Yargıtay iktidara cömert

Yargıtay iktidara cömert
24 Nisan 2015 15:17

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı döneminde açtığı 300 ayrı tazminat davasından 400 bin lira kazandı.

 

 

Erdoğan’ın kazandığı tazminat davalarını onaylayan Yargıtay, muhalefetin açtığı ve kazandığı davaları ise bozdu ve maddi tazminat yerine, ‘’Tecavüzün kınanmasına” hükmetti.

 

 

Bu konudaki son örnek de, CHP’li Kamer Genç’in AKP’li Burhan Kuzu’ya açtığı ve 5 bin TL tazminat kazandığı dava oldu. Yargıtay, 4. Hukuk Dairesi, tazminat kararını bozarak parasal yaptırım yerine ‘’Saldırının kınanması ile yetinilsin’’ dedi.

 

 

‘’HUKUKA AYKIRI’’

 

 

CHP’li Genç, 4 Mayıs 2010’da TBMM’de kendisine, “Ne anlarsın sen bu işten, otur yerine lan” diye hakaret eden AKP’li Burhan Kuzu aleyhine 10 bin TL’lik tazminat davası açmıştı. Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi Kuzu’nun Genç’e yasal faizi ile birlikte 5 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Ancak Yargıtay bu sözlerin küçültücü ve hakaret niteliğinde olmadığını belirterek kararı bozdu. Kararda ‘’Tazminat yaptırımı yerine, tecavüzün kınanması ile yetinilmesi’’ istendi.

 

 

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi eski Başkanı Atilla Bengü, bu kararı eleştirdi ve SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada ‘’ Yargıtay Hukuk Daireleri son dönemde manevi tazminata hükmedilen 3 ayrı davada “tecavüzün kınanması” kararı verdi. Adeta kişilik haklarına saldırıda bulunulan davacılara ‘Tazminat davası açmayın’ deniyor. Bozma kararı hukuku ve yasaya aykırıdır” dedi.

 

Kaynak: Sözcü / Kamil Elibol