Voltaj Regülatörü Nedir? UPS mi Gerilim Regülatörü Mü?

Voltaj Regülatörü Nedir? UPS mi Gerilim Regülatörü Mü?
1 Eylül 2022 19:02

Regülatör nedir? Bugün enerjiyi daha verimli bir şekilde kullanabilmek için çok sayıda cihaz bulunmaktadır. Voltaj düzenleyici olarak da bilinen regülatörler bunlardan bir tanesidir. Elektrik cihazları olup dalgalı elektrik voltajını dengelemektedir.

 

Regülatör Nedir?

Regülatör enerjinin verimli bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Günümüzde bunlar farklı tiplere sahiptir. Regülasyon tipine ve kullanıldıkları alana göre basit ya da karmaşık bir yapıda bulunabilir. Temel olarak bulucu eleman, yayım organı ve servo motor içermektedir.

Voltaj Regülatörü Nedir?

Voltaj regülatörü günümüzde sabit voltaj seviyesini, otomatik olarak korumak için tasarlanmıştır. Basit bir ileri beslemeli tasarım kullanabildiği gibi negatif geri beslemeye de sahip olabilir. Aynı şekilde elektromanyetik bir mekanizma yahut elektronik bileşenler yer alabilir.

Regülatör Çeşitleri Nedir?

Günümüzde kullanılan farklı regülatör türleri vardır. Bunlar servo, mikroişlemci ve statik olarak 3 ayrı sınıfa ayrılır. Bunlar da kendi aralarında trifaze ve monofaze olarak üretilir. Dolayısıyla satın alırken kullanılacak elektrikli cihaz tipleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

Voltaj Düşürücü (Step Down)

Step down olarak da bilinen voltaj düşürücü adından da anlaşabileceği üzere voltajı düşürmek için kullanılır. Ancak sadece bununla sınırlı olmadan sabitleme amacına da sabit olabilir. Böylece besleme hattındaki gerilim dalgalanmalarını önleyerek, cihazın zarar görmesinin önüne geçer.

Voltaj Yükseltici (Step Up – Booster)

Voltaj regülatörü modelleri arasında olan step up şebeke geriliminde meydana gelen düşmeleri ve yükselmeleri önleyen bir sistemdir. Akım, frekans, hız, basınç ve gerilim gibi fiziksel büyükleri, özelliklerine göre sabitler. Aynı zamanda booster olarak da adlandırılır.

Voltaj Sabitleyici

Voltaj dengeleyici olarak da bilinen bu cihazlar, elektrik kullanarak çalışan aletlerde, dalgalanmaları önlemeyi amaçlar. Böylece zarar görmesini de engeller. Gerilimde düşme ya da yükselmeleri çok kısa sürede sabitleyebilen yapıya sahiptir.

Voltaj Regülatörü Ne İşe Yarar?

Voltaj regülatörü sabit voltaj derecesini, otomatik bir şekilde korur. Bunlar bilgisayar güç kaynakları dahil birçok yerde kullanılmaktadır. Aynı şekilde trafo merkezine ya da dağıtım hatları boyunca kurulabilir.

UPS mi Gerilim Regülatörü Mü?

UPS sistemler çok sayıda avantaja sahip olmakla beraber karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu nedenle periyodik bakımları vardır. Ayrıca gerilim regülatörü ile kıyasla fiyatları daha fazladır.

Gerilim regülatörleri ise kritik olmayan yüklerde yeterli bir korumaya sahiptir. Ancak regülasyon hızları daha düşüktür. Dolayısıyla almadan önce ne oldukları bilinmelidir.

Gerilim Regülatörü Nedir?

Gerilim düzeltici olarak da bilinen bu regülatör türleri şebeke ile giriş gerilimi regüle edilecek cihazlarında arasında yer alır. Dinamik ve statik olmak üzere iki farklı türe sahiptir.

UPS Nedir?

UPS Kesintisiz Güç Kaynakları olarak da adlandırılır. Elektrik kesildiği zaman, kendine bağlı kritik cihazlarda elektrik enerjisini kesintisi olarak kullanmaya yardımcı olur.

UPS mü, Gerilim Regülatörü mü Tercih Etmeliyiz?

UPS veya gerilim regülatörü almadan önce binanın gerilimi ölçülmeli, gerilim dalgaları izlenmelidir. Bulunuyorsa dalga şeklindeki bozukluklar bulunmalı, ayrıntılı bir şekilde tanımlanmalıdır. Bundan sonra hangi sistemin daha iyi çözüm sunacağı görülebilir.