Üniversiteliler yurt sınavında!

Üniversiteliler yurt sınavında!
8 Eylül 2022 10:40

KYK yerleştirme sonucuna göre yaklaşık 80 bin öğrenci açıkta kaldı. Yurt çıkmayan öğrenciler kayıtlarını dondurmayı düşünürken mevcut yurtların koşullarına ilişkin eksikler Sayıştay raporuna yansıdı.

 

 

Birgün’den Mustafa Bildircin ve Kaan Ayhan’ın haberine göre Yükseköğretimde hemen her dönem olduğu gibi 2022-2023 Eğitim Öğretim Dönemi de yurt tartışması ile başladı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun, “Yurt başvuruları ilk fazda yüzde 80 oranında karşılandı” açıklamasının ardından gözler, kapasite artış yöntemi ve yurtların fiziki koşullarına çevrildi. Veriler, kapasite artışının büyük oranda mevcut yurt odalarına atılan fazladan yataklarla sağlandığını gösterirken Sayıştay denetimleri de yurtlardaki eksiklikleri ortaya koydu. Öğrenciler yurtlar açıldıktan sonra bu yığılmanın duşlarda, yemekhanelerde ve çalışma odalarında sorunlar yaratacağına da dikkat çekti. Hiçbir yurda yerleşemeyen öğrenciler ise kendileri açısından durumun daha zor olduğunu belirterek, yardım beklediklerini söyledi. Bazı öğrenciler okulu donduracaklarını belirtirken; bazıları ise kazandıkları şehre hiç gidemeyeceklerini vurguladı.

 

 

Kasapoğlu, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı 800 yurdun toplam kapasitesinin 825 bin olduğunu söyleyerek, öğrenci yurtlarının güvenli, temiz ve sosyal imkanları itibarıyla “yüksek teveccühe sahip” yaşam alanları olduğunu savundu. Kasapoğlu’nun açıklamalarına göre, KYK yurtlarının kapasitesi bir yılda 100 binden fazla arttı. Kasapoğlu’nun sözlerinin ardından, “KYK yurtlarının öğrenci kapasitesi nasıl artırıldı?” sorusu gündeme geldi. KYK Genel Müdürlüğü’nün 2021-2022 döneminde kamuoyunda infial yaratan barınma krizinin ardından 2022-2023 dönemi öncesi yurtlara, “Barınma kapasitesinin artırılmasına” yönelik yazı gönderdiği öğrenildi. Yazının ardından toplam yurt kapasitesindeki astronomik artış dikkati çekti.

 

 

YURTLAR PROJEDE KALDI

 

 

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verileri de yurt kapasitesindeki artışın büyük bölümünün yeni yurt inşaatlarıyla sağlanmadığını gözler önüne serdi. Bakanlığın verilerine göre, Ocak-Haziran 2022 döneminde yalnızca bir adet, 400 kapasiteli öğrenci yurdunun inşaatı tamamlandı. 2022 yılında yatırım programı kapsamına alınan 91 adet projenin ise 125 bin 875 yatak kapasitesini içerdiği bildirildi. Verilere göre, inşaatı devam eden yurt projelerinin yatak kapasitesi 64 bin 742, ihale aşamasındaki yurt projelerinin yatak kapasitesi ise 17 bin 967 ile ifade edildi. Toplam 35 bin 266 yatak kapasiteli yurt projesinin ise henüz proje adaptasyon çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

 

 

YENİ YATAKLAR ATILDI

 

 

Bakanlığın verilerinde, 2022’nin ilk yarısındaki yurt kapasite artışının yöntemlerine yönelik detaylar da paylaşıldı. Buna göre, Ocak-Haziran 2022 döneminde hizmete açılan yurt ve bloklarda kızlar için 21 bin 147, erkekler için ise 2 bin 798 erkek olmak üzere toplam 23 bin 945 yatak kapasitesi hizmete girdi. 2022 yılının ilk altı ayında ekonomik ömrünü tamamlayan ve rasyonel çalıştırılması mümkün olmayan yurt binalarında toplam 2 bin 477 yatak kapasiteli 15 adet blok da öğrenci hizmetine kapatıldı. 2022 yılında il ve ilçelerde yükseköğrenimde eğitim gören kız ve erkek öğrenci sayıları, yurda başvuran öğrenci sayıları, mevcut binaların fiziki yapısı göz önünde bulundurularak yapılan çalışmalar sonucunda toplam 4 bin 379 adet kapasite artışı yapıldı.

KYK yurtlarının sayısının artması yerine kapasitesinin artırılması yoluna giden bakanlık, yurtları adeta koğuşa çevirdi. Bir odada çift katlı ranzalarda 6-8 kişi kalmak zorunda kalacak öğrenciler, yurtlar açıldıktan sonra bu yığılmanın duşlarda, yemekhanelerde ve çalışma odalarında sorunlar yaratacağına da dikkat çekti.

 

 

ÖĞRENCİLER DERTLİ

 

 

KYK yurtlarına başvuru yapan 415 bin 305 öğrencinin yüzde 80’inin bir yurda yerleştiği açıklanırken; özellikle büyükşehirlerde yurtlara yerleşemeyen, açıkta kalan ve barınma sorunu yaşayan öğrenciler yardım bekliyor. Hiçbir yurda yerleşemeyen öğrenciler ise kendileri açısından durumun daha zor olduğunu belirterek, yardım beklediklerini söyledi. Bazı öğrenciler okulu donduracaklarını belirtirken; bazıları ise kazandıkları şehre hiç gidemeyeceklerini vurguladı.

 

 

OKULUNU DONDURACAK

 

 

BirGün’e konuşan İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden bir öğrenci, iki kardeşinin de üniversitede okuduğunu belirterek “2018 yılı girişliyim ve hiç bir yıl ne yazık ki ne yurt, ne de burs kazanabildim. Bu yıl 2’inci kardeşim de üniversite kazanmasına rağmen yine yurt çıkmadı. Diğer çoğu arkadaş gibi ben de yardım bekliyorum” dedi.

Erzurum’da ikamet eden ve Artvin’de hemşirelik kazanan öğrenci ise yedek listeye kaldığını anlattı. “Yurt çıkmazsa çok büyük sıkıntı yaşarım. Artvin’de tanıdığım kimse yok” diyen öğrenci okulu dondurabileceğini söyledi.

 

 

OKULUMA GİTMEK İSTİYORUM

 

 

Batman’da yaşayan ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Maliye bölümünü kazanan bir öğrenci de “Yurt çıkmadığı için çok üzgünüm çünkü evimden çok uzakta olan bir şehre gidip eğitim hayatıma devam etmek istiyorum. Ne yazık ki maddi imkanımdan dolayı özel yurtta kalma ihtimalim de yok. Eğer yurt çıkmazsa okuluma gidemeyeceğim. Yetkililerden yardım bekliyorum ben okuluma gitmek istiyorum” diyerek yaşadıkların anlattı.

 

 

BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLER YURTSUZ KALDI

 

 

Boğaziçi Üniversitesi’nde de öğrencilerinin de yurt sorunu yaşadığı ortaya çıktı. Hazırlık öğrencilerinin kaldığı Kilyos binası, Marmara Üniversitesi Anadolu Hisarı kampüsü yurduna taşındı. Ancak 277 kız 277 erkek öğrenci için kontenjan açılınca yüzlerce öğrenci açıkta kaldı. Boğaziçi Üniversiteliler Derneği ise kalacak yer bulamayan öğrenciler için bazı yurtlarla anlaşma yaptı. Anlaşma yapılan yurtlar arasında İlim Yayma ve TÜGVA gibi kurumların olması ise velilerin tepkisi çekti. Veliler, “Bu çocuklar çok başarılı öğrenciler. Özel Vakıf Üniversitelerinin olanaklarını reddedip bu okula başladılar. Ancak sonucunda çocuklara kalacak yer bile bulunamıyor. Çocuklarımızı bu dinci vakıflara teslim etmek istiyorlar. Bu sorun acilen çözülmeli” dediler. Üniversiteden yapılan açıklamada ise, “11 farklı yurdumuza bu sene toplam 3874 öğrenci yerleştirilmiştir. 900 yeni öğrencimizin “barınma sorunu yaşadığı” iddiası doğru değildir. Bu öğrencilerin önemli bir kısmı Gençlik ve Spor Bakanlığı koordinasyonunda başta Anadolu Hisarı kampüsümüzün içindeki yurt olmak üzere çeşitli KYK yurtlarına yerleştirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

 

 

YURTLAR DENETİME TAKILDI

 

 

Sayıştay’ın 2019 ve 2020 yıllarında öğrenci yurtlarında yaptığı denetimler de güvenlik zafiyetini ortaya koydu. Yurtlardaki eksiklikleri ortaya koyan denetim raporlarında yer alan çarpıcı tespitlerden bazıları şunlar oldu:

•Asansörler konut tipi olarak imal edildiğinden, planlanandan daha yoğun kullanılmaları sürekli arıza vermelerine neden olmaktadır.

•Alt yapı tesisatları yoğun kullanıma uygun değildir. Su deposu, sıhhi tesisat, jeneratör sistemi ve ısıtma sistemleri kapasitelerinin üzerinde çalıştığından, yetersiz kalmakta veya arıza yapmaktadır.

•Engelli odası, lavabosu ve tuvaleti yeterli sayıda ya da hiç bulunmamaktadır.

•Öğrencilerin ortak kullanımına yönelik yeterli sayıda faaliyet odası bulunmamaktadır.

•Yurt olarak kullanılan söz konusu binaların imar, plan, proje, inşaat ve iskan süreçleri binaların konut ya da işyeri olarak kullanımına uygun gerçekleşmiştir. Dolayısıyla bu binaların yurt binasının gerektirdiği koşulları sağlaması zaten mümkün değildir.