CHP’de 10 Aralıkçıların kurultay planı!

CHP’de 10 Aralıkçıların kurultay planı!
30 Ocak 2018 12:33

CHP Kurultayına sayılı günler kaldı.

 

Ece Sevim Öztürk / Çağdaş Ses

 

 

Bu yazımda daha önce ertelediğim ve ancak fırsat bulabildiğim “İstanbul kongresinde kim hangi adayı destekledi” sorusuna ışık tutacağım, Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in manifestosunun arka planında olan yemeği anlatacağım, 10 Aralıkçıların PM planına değineceğim ve CHP İstanbul adına Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine hangi isimlerin önerildiğini açıklayacağım. Yine uzun bir yazı olacak ama ilgiyle okuduğunuzu bildiğim için içim rahat.

 

Kılıçdaroğlu, İnce, Kocasakal ve Eminağaoğlu Genel Başkanlık yarışında adaylıklarını açıkladılar. Mevcut Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na toplanan kaç imza olduğu meselesi biraz ilginç. O konudaki ayrıntılara yazının devamında gireceğim.

 

cropped_content_muharrem-ince-kimdir-kac-yasinda-ne-mezunu-chp-genel-baskanligina-aday-mi-oldu_G2Cvuos5u9EI74U

Muharrem İnce’nin topladığı imza sayısının 200 civarında olduğunu öğrendim. Gücün, sayıların üstünlüğünden değil de haklılıktan kazanılacağı bir kurultay yaşanırsa dengeler bir anda değişebilir.

 

KILIÇDAROĞLU’NA İMZA VEREN KADAR OY VEREN ÇIKMAZ

 

 

CHP örgütlerinden sayısız telefonlar alıyorum. “Bizi Kılıçdaroğlu’nu aday göstermemiz için imza vermeye zorluyor” diyorlar. Bunu söyleyen delegeler de CHP’nin MYK üyeleri Tekin Bingöl ve Seyit Torun’un isimlerini veriyorlar.

Muharrem İnce’ye imza verenlere de baskı kurulduğunu, imzalarını çekmelerini söylediklerini belirtiyorlar.

Kılıçdaroğlu’nu desteklediği için değil, MYK üyelerinden baskı gördüğü için imza verenler, Kılıçdaroğlu’na oy vermediğinde ne olacak acaba? Sandığa da delegelerle birlikte girecek değiller ya…

Yani Kılıçdaroğlu imza sayısından daha az oy aldığında ayıp etmiş olmayacak mısınız?

 

 

CHP’NİN GENEL BAŞKAN ADAYLARI

 

 

Muharrem Bey’i herkes tanıyor zaten. Ümit Bey ile hiç tanışmadık, dünya görüşümüz de pek birbirine yakın sayılmaz. Ancak çok değerli bir hukuk insanıdır. Ne yazık ki, CHP’ye henüz üye olması sebebiyle genel başkanlık talebinin delege nezdinde dikkat çekeceğini sanmıyorum. Yine de çok önemli hususlara değindiği bir açıklama ile politik bir tavır ortaya koydu, yolu açık olsun.

 

EMİNAĞAOĞLU İLE İNCE FİKİR BİRLİĞİNİ GÜÇ BİRLİĞİNE TAŞIMALI

 

Ömer Faruk Eminağaoğlu dürüstlüğüne, doğru bildiği yoldan hiç sapmamış oluşuna kefil olduğum, çok değerli bir aydındır.

omer-faruk-yarsav-1024x576

Yakın dönemde Nuriye ve Semih’in avukatlığını da üstlenerek, mesele “adalet” olduğunda her görüşten insan için mücadele verebileceğini ispatlamış biri aynı zamanda.

 

Peki ne oldu da artık savcı değil, biliyor musunuz?

 

Geçtiğimiz genel seçimlerde Kılıçdaroğlu milletvekili adayı olması için kendisinden ricacı olmuştu. Ömer Bey de adaylık teklifini kabul etmiş, savcılık görevinden istifa etmişti. Kemal Bey kendisini aday yapmadığı gibi, önseçime girmesine de engel olmuş, AKP’ye kök söktüren cesur bir savcıyı da bu vesileyle görevinden etmişti.

Kimse hafife almasın, tuttuğunu koparır Ömer Bey. Yargıtay’da Siyasi Partiler Bölüm Başkanı iken, tüzük kurultayını toplamamak için direnen Önder Sav’a kurultayı toplattıran savcıdır.

Benim gönlümden geçense, Ömer Bey’in Muharrem Bey ile yollarını birleştirerek, muhalefetin CHP Kurultayına güçlü bir şekilde girmesidir.

 

 

CHP İSTANBUL İL KONGRESİNDE KİM HANGİ ADAYI DESTEKLEMİŞTİ?

 

CHP’de İstanbul’un kurultaya olan etkisini biliyorsunuz, hep söylerim. O yüzden CHP-ABD ilişkilerini sürdürdüğüm yazı dizisinden fırsat bulup da CHP İstanbul kongresinde kimlerin kimi desteklediğini bir türlü yazamamıştım.

Kılıçdaroğlu 10 Aralık hareketinin adayı olan Canan Kaftancıoğlu’nun seçilmesi için İstanbul’daki vekilleri tek tek aramıştı. Ne oldu da o ekibi listesine almamaya karar verdi? Önce İstanbul İl Kongresi’nde kimler hangi adayı destekledi? Oraya bakmadan olmaz, kurultay kulislerine geçmeden önce biraz ondan söz edeyim…

İstanbul Milletvekillerinden Engin Altay, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Eren Erdem, Gamze Akkuş İlgezdi, Yakup Akkaya, Gürsel Tekin gibi isimler Cemal Canpolat’ı destekledi.

Muharrem İnce o gün kongre salonuna gelmemiş olsa da onun da Cemal Canpolat’a destek verdiğini biliyorum. Ancak Canpolat’ın adaylık konuşmasında Kılıçdaroğlu’na bayrak açmamış olmasını hesaba katarsanız bunun pasif bir destek olduğunu görmek mümkün.

 

 

DEVRİMCİ DEMOKRATLAR “CANAN” DEDİ

 

 

Milletvekillerinden daha önce Oğuz Kaan Salıcı’nın karşısında aday olarak yarışan Ali Özcan, Canan Kaftancıoğlu’nu destekledi. Devrimci Demokratlar ekibiyle birlikte Ali Şeker başta olmak üzere yukarıda saydığım isimlerden geri kalanların çoğu Kaftancıoğlu dedi. Canpolat ekibi doğal delege sandığından çok fire verdi.

 

İLHAN CİHANER OY KULLANMADI

 

 

Murat Hazinedar’ın Kaftancıoğlu’nun listesini zorladığını ancak reddettiğini hesaba kattığımızda, İlhan Cihaner’in oy kullanmama gerekçesini ne olarak açıklamalıyız acaba? Cihaner Kaftancığlu’na oy vermemişti ama televizyonda “o tweetler yalan” diyor, Kaftancıoğlu’nu var gücüyle savunuyordu. Bu hususa biraz sonra değineceğim.

Sultanbeyli İlçe Başkanı Murat Kantekin, Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün, Ümraniye İlçe Başkanı Cafer Aktürk, Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Adalar İlçe Başkanı Mustafa Kerem Tunç, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Adalar Belediye Başkanı Serdar Kılavuz başta olmak üzere Avrupa Yakası’nın tüm belediye başkanları; Seyfullah Beysülen, Özgen Nama, Müslim Sarı’nın ekibinden Kemal Gülhan gibi isimler Canan Kaftancıoğlu’nu destekledi.

 

 

CEMAL CANPOLAT “BELEDİYE BAŞKANLARINA” SEÇİM KAYBETTİ

 

 

Cemal Canpolat, İl Başkanı seçildiği gün konuşmasında “Belediye başkanlarının emrinde olan il başkanı olmayacağım” demişti. Kendisini görünce yüzüne de söyledim. “Sözünü tuttun başkan, tebrik ederim” dedim. Kendisi başarılı bir il başkanıydı, sonuçta AKP’ye referandumda ilk kez kaybettiren başkan olmuştu ancak başarısız bir il yönetimi vardı. Bu listede diretilmesinin de kaybedişte etkisi olduğunu düşünüyorum. O emrine girmeyi reddettiği belediye başkanları Canan Kaftancıoğlu’nu destekledi ve kurultay delegelerini yazdı.

 

 

20180113-2-28065445-29716070,LQGYYn0RJ0maM0Z-YqXkMQ

 

LİSTESİNİ BELEDİYE BAŞKANLARINA YAZDIRAN BAŞKAN

 

 

Bunu iddia olarak söylemiyorum, bizzat şahidim.

Kongre sırasında ben divanın önündeydim, listelerde kota sıkıntısı olduğu için divandan uyarı yapıldı. Kadıköy İlçe Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin en az yarım saat kafa kafaya divanın önünde listeden kimi çıkarıp kimi yazsak diye düşündüler, son halini verip divana teslim ettiler. Canan Kaftancıoğlu’na “şunu çıkartıyoruz, şunu yazıyoruz” diye sormadılar bile. “Belediye başkanlarının emrine girmeyeceğim” diyen başkandan, listesini belediye başkanlarına teslim eden başkana…

 

 

BİRAZ DA KURULTAY KULİSLERİ

 

 

Evet, İstanbul’daki durumu gördünüz. Devrimci Demokratlar ve ABD – Soros destekli 10 Aralıkçılar, belediye başkanlarının da desteğini alarak birlikte seçim kazandılar.

Şimdi Kılıçdaroğlu’nun listesinde kimler olacak, kimler olmayacak… Herkesin merak ettiği bu. Ben biraz Ankara kulislerinde ne konuşuluyor, onlardan bahsedeyim size.

 

 

KILIÇDAROĞLU 10 ARALIKÇILARLA ARASINA MESAFE KOYARSA…

 

 

Duyduklarıma göre; Ali Şeker, Orhan Sarıbal gibi vekillerin oluşturduğu Devrimci Demokratlar grubunu Kemal Bey anahtar listesine almayı düşünmüyormuş. Kemal Bey’in yakın çevresine sorduğumda, “Kemal Bey onlardan bu dönem fedakarlık bekliyor” dediler. 10 Aralık hareketinin ABD ile organik bağını ortaya koyduğum yazılardan sonra, karşısında kendisine alternatif olarak güçlü bir Genel Başkan Adayı olan Muharrem İnce varken, Kılıçdaroğlu işi şansa bırakmamak için o ekiple de arasına mesafe koymuş. Bu organik bağlardan ötürü tamamen bir ayrılığın oluşması mümkün değil ancak vitrinle ilgili radikal adımlar atabilmesi olası.

 

 

DEVRİMCİ DEMOKRATLARLA 10 ARALIKÇILAR İTTİFAK YAPARSA…

 

 

Bu iki ekip kurultaya birleşerek girecek, ortak liste hazırlayacakmış. Bu yeni ittifak Orhan Sarıbal, Ali Şeker, Fikri Sağlar, Niyazi Nefi Kara, İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke, Oğuz Kaan Salıcı, Müslim Sarı gibi isimlerden oluşuyor.

 

chp_devrimciddemokratlar_07_03_2016_02

Devrimci Demokratlar ve 10 Aralıkçılar ortak liste hazırlayacaklar ancak… Yıllardır izlediğim kurultay tecrübemle Fikri Sağlar’ın da Oğuz Kaan Salıcı’nın da ortak listenin haricinde kendi listelerini de hazırlayacağını ve hiçbirinin birbirine güvenmediğini düşünüyorum.

-Peki İstanbul’u Kılıçdaroğlu’nun desteği ile kazanan bu ekip Kılıçdaroğlu ile neden bozuştu?

-Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in açıkladığı “sol manifesto” bu işin neresindeydi?

Anlatayım.

 

 

SELİN SAYEK BÖKE – İLHAN CİHANER MANİFESTOSUNUN ARKA PLANI

 

 

Kılıçdaroğlu Selin Sayek Böke’yi evinde ziyaret etmişti eşiyle birlikte, hatırlıyorsunuz. Hemen akabinde İlhan Cihaner eşi Muteber Hanım ile gitti ziyarete. O ziyaret 10 Aralıkçılar arasında hem sessiz bir rahatsızlığa neden oldu hem de Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine sadece Selin Sayek Böke’yi almayı düşündüğünü yakın çevresine belirtmesi, ekip lideri olan Oğuz Kaan Salıcı’nın hiç hoşuna gitmedi. Bunun üzerine 10 Aralıkçılardaki rahatsızlık Kılıçdaroğlu’na başkaldırıya dönüştü. Hedeflerinde Oğuz Kaan Salıcı’yı bir sonraki kurultayda Genel Başkan yapmak olan bu ekip, bu Parti Meclisi’nde mutlaka yer almayı düşünüyordu ve işlerini şansa bırakmayacaklardı…

 

selin-sayek-boke-ilhan-cihaner

10 ARALIKÇILAR ANKARA’DA JAMES COOK’TA BULUŞUYOR

 

Bu gelişmenin üzerine… Ankara’da James Cook’ta Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Orhan Sarıbal ve Zeynep Altıok buluşuyorlar… Hem İstanbul kongresini hem de kurultayı değerlendiriyorlar, ne yapacaklarını konuşuyorlar. O sırada Canan Kaftancıoğlu’nu arıyorlar, Canan Hanım Oğuz Kaan Salıcı’ya pası atıyor. Onunla konuşarak karar verelim diyor. O toplantıdan çıkan sonuçsa bir manifesto yayımlayarak Kılıçdaroğlu’na muhtıra vermek oluyor.

 

 

MANİFESTONUN AMACI “PARTİYİ SOLA ÇEKMEK” DEĞİL, KILIÇDAROĞLU’NU PAZARLIK MASASINA OTURTMAK

 

Metni İlhan Cihaner ve Selin Sayek Böke yazıyor… Zeynep Altıok da sanal ortamda onay veriyor ve Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’daki belediye etkinliğine katılacağı günü bekliyorlar. Benim anladığım, bu bekleyişteki amaç, Kılıçdaroğlu’na mesajı Canan Hanım’ın yanındayken vermek. Kılıçdaroğlu kendileri ile PM için pazarlığa oturmayı reddederse “GELECEK İÇİN” adlı bir liste çıkarmayı planlıyorlar. Ali Babacan ve Kemal Derviş ekolünden gelen Böke, ihtiyaçlar için üretimi değil de “kâr odaklı üretimi” savunurken “sol”dan dem vurmasının başka ne gibi bir anlamı olabilir ki..

 

AYKUT ERDOĞDU’YU KESECEKLER

 

Bu listeye Mehmet Tüm, Onursal Adıgüzel ile birlikte örtülü bir şekilde Oğuz Kaan Salıcı desteği verilmesi planlanıyor ve Fikri Sağlar ile dirsek temasında bulunuluyor. Bu listenin keseceği ilk isim ise Aykut Erdoğdu. Selin Sayek Böke’nin istifasının ardından Erdoğdu’nun göreve gelmesi ve İlhan Cihaner’in Erdoğdu ile görüşmüyor oluşu bu kararın en önemli gerekçesi. Veli Ağbaba’nın durumu bu noktada biraz daha karışık. Önceki kurultayda Seyit Torun’u kesen Veli Ağbaba’ya Anadolu Yakası’ndan gelen delege desteği kesildiğinde liste ile yakınlaşması mümkün.

 

ayk

 

PEKİ 10 ARALIKÇILARIN “BOŞ OY” PLANI

 

Liste çıkartarak Kurultaya gidecek olan 10 Aralıkçılar kurultay delegelerini arayarak hem arkadaşları için destek istiyor hem de ilk gün yapılacak olan genel başkanlık yarışında BOŞ OY atmalarını istiyorlar. Mesajları da “Ne Muharrem ne Kemal” olacak. 10 Aralıkçılardan bağımsız bir şekilde politik tavır sergilemek isteyen delegenin de iradelerini kendi güçleri gibi yansıtmak ve böylece, bir dahaki kurultaya yatırım yapmak isteyen bu isimler Selin Sayek Böke – Oğuz Kaan Salıcı arasında seçim yapmaya zorlandıklarında karşılarına Özgür Özel de çıkacak gibi görünüyor. Bu denklemi ise ancak Muharrem İnce’nin Genel Başkan seçilmesi bozabilirdi. Zira Kılıçdaroğlu kazanırsa yeni şekillenecek PM yeni kurultayı gözlüyor olacak.

 

485759

 

KILIÇDAROĞLU’NUN LİSTESİNDE ERDOĞAN TOPRAK ETKİSİ

 

Yakın çevresine bu kurultayda aday olmayacağını söylediğini duydum Erdoğan Bey’in. Belki yine Kemal Bey seçilir ve “başdanışman” olarak devam ederim diye hesaplıyordur. PM’ye ya da MYK’ya girmek istemese de PM’ye hakim olmak istediği kesin. “Son liste” dedikodularına kurultayda elimde hologramlı kağıdı görene kadar inanmam ancak Erdoğan Bey’in listedeki etkisinin farkındayım.

 

MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİNDEN RAHATSIZLIK DUYAN CİHANGİR İSLAM

 

Gürkan Hacır enişte kontenjanından Cihangir İslam’ın ismini dillendirdiğinde itiraz eden olmamıştı. Kemal Bey mutlaka listesinde değerlendirmeli, tam kendisinin istediği CHP’lilikte birisi Merve Kavakçı’nın eski eşi Cihangir Bey. “Laiklik zulme karşı değildir, dine karşıdır” diyen İslam, partide de Mehmet Bekaroğlu ve Zeki Kılıçdarslan ile yol yürüyecektir. Paylaşımlarını biraz incelediğimizde bunu görmek zor değil. “Mustafa Kemal’in askerleri” ile yürümekten rahatsız olduğu ortada.

 

Ekran-Resmi-2018-01-30-04.11.27

 

Görünen o ki… İstanbul İl Kongresinde olduğu gibi, CHP Kurultayında da yarış “Mustafa Kemal’in askerleri” sloganını atmaktan onur duyanlar ve o slogandan “rahatsızlık duyanlar” arasında geçecek…

 

KILIÇDAROĞLU KAFTANCIOĞLU’NDAN İSİM İSTEDİ

 

Tüm bu hareketlilik sürerken, “Mustafa Kemal’in askerleri” sloganını militer bulan Canan Hanım iki gün önce Kılıçdaroğlu ile görüştü ve Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde görmek istediği isimleri “örgütün iradesi” diyerek kendisine sundu. İlginç bir şekilde dün de ilçe başkanları ile toplantı yaparak onlardan isim istedi. Benden duymuş olmayın ama yani Kılıçdaroğlu’na “önce” liste verdi Canan Hanım, “sonra” ilçe başkanlarına isim sordu. Belli ki ortada bir “sormuş olmak için sorma” durumu var.

Madem bu kadar yazdım, Kemal Bey’e hangi isimleri önerdiğini de yazayım…

Seyfullah Beysülen, Yıldırım Emsiz, İbrahim Yener, Kemal Çebi, Dursun Bulut, Gökhan Zeybek.

 

BU İSİMLERDEN AÇIKLAMA VAR

 

Önceki yazılarıma ilişkin toplu bir “açıklama” bilgisi geçeyim.. İlk olarak CHP Eski İl Başkanı Nebil İlseven; 10 Aralık hareketinin başlangıç noktasını anlattığım yazımın tamamına katıldığını belirterek, “Ancak istifam ile ilgili olan kısım o şekilde değil, daha önce hiç anlatmadım, yakın zamanda ayrıntılı bir şekilde paylaşacağım” dedi.

 

İkinci olarak Süleyman Çelebi… Yazımda isminin geçtiği kısımları reddederek, “Hiçbir AKP’li ile yan yana gelmem mümkün değildir, lütfen düzeltin” talebini iletti.

 

Üçüncü olarak Alper Taşdelen ve ABD ilişkileri ekseninde kaleme aldığım yazıma istinaden İlhan Kesici, Hüsamettin Özkan adına arayarak, kendisinin “Ben Kılıçdaroğlu ile ABD’ye gitmedim, İstanbul İl örgütünün kongresiyle de ilgim yok” dediğini belirtti.

 

 

http://www.cagdasses.com/biraz-da-chp-haberleri-kurultay-oncesi-ilk-kulisler-4567.html