‘Asrın Projesi’ne atık su karıştığı iddiasına yalanlama

‘Asrın Projesi’ne atık su karıştığı iddiasına yalanlama
12 Şubat 2016 15:20

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak’ın, ‘Asrın projesi’ olarak nitelendirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin projesinde, suyun alındığı Alaköprü Barajı’na atık su karıştığı iddialarını yalanladı.

 

 

Aybak da yaptığı yazılı açıklamada

 

Geçen çarşamba günü Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın başkanlığında Anamur’da yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuşan MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin eden Alaköprü Barajı’na çevre mahallelerin atık sularının boşaltıldığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğine aykırı olduğu için Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Akine, Sarıağaç ve Ormancık mahallelerinin altyapılarını devralamadıklarını ifade eden Aybak, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliğinde, ‘Kullanılmış sular arıtılmış da olsa, içme suyu havzalarına deşarj edilemez’ hükmü vardır. Alaköprü Barajı çevresindeki Akine, Sarıağaç ve Ormancık mahallelerinin çalışmayan bir arıtması var. Yani atık sular KKTC’ye su taşıyan barajın havzasına deşarj ediliyor” diye konuştu.

 

BAKANLIK: ÇELİK DEPOLARDA BİRİKTİRİLİYOR

 

Haberin bir anda Türkiye gündemine oturmasının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi ve iddialar yalanlanarak şöyle denildi:

 

“Mevcut durumda Akine, Ormancık ve Sarıağaç köyleri kanalizasyon atıkları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yapmış olduğu yeniden yerleşim ihalesi kapsamında, fosseptik atıkları, hiçbir kaçırmanın yaşanmadığı çelik depolarda biriktirilmektedir. Bu atık sular biyolojik olarak arıtılmakta ve dolduğu anda Anamur Belediye Başkanlığı’na ait vidanjörler vasıtası ile taşınarak Anamur Kanalizasyon şebekesine verilmektedir. Hali hazırda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce kanalizasyon atıklarının Alaköprü mansabına deşarj ihalesi yapılmış ve inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Ayrıca, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin projesinde, suyun alındığı Anamur ilçesindeki Alaköprü Barajı’na atık su karıştığı iddiaları ile alakalı yazılı açıklama yaparak söz konusu iddianın doğru olmadığını, kendisinin böyle bir ifade kullanmadığını, sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirtmiştir.”

 

Mersin Valiliği de yaptığı açıklamada da şöyle denildi:

 

“Alaköprü Barajı’na atık su karıştığı iddiaları tamamen asılsız olup, gerçeği yansıtmamaktadır. Anamur Alaköprü Barajı yerleşkesinde yer alan, Ormancık Mahallesi Baraj Havzası dışında, Akine ve Sarıağaç mahalleleri ise baraj havzası içerisindedir. Bu mahallelerde biyolojik atık su arıtma tesisleri bulunmaktadır. Biyolojik atık su arıtma tesislerinde arıtılmış sular, atık su arıtma tesisi önünde tedbir amaçlı sızdırmasız betonarme fosseptik çukurlarında biriktirilmekte ve burada biriken arıtılmış suların tahliyesi MESKİ Genel Müdürlüğü’nce vidanjörlerle yapılmaktadır. Bu nedenle; atık su arıtma tesislerinde arıtılan sular baraj havzasına karışmamaktadır.”

 

AYBAK DA GERİ ADIM ATTI

 

Turgut Aybak da tüm gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Aybak’ın açıklaması şöyle:

 

“Anamur ilçemizde yapılan toplantıda getirilen açıklamalar kastı aşan bir şekilde haberleştirilmiştir. Haberde ismi geçen Akine, Sarıağaç ve Ormancık Mahallelerimizin (köylerimizin) kanalizasyon şebekeleri ve arıtma tesisleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce yaptırılmış olup bugün itibari ile de aynı müdürlük tarafından işletilmektedir. Yapılan konuşmaların içeriği; bu tesislerin 6360 Sayılı Kanun gereği işletilmesi işlerinin MESKİ’ye devredilmesi ile ilgili sürecin hızlandırılması anlamında, koordinasyon gerektiren hususlar üzerine yapılan konuşmalardan ibarettir. Adı geçen köylere ait atık suların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su temin projesinde, suyun alındığı Ala Köprü Barajı’na karıştığı iddiası doğru değildir ve şahsımın böyle bir ifadesi olmamıştır.”

 

 

Kaynak: MERSİN, (DHA)