Yunanistan’da yarın bankalar ve borsa açılmayacak

Yunanistan’da yarın bankalar ve borsa açılmayacak
29 Haziran 2015 00:43

Yunanistan’da yapılan mali istikrar toplantısı sona erdi. Toplantı sonunda yapılan açıklamada yarın bankalar ve borsanın açılmayacağı ifade edildi.

 

Yunanistan’da yapılan mali istikrar toplantısı sona erdi. Toplantı sonunda yapılan açıklamada yarın bankalar ve borsanın açılmayacağı ifade edildi.

 

Yunanistan’da, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi amacıyla yarın bankaların kapalı kalması kararlaştırıldı. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis başkanlığında toplanan Sistemik İstikrar Konseyi, bankacılık sistemindeki normalliğin bozulmaması için yarın ülkedeki tüm banka ve şubelerinin kapalı kalması, sermaye aktarımına kontrol getirilmesi konusunda tavsiye kararı aldı.

 

1 MİLYAR EURO’DAN FAZLA PARA ÇEKİLDİ

 

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, konseyin kararının hükümete iletildiği belirtilirken, akşam saatlerinde acilen toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın açıklama yapmasının beklendiği bildirildi. Yunanistan’da, hükümetin halk oylamasına gitme kararının açıklanmasıyla ATM’lere hücum eden vatandaşların bankaların kapalı olduğu cumartesi-pazar günü mevduat hesaplarından 1 milyar avronun üzerinde para çektiği belirtildi.

 

AVRUPA MERKEZ BANKASI DESTEK TAVANINI DEĞİŞTİRMEYECEK

 

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB), Yunan bankalarına sağlanan Acil Likidite Desteği (ELA) tavanını değiştirmeyerek cuma günkü seviyesinde tutulması kararı aldıklarını bildirdi. ECB, Yunan bankalarına ELA sağlanması ve Yunanistan’ın referandum kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 

Açıklamada, “ECB Yönetim Konseyi, Avro Bölgesi bakanlarının Avro Bölgesi’ndeki ekonomilerin dayanıklılığını geliştirmek için gerekli tüm önlemleri alma kararlılıklarını, ekonomik ve parasal birliği güçlendirmek için tüm kararlı adımları atmaya hazır olmalarını memnuniyetle karşıladı” bilgisine yer verildi. ECB’nin Yunanistan Merkez Bankası ile yakın işbirliği içinde çalışmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, “Yunan makamları tarafından bir referandum ve Yunanistan için AB tarafından sağlanan uyum programının uzatılmaması kararlarını takiben Yönetim Konseyi, Yunanistan’ın finansal istikrarını korumak için Yunanistan Merkez Bankası ile yakın işbirliği içinde çalışacağını açıkladı” denildi.