100 milyarlık saldırı

100 milyarlık saldırı
4 Mayıs 2015 07:02

Siber saldırılar nedeniyle dünya çapında 100 milyar doları aşan bir piyasa oluştu. 2014’te Türkiye’ye yapılan siber saldırı sayısı 11 bin 700 oldu.

 

Dünyada siber saldırılar her yıl 100- 200 milyon kez artıyor. Yapılan araştırmalara göre 2015’te siber saldırılar daha da artacak. Dünyada en fazla siber saldırı Türkiye’de gerçekleşiyor.

 

Geçen dönem Türkiye’de 11 bin 700 siber saldırı yapıldı. Fatura bilgileri, banka bilgileri ele geçirildi. Verileri çalarak şifreleyen zararlıların sayısı da artmaya başladı.

 

Bilgisayarlardaki dosyalar virüslerle ele geçirilerek şifreleniyor ve dosya sahibinden 5 bin, 10 bin dolar gibi paralar isteniyor. 2014’te dünyada 56 milyon kredi kartı cihazı (POS) bilgisi çalındı.

 

Bu sebeple oldukça profesyonel saldırılar doğrudan para kazanma amacıyla hedef gözetilerek gerçekleştiriliyor. Uzmanlara göre bu tür saldırılara karşı şirketlerin tedbir alması gerekiyor.

 

Kaspersky Lab’ın 2015’in ilk çeyreğinde yaptığı Bilgi Teknolojileri tehditleri analizine göre Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesinde kullanıcıların ortalama yüzde 41’i yerel ağlar ve çıkarılabilir ortamla ilgili güvenlik olayları ve kullanıcıların yüzde 21’i web ile ilgili tehditlerle karşılaşıyor. Kaspersky Security Network bulut hizmeti Ocak-Mart 2015 istatistikleri, yerel tehditlerden en çok etkilenen kullanıcı sayısının hâlâ Mısır’da (yüzde 50.5) olduğunu, bunun Katar (yüzde 46), Suudi Arabistan (yüzde 45.8) ve Türkiye’nin (yüzde 44.6) takip ettiğini gösteriyor.

 

Araştırma yapılacak

 

Öte yandan Deloitte, Trend Micro ve TechInside Türkiye’deki şirketlerin veri güvenliği algısını ölçmek için güç birliği yapıyor.

 

Haziran ayı sonunda sonuçlanacak çalışma, kendisini siber saldırılara karşı güvende hisseden şirketlerin gerçekten önlem aldığını mı yoksa bu güvenin sadece bir algı olduğunu mu gözler önüne serecek.

 

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Davut Yılmaz ise “Teknoloji alanında siber güvenlik ve büyük veri alanına bu yıl çok ciddi yatırım yaptık, yakında tamamen özgün, oldukça üstün kabiliyetlere sahip ve dünyadaki en iyi ürünlerle kolaylıkla yarışacak entegre ürünler çıkaracağız” dedi.

 

 

Kaynak: Şehriban Kıraç/Cumhuriyet