti aldatmak, yabancıyı ve yandaşı kollamak olacaktır!