CHP’li İnce: Din eksenli eğitim FETÖ’cüleri yarattı!

CHP’li İnce: Din eksenli eğitim FETÖ’cüleri yarattı!
27 Ağustos 2016 09:10

CHP’li İnce, devletin eğitim alanında bıraktığı boşlukları FETÖ gibi tarikatların doldurduğunu söyledi ve şu çağrıyı yaptı: Devlet inanç temelli yapılara, kendi sorumluluğunu devretmemeli.

 

 

 

Gökmen ULU / Sözcü

 

 

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) en önemli kaynağı küçük yaşlardan itibaren ağına düşürdüğü ve beynini yıkadığı çocuklar. Devletin boşluğunu uzun yıllar önce fark eden örgüt, eğitim görmekte zorlanan öğrencilere burs ve yurt verdi. Terör örgütü, Anadolu’nun yoksul ailelerinin zeki çocuklarını böylelikle avucuna aldı, onları birer militana dönüştürdü ve kendi emelleri doğrultusunda kullandı. Yaşanan badirelerden sonra FETÖ’nün yurtları, dershaneleri, okulları ve vakıfları kapatıldı. Peki bu yeterli mi? Bundan sonra ne olacak? Tehlikenin yeniden nüksetmemesi için “sosyal devlet” ne yapmalı?

 

 

DEVLET OLMAZSA PARALEL OLUR

 

 

 

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, devletin eğitim alanında bıraktığı boşlukları FETÖ gibi tarikatların doldurduğunu vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu. Eğitimin vazgeçilmez bir kamu hizmeti olduğunu belirten İnce, “Devlet olarak bu tür kamu hizmetlerini yapmak için vergi alıyorsun ama yeterli biçimde yapmıyorsun. Var olan talebi devlet karşılamadığında bunu yapmaya çalışan paralel yapılar ortaya çıkıyor” dedi.

 

 

ÖĞRENCİYE 330 TL BURS YETERSİZ

 

 

 

Öğrencilere devlet tarafından sağlanan burs miktarının çok yetersiz olduğunu belirten İnce, “2014 yılında bir öğrenciye ödenen aylık burs öğrenim kredisi miktarı 300 TL iken 2015 yılında ise 330 TL’ye yükseltildi. Burs miktarındaki bu artış, 2002 yılı baz alınarak denildi ki ‘2015’in burs miktarındaki artışın oranı yüzde 633’e ulaştı’. Mesele bu kafadır” dedi. 330 TL burs alan öğrencinin bu paranın yarısını 4-6 kişilik odalarda kaldığı yurt ücreti olarak ödemek durumunda olduğunu ifade eden İnce, “Geriye kalan para ile de yol ücretini karşılayabilir. Bu öğrenci yemek yiyecek, kitap ve kırtasiye alacak” diye konuştu.

 

 

İKİ MİLYON KAPASİTELİ YURT

 

 

İnce Yurtkur’a bağlı yurt sayısının yetersiz olduğunu belirterek, devletin iki milyon öğrenciye yurt imkanı sağlayan alt yapıya sahip olması gerektiğini söyledi. İnce, “Bizim yatak kapasitemiz 454.631 olduğuna göre, ortada büyük bir talep bulunmakta ama devlet bunu karşılayamamaktadır. 1.5 milyondan fazla öğrenci özel kiralık evler ve özel yurtlar yoluyla eğitimini sürdürmekte” dedi. Bu durumdan cemaat ve örgütlerin nasıl yararlandığını anlatan İnce şöyle devam etti: “İşte bu tablodur cemaat yurtlarını, cemaatleri cazip kılan. Örneğin FETÖ/PDY’nin Işık evlerinde kalan öğrencilerin tüm masrafları bu yapı tarafından karşılanmaktadır. Devlet olarak siz sahip çıkmaz iseniz birileri sahip çıkar.”

 

 

KUR’AN KURSLARINA DENETİM

 

 

 

Kur’an kurslarının da denetim altında olmasının önemine dikkat çeken İnce, “Hukuk devleti, denetimle olur. Kur’an kursları bir eğitim faaliyetidir. Dolayısıyla bundan asıl sorumlu kurum Diyanet İşleri Başkanlığı değil, Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu faaliyette işbirliği yapacağı kurumdur” dedi.

 

 

DİN MERKEZLİ EĞİTİMİN SONUCU

 

 

CHP Yalova Milletvekili İnce, hükümetin din eksenli eğitim uygulamalarının yanlışlığını dile getirdi ve 15 Temmuz’un nedenini şöyle açıkladı: “Din eğitimi elbette bir ihtiyaç. Ama eğitim sistemini dini merkeze alarak yapılandırmak, akılla, mantıkla açıklanacak bir durum değil. Hükümetin İmam-hatip sevdasının arkasında eğitime dair hiçbir düşünce yok. Tamamen siyasidir ve insanların inançları sömürülmektedir. Okul üzerinden ideal bir toplum inşa etmek, bunun mühendisliğini yapmak sadece hayaldir. Üstelik bedeli ağır olan bir hayalin peşinden gitmektir. 15 Temmuz’u yapanlar, okul üzerinden bir altın nesil hayal ettiler. Bedelini beraber ödüyoruz.”

 

 

KURUMLAR KAPATILMAMALI

 

 

İnce askeri okulların kapatılması ile ilgisi olarak da şu uyarıyı yaptı: “Bir kurum içinde suç işleyenler var diye kapatılmaz. Eğer gerekçe bu okullarda FETÖ/PDY üyeleri var diye kapatılacaksa, önce bu karar AKP için alınmalı. Çünkü orada onlarla işbirliği yapan, doğrudan bu örgütün üyeleri var. 15 Temmuz darbesine katılan askerlerin önemli bir kısmı askeri okul mezunu değil.”