‘Yeni ekonomi modeli ile dar gelirlinin birikimlerine el konulmuş oldu’

‘Yeni ekonomi modeli ile dar gelirlinin birikimlerine el konulmuş oldu’
21 Haziran 2022 10:00

Karar yazarı İbrahim Kahveci, “En fazla oy veren kesim ama en fazla ihmal edilen kesim de aynı… Ücretli kesim net olarak %30 civarında fakirleşti.” diye yazdı.

 

Ekonomi yazarı Kahveci, “Yeni model sayesinde şirketler kar üstüne kar etti. Kurumlar vergisi 25 milyar liradan 152 milyar liraya yükseldi. Oysa gelir vergisi sadece 15,2 milyar liradan 24,2 milyar liraya çıktı. Bu vergiler kar ve gelirden ödendiğine göre kimin kazandığını net olarak görebiliyoruz.” ifadelerini kullanarak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin itiraf niteliğindeki “Sadece dar gelirliler kazanmadı” açıklamasını hatırlattı.

“Dar gelirli kesim sadece gelirinden olmadı. Asıl büyük kaybını tasarrufundan yedi… Elinde 2-3 bin lira olanlar, 5-10 bin lira olanlar varlıklarını kaybetmeye başladı. Yeni model ile aslında dar gelirlinin tasarrufları olan servetine de el konulmuş oldu.” değerlendirmesini yapan Kahveci, yazısını şöyle sürdürdü:

O zaman kim kaybetti?

Tabii ki küçükler, yani dar gelirli olan alt kesim.

İki şekilde kaybettiler. Mesela tasarrufları reel olarak eridi. 10 bin lira yatıranların parası yüzde 16 artışla 11.600 lira oldu. Ama satın aldıkları temel ürünlerin fiyatı yüzde 90 arttı (Bu rakam TÜİK’in)

Düşünebiliyor musunuz… Tasarruf yaparak kaybediyorsunuz. Dün 10 bin liraya alacağınız ürünler 19 bin lira olmuş ama tasarrufunuzdan kazandığınız para ile servetiniz 11.600 liraya ancak çıkmış. Net 7.400 lira ya da yüzde 64 kaybetmişsiniz.

Bunu şu şekilde ifade edelim: Aslında adı düşük faiz politikası olan ama kendisi yükselen faiz olan bu politika ile küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerine el konulmuş oluyor.

 

Yazının tamamını okumak için tıklayın.