CHP’li Aksünger: Bütün partilerin oyu çalınabilir

CHP’li Aksünger: Bütün partilerin oyu çalınabilir
7 Mayıs 2015 08:50

CHP’li Aksünger, 7 Haziran seçimi öncesi Ankara’ya gelen AKPM Seçim Öncesi Gözlem Heyeti ile görüştü. Seçim hilelerine vurgu yapan Aksünger, “Seçim hileleri, seçim sonuçlarını yüzde 10-15 civarında etkilemektedir” dedi.

 

 

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Seçim Öncesi Gözlem Heyeti’ne Ankara’daki resmi ziyaretlerinde Türkiye’deki medya özgürlüğü ve sandık güvenliği ile ilgili çok önemli tespitlerin yer aldığı raporlar sunuldu.

 

 

Heyet, CHP Genel Merkezi’nde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bilişim Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile sandık güvenliği toplantısı gerçekleştirdi. Heyete, sandık güvenliğine ilişkin İngilizce raporlar sunan Aksünger, “Sadece CHP’nin değil bütün partilerin oyu çalınabilir” dedi.

 

 

YSK SEYİRCİ KALIYOR

 

 

Heyete sunulan raporlarda, seçim güvenliğine ilişkin şu tespitler yer aldı:

 

 

– YSK Başkanı’nın siyasi partileri sandıklara sahip çıkmaya çağırması da aslında ne kadar güvensiz bir ortamda seçime gittiğimizin kanıtıdır.

– Kanunlara en fazla saygı göstermesi gereken kişi Cumhurbaşkanı, adeta iktidar partisinin bir üyesi gibi seçim kanunu ve tarafsızlığını hiçe sayarak muhalefet partilerine en ağır hakaretlerde bulunmakta ve YSK bu duruma seyirci kalmaktadır.

– Özellikle 2007’den itibaren seçim sonuçlarını doğrudan etkileyebilecek büyüklüklerde yığma bindirme seçmenler olduğu ortaya çıkmıştır. Seçim hileleri, seçim sonuçlarını yüzde 10-15 civarında etkilemektedir.

 

 

YÜZDE 39 ŞÜPHELİ

 

 

– 2007 yılı sandık seçmen listesindeki şüpheli seçmenlerin adreslerinde yapılan kontrol sonuçlarına göre, tespit edilen 1 milyon 949 bin 274 şüpheli seçmenin bir kısmının seçmen olamayacağını göstermektedir. Buna göre şüpheli seçmenlerin yüzde 32.91’inin ilgili adreslerde oturmadıkları, yüzde 2.84’ünün seçimler öncesinde taşındığı, yüzde 0.71’inin seçimler öncesi vefat ettiği, yüzde 2.55’inin yurtdışında yaşadığı görülmektedir. Bu sonuçlardan şüpheli seçmenlerin yüzde 39’unun seçmen olamayacağı anlaşılmaktadır.

 

 

“KAMU GÖREVLİLERİ SEÇİMLERE AKP’Lİ GİBİ HAZIRLANIYOR”

 

 

CHP’li Aksünger, AKPM heyetine yaptığı sözlü sunumda şu bilgileri verdi: “İktidarın, devlet kurumları üzerindeki baskısı had safhada. Seçimle ilgili kamuoyunda ciddi şüpheler var. AKP, Başbakan ve Cumhurbaşkanı, devlet imkanlarını sonuna kadar kullanıyor. Muhalefet devlet imkanları ile baş etmeye çalışıyor.Bu kolay değil. Normalde bizim yapmamız gereken seçmenlerimizi oy vermeye sevk etmektir. Ancak başta CHP olmak üzere bütün muhalefet sandık güvenliğini sağlamakla uğraşıyoruz. Bunu devletin sağlaması gerekiyor. Siyasal partinin yapması gereken görev bu değil ancak hukuk devleti yıkıldığı ve kurumlar tarumar edildiği zaman yaşanan tablo budur.”

 

 

Aksünger, Türkiye’de yaşanan elektrik kesintilerine dikkat çekerek, seçim günü elektrik kesintisi yaşanabileceğine işaret etti. Kamu görevlilerinin seçimlere AKP’li gibi hazırlandığını iddia eden Aksünger, “Mükerrer oy kullanmalar yaşanabilir. Tüm partilerin oyu çalınabilir. Kamu görevlileri ile AKP’li yöneticiler seçimlere yönelik toplantılar yapıyorlar” dedi.

 

 

YSK VE RTÜK MÜDAHİL OLMALI

 

 

AKPM Türkiye Raportörü Josette Durieu, CHP’nin, AKP’nin iktidar olanaklarını kullandığına ilişkin eleştirileri üzerine, “RTÜK ve YSK, bu sürece hakim olmalı” uyarısında bulundu