Artık yüksek yargının tamamı AKP’ye yakın

Artık yüksek yargının tamamı AKP’ye yakın
20 Mayıs 2015 11:07

Yargıtay Başsavcılığı’na AKP ile Saray’a yakın Mehmet Akarca’nın atanmasıyla yüksek yargının zirvesindeki AKP hâkimiyeti güçlendi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Yargıtay 14. Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca’yı atadı. Danıştay, Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi (AYM) başkanlıkları ile yeni Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelik seçimlerinde istediğini alan Saray ve hükümet, iktidara yakın isimlerden Akarca’nın Başsavcılığa atanmasıyla yüksek yargının zirvesinde de mutlak anlamda iktidar sağlamış oldu.

 

DANIŞTAY’LA BAŞLADI

 

AKP iktidarının, yargıyı tümden ele geçirme planında yüzü Danıştay seçimleriyle gülmeye başlamıştı. Önce 2013 yılında Danıştay Başkanlığı’na Erdoğan’ın da istediği Zerrin Güngör seçilmişti. Ardından yapısı değiştirilen HSYK’daki seçimleri, iktidarın da parçası olduğu Yargıda Birlik Platformu (YBP) adayları ezici çoğunlukla kazanmıştı. Devamında yapılan Yargıtay Başkanlığı seçiminde de gülen taraf iktidar olmuştu. Yeni seçilen 129 üyenin de katkısıyla AKP’ve Erdoğan’a yakın gösterilen adaylardan İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanlığına seçilmişti. Yüksek yargıdaki son büyük önemli seçim ise geçen Şubat ayında Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) yapılmıştı. AYM Başkanlığı seçimlerini, eski Cumhurbaşkanı Gül ile Erdoğan’ın seçtiği üyelerin desteğini alan ve daha önce AKP’nin anayasa taslağını hazırlayan ekipte bulunan Prof. Dr. Zühtü Arslan kazanmıştı. Yüksek yargının zirvesindeki bu halka dünkü atamayla tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevcut başsavcı Hasan Erbil’in yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle boşalan Yargıtay Başsavcılığı’na kendisine gönderilen isimler arasında en çok oyu alan Yargıtay 14.Ceza Dairesi Başkanı Mehmet Akarca’yı seçti. Akarca’nın atanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı dünkü Resmî Gazete’de yayımlandı.

 

BEŞİ BİR YERDE

 

Danıştay, Yargıtay ve AYM başkanlıklarıyla HSYK üyeliklerinden sonra, Yargıtay başsavcılığı’na da iktidarın istediği isimlerden Akarca’nın seçilmesiyle, yüksek yargıda “beşi bir yerde” denebilecek bütünlük sağlanmış,başka ifadeyle yüksek yargının zirvesinde iktidardan yana boşluk bırakılmamış oldu.

 

YÜCE DİVAN’DA PATRON, PARTİ KAPATMADA KİLİT

 

Mehmet Akarca, yeni görevi gereği Başbakan’ın, bakanların ya da AYM dahil yüksek yargı organı üyeleriyle Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının işledikleri görev suçları nedeniyle sevk edilmeleri halinde Yüce Divan Başsavcısı olarak görev yapacak. Akarca, partilerin denetiminde de en yetkili isim olacak. Parti kapatma davası açmaya tek yetkili isim o olacak. Yargı kulislerinde Akarca’nın Başsavcı seçilmesinin, iktidar partisi aleyhine kapatma davası açılması ihtimalini sıfıra indirdiği ancak muhalefet partileri için bu ihtimalin her zaman masada tutulacağı da öne sürülmeye başlandı.

 

Kaynak: Adnan Keskin / Cumhuriyet