CHP’de PM adaylığına fren önerisi!

CHP’de PM adaylığına fren önerisi!
19 Şubat 2018 09:17

CHP’de son Olağan Kurultay’da Parti Meclisi’ne çarşaf listeden seçilecek 52 üye için 488 adayın çıkması onlarca anahtar listenin devreye girmesine yol açmıştı. Parti’nin Mart ayında yapılacak Tüzük Kurultayı’nda PM seçimlerinde aday enflasyonunu önlemek için Genel Merkez’e öneri yağıyor.

 

 

CHP’nin 36’ıncı Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelikleri için seçim yapıldı. Çarşaf listeden Parti Meclisi’ne girecek 52 üyelik için 488 aday çıkarken; 15 üyeli YDK içinse 108 başvuru yapıldı. Aday enflasyonu yüzünden salonda ‘anahtar liste’ savaşı yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere onlarca kişi anahtar liste çıkardı.

 

 

HER KURULTAYDA ADAY OLAN VAR

 
PM yarışında 488 adaydan 111’inin aldığı oy 15’in altında kaldı. Birçok adayın ise yarışta sıfır oy alması dikkat çekti. PM yarışında iddialı olsun olmasın hiçbir fren sistemi olmadığı için parti üyesi olan herkes aday olabiliyor. Çoğu kişi bu yüzden yarıştan sıfır çekiyor. Buna rağmen her kurultayda ismi listede çıksın diye aday olanlar bulunuyor. Bu da saatlerce çarşaf listenin basılması ve oy kullanımında zorluk yaratıyor.

 

 

FREN ÖNERİSİ GELDİ

 
CHP’de 9-10 Mart’ta yapılacak tüzük değişikliğinde PM adaylığında yaşanan aday enflasyonunun önlenmesi için sembolik iki tedbir üzerinde duruluyor. CHP Yönetiminin talebi üzerine, Genel Merkez’e yollanan öneriler arasında çarşaf listeyle yapılan PM seçimlerinde her iddiası olsun olmasın her önüne gelenin aday olmasını önlemek için şu iki öneride bulunulduğu öğrenildi:

 

 

1- PM üyeliğine aday olunması için 10 veya 15 delegenin imzasının şart koşulması veya;

2- PM üyeliği adaylarına sembolik miktarda partiye yardımda bulunmaları kriterinin getirilmesi.

Sonuçta bunlar tabandan gelen öneriler.

CHP Genel Merkezi’nin bu öneriler hakkında ne karar vereceği bilinmez. Ama görünen o ki, PM seçimlerinde aday enflasyonunu önlemek için sembolik delegenin imzasını alma şartı gelebilir.

Böylece, PM seçimlerinde saatlerce süren karmaşa önlenecek.

Şu anda 488 olan aday sayısını böyle bir durumda yarı yarıya düşmesi bekleniyor.

Aday sayısının düşmesi anahtar liste savaşını bitirmese de daha hafif geçmesine yol açabilir.