AKP seçim beyannamesinde ‘Başkanlık’ ayarı!

AKP seçim beyannamesinde ‘Başkanlık’ ayarı!
27 Eylül 2015 19:17

AK Parti’nin 4 Ekim’de açıklama kararı aldığı 1 Kasım Seçim Beyannamesi’ndeki en önemli siyasi değişiklik, ‘başkanlık sistemi’ bölümünde olacak.

 

Bir önceki seçimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın uyarılarının ardından planlanandan daha geniş yer verilen başkanlık sistemi, bu kez ‘niyet beyanı’ boyutlarına inecek.

 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerinde 378 sayfayı bulan seçim beyannamesi, ‘hükümet programında olması gereken her şeyin yazıldığı’ gerekçesiyle eleştirilmişti.

 

Beyanname üzerinde çalışmalarını sürdüren komisyonlar, bu kez tüm bölümlerde kısaltmaya gidecek. Beyanname, ‘kısa, öz ve net’ ifadelerden oluşacak ve bir kitapçık boyutuna indirilecek.

 

Bu düzeltmeden başkanlık sistemi bölümü de nasibini alacak. Beyannamede başkanlık sistemi, yeni anayasayla birlikte Türkiye’nin ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir sistem olarak kısaca kaleme alınacak. ‘Demokrasi, denge ve denetim’ vurgusu yapılacak. Bu kısaltmanın sadece beyannamenin özetlenmesinden değil, bir önceki seçimlerde zaman zaman yapılan başkanlık sistemi vurgusunun, seçmenden destek görmemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.