CHP’li Emir, şehir hastanesi için ODTÜ arazisini bölen yolu Meclis gündemine taşıdı

CHP’li Emir, şehir hastanesi için ODTÜ arazisini bölen yolu Meclis gündemine taşıdı
11 Eylül 2017 12:23

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Bilkent Entegre Sağlık Kampüsünün bulunduğu bölgede “trafiği rahatlatacağı” iddiasıyla yapılacak ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arazisini bölen yolun, Meclis tarafından araştırılması için önerge verdi.

 

 

CHP’li Emir, “ODTÜ arazisi içinden geçecek olan söz konusu yolların bölgedeki trafik sorununa çözüm olup olamayacağı, çevreye vereceği zarar, ilerleyen yıllarda yoldan kaynaklı çevrede ranta dayalı yapılaşmaya yol açıp açmayacağı ve olumsuz sonuçları bugünden ortada olan projeye ODTÜ Rektörlüğü’nün hangi yetkiye dayalı olarak imza koyduğu, ODTÜ’nün yetkili kurullarından projeyle ilgili kararların alınıp alınmadığı”nın Meclis tarafından araştırılması gerektiğini kaydetti.

 

 

CHP’li Emir’in önergesi şöyle:

 

 

Ulaşım, şehir plancılarının, inşaat, ulaşım, altyapı mühendislerinin birlikte çalışması ve şehrin eğitim, sağlık, konut alanlarıyla birlikte belirli bir plan dâhilinde ele alınması gereken bir konu iken, Ankara ulaşımının plansız bir şekilde genişlediği hatta var olan planlara dahi uyulmadığı bilinmektedir.Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2015 Ulaşım Planı kararlarının yarısından fazlasını gerçekleştirememiştir.Aynı şekilde bugüne kadar, 2007’de yapılan ‘2023 Başkent Nazım İmar Planı’nın üstünde yine Büyükşehir Belediyesi tarafından 400’e yakın değişiklik yapılmıştır.Büyükşehir Belediyesi’ningündelik geçici çözümleri nedeniyle şehrin tamamı adeta otoyola dönüştürülürken, kent içi trafik kazaları artmaktadır. Ankara’da bir kavşaktatrafik tıkandığında, hemen o bölgeye köprülü kavşaklar yapılmaktadır.Bunun sonrasındaköprülü kavşak yapılan bölgenin devamı olan hattatrafik tıkanıklığı yaşanmakta ve bu sefer de orada yine aynı “sözde çözüm”olan yeni bir köprülü kavşak projesi gündeme alınmaktadır.

 

 

Ankara’da yıllardır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan İ.Melih Gökçek’in yerel yönetim anlayışı kaynaklı ulaşım politikalarının yol açtığı trafik sorununa şimdi de merkezi yönetimden kaynaklı sorunlar eklenmeye başlamıştır. Sağlığın tamamen özelleştirilmesi ve iktidara yakın işadamlarına kaynak aktarımından başka hiçbir sonuç doğurmayacak olan şehir hastanelerine ilişkin uzmanların, özellikle Ankara’da ciddi düzeyde trafik sorununa yol açacağı uyarısının haklılığı bugünlerde ortaya çıkmıştır. Ankara ile özdeşleşmiş eğitim kurumlarından biri olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) büyük kısmı ormanlık geniş arazisi, şehir hastanelerinin ulaşım sorununa kurban edilmektedir. Ankara Valiliği’nden 8 Eylül 2017 Cuma günü yapılan açıklamada, Bilkent Entegre Sağlık Kampüsünün bulunduğu bölgede (Şehir Hastanesi) “trafiği rahatlatacak projenin uygulanması” ile ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ODTÜ Rektörlüğü arasında anlaşma sağlandığı belirtilerek, imzalanan protokolün içeriği şöyle duyuruldu:

 
“-ODTÜ Teknokent Kavşağı ile 1071 Malazgirt Bulvarı arasında bağlantıyı sağlayacak tünelin kampüs alanının üst yüzey bölgesine zarar verilmeksizin yeraltından yapılmasına karar verildi. Tünelin giriş ve çıkışındaki kavşak bağlantı alanlarında gerektiğinde aç-kapa imalatları yapılması ve tahribatın minimum seviyede tutulması öngörülmüştür. Tünel projesi ODTÜ’nün gözetim ve mutabakatı çerçevesinde yürütülecektir.

 
-Aysel Sabuncu Yaşam Merkezi’nin bulunduğu bölgeden başlayan ve ODTÜ arazisinin sınırına en yakın bölgelerinden geçerek İncek Bulvarı’na ve daha sonrasında Ankara Çevre Otoyoluna bağlanacak olan bulvarın Jandarma Komutanlığı Hava Radar arazisi bölgesine kadar olan ve ODTÜ alanında kalan yaklaşık 4,8 km’lik kısmının yapımına karar verildi.

 
-Proje kapsamında nakledilecek veya kaldırılacak ağaç ve çalı gruplarının 2 katından az olmamak üzere ağaç ve çalı grubu, ODTÜ’nün göstereceği alanlara dikilecek ve yol güzergâhının her iki tarafında kalan kısımlar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ağaçlandırılacaktır.

 
-Proje kapsamında yol olarak kullanılan 36 hektarlık alan karşılığı olarak ODTÜ alanına bitişik veya en yakın bölgeden 36 hektardan az olmamak üzere alan, Ankara Valiliği’nin koordinasyonunda ODTÜ’ye tahsis edilecektir.”

 

 

ODTÜ arazisinden 36 hektarlık alanın yol için koparılmasına; sayısını bugünden net olarak kestiremeyeceğimiz binlerce ağacın kesilmesine; projenin ilerleyen süreçte, çevresini yapılaşmaya açacak olması nedeniyle söz konusu protokol kapsamındaki proje, ulaşım politikalarının, kentin bütünü dikkate alınarak ve çevreye en az zararla uygulanması gerekliliklerini yok saymaktadır. Olumsuz sonuçları bugün olduğu gibi uzun yıllar tartışılacak projenin, ODTÜ yönetimi tarafından kabul edilmesi şaşkınlık vericidir.

 

 

Yukarıda belirtilen gerekçelerle, ODTÜ arazisi içinden geçecek olan söz konusu yolların bölgedeki trafik sorununa çözüm olup olamayacağı, çevreye vereceği zarar, ilerleyen yıllarda yoldan kaynaklı çevrede ranta dayalı yapılaşmaya yol açıp açmayacağı ve olumsuz sonuçları bugünden ortada olan projeye ODTÜ Rektörlüğü’nün hangi yetkiye dayalı olarak imza koyduğu, ODTÜ’nün yetkili kurullarından projeyle ilgili kararların alınıp alınmadığının araştırılması ve alınacak tedbirlerin Yüce Meclisimizce tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır.