Yurtlarda haremlik – selamlık

Yurtlarda haremlik – selamlık
13 Ağustos 2013 11:15

 

YURTKUR, kız ve erkek öğrencilerin ayrı yurtlara alınacağını duyurdu.

 

Yurtlarda kız-erkek ayrımı yaygınlaşıyor. Üniversite yurtlarında “haremlik-selamlık uygulaması yapılıyor” iddiaları yeni bir boyut kazandı. YURTKUR, kız ve erkek öğrencilerin ayrı yurtlara alınacağını duyurdu.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) son günlerde gündeme gelen “kızlı erkekli yurtlarda aynı merdivenleri kullanıyorlar” tartışmalarına son noktayı koydu. 16 bin kız öğrenci, eski yurtlardan yeni yurtlara taşınacak. Erkek-kız öğrencilerin ayrı bloklarda ancak ortak kampüste kaldıkları yurtlar tarih olacak. YURTKUR, sekiz ilde yaklaşık 16 bin kız öğrenciyi, yeni yurtlara taşımaya hazırlanıyor.

“İSLAMİ DEĞİL, İNSANİ’’

YURTKUR, operasyon için “İslami değil tamamen insani” derken, uygulamayı savunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “yönetim operasyonunu kolaylaştırmak ve harcamalarda tasarruf” iddiasını gündeme getirdi. YURTKUR yetkilileri, “Kız öğrenciler, normalde şortlarıyla, başları açık şekilde yemekhaneye kantinlere inebilecekken, erkek öğrenciler de olduğu için üstlerini değiştirmek zorunda kalıyorlardı. Kız öğrencilerden gelen talepleri de dikkate alarak, kızlara pozitif ayrımcılık yaptık, onları yeni yurtlara taşımaya karar verdik” dedi.

“POZİTİF AYRIMCILIK” İDDİASI

Haremlik-selamlık uygulaması yapıldığı iddialarının erkek öğrenciler tarafından gündeme getirildiğini ileri süren bir kurum yetkilisi, kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yapıldığını savunarak şöyle konuştu: “Eskiden yurtların yüzde 40’ı kızlara ayrılırken, şimdi bu oran yüzde 61’e yükseldi. Erkeklere ayrılan oran ise yüzde 39’a düştü. Kızların okuyabilmesi için devlet yurtları büyük güvence oluyor.”

“OPERASYONEL YÖNETİM” İŞBAŞINDA

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise ayrıştırma gibi bir gündemlerinin olmadığını öne sürerek şöyle konuştu: “Yurtların daha operasyonel yönetilmesine yönelik öğrencilerden gelen talepleri işleme koyuyoruz. Personel politikasının gereği yeni yurtlar açıyoruz. Personelimiz yeterli değil, kız yurtlarında bayan personelin, erkek yurtlarında erkek personelin görev yapabilmesi, ortak alanlara herkesin rahatlıkla inebilmesi açısından planlama yapılıyor. Yoksa karma yurtları ayırma gibi bir proje yok. Yurt sayısının artmasına paralel planlama yapılıyor. Tamamen yönetim operasyonunu kolaylaştırmak ve harcamalarında tasarruf odaklı. Niyet sorgusunda olanlar başka bir yaklaşıma giriyor.”

 

 

HÜRRİYET