Yumuşak geçiş testi

Yumuşak geçiş testi
21 Ocak 2015 09:48

Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Kurulu’nu toplaması ‘başkanlık provası’ olarak değerlendirilirken Davutoğlu’ndan ‘yarı başkanlığı’ anımsatan bir açıklama geldi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar Kurulu’nun önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanmasını “Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki görev dağılımındaki yumuşak geçiş Türkiye için önemli bir testti” sözleriyle değerlendirdi. Davutoğlu Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilişinin 8. yıl için bir gün gecikmeli olarak mesaj yayımladı. Anma mesajında Ermenilere seslenen Davutoğlu, “Zamanı 1915’te donduran büyük travmayı geride bırakmanın yolu tabuların yıkılmasıyla başlar. Ermeni dostlarımızı Türkiye’yi daha fazla ziyaret ederek karşılıklı önyargıları kaldırmaya davet ediyoruz” dedi.

 

Davutoğlu, Londra’da düzenlenen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu”na katıldı. Erdoğan’ın başkanlığında toplanan bakanlar kuruluna değinen Davutoğlu “Etkili bir hükümete siyasi bir vizyona sahibiz” dedi.

 

Bu arada Başbakanlık’tan bir gün gecikmeli olarak Dink mesajı yayımlandı. Yazılı açıklamada, “Ermeni kökeninden de, Türkiye’ye bağlılığından da ödün vermeden Türkler ile Ermenilerin geleceklerini inşa edebilmelerinin yol ve yöntemini arayan değerli bir Anadolu aydınıydı” diye tanımlanan Dink’in dostluk yoluna tutuğu meşalenin ışığında, zihinlerde ve gönüllerde kapılar açmak istendiği belirtildi. Türk-Ermeni dostuğuna inananların yeni bir başlangıç için katkıda bulunmaya çağırılan mesajda “Zamanı 1915’te donduran büyük travmayı geride bırakmanın yolu tabuların yıkılmasıyla başlar. Türkiye, kendi adına bu noktayı aşmış, genellemeleri geride bırakmıştır.”

 

Ermenileri Türkiye’yi daha çok ziyaret ederek önyargıların kaldırılmasına çağrı yapıldı. Erdoğan geçen yıl ilk kez Başbakan düzeyinde taziye mesajı yayımlanmış ve 1915’i “tehcir” olarak tanımlamıştı.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet