Ülkemizde En Sık Rastlanan Araç Arızaları

Ülkemizde En Sık Rastlanan Araç Arızaları
15 Şubat 2019 16:23

Ülkemizdeki araç kullanım sayısı her geçen gün artmakta. Hal böyle olunca ikinci el araçlar ve doğal olarak da araç arızaları gündeme geliyor. Yeni araç sahibi iseniz bu durumların farkında olmanız çok zor olacaktır. Genellikle sanayiye götürüp bir baktıracaksınız ve sizlere masraf çıkaracaktır. Ülkemizdeki en sık rastlanan arızaları listeleyip bu sorunların nedenlerini sizlere anlatmaya çalışacağız.

 

Marş Basmaması

r

Çok ciddi bir sorun değildir ancak ülkemizdeki en sık görülen araç arızaları arasında yer alıyor. Bu durumun temel nedeni aküden kaynaklı oluyor. Yüksek ihtimalle akü boşalmıştır ya da akü komple arızalıdır. Bu sorunun aküden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlayabilmek için far, teyp, müzik sistemi gibi direk olarak aküye bağlı olan akşamların çalışıp çalışmadığına bakın. Eğer bu aksamlar da çalışmıyorsa sorun aküdendir. Şayet ki bu aksamlar çalışıyor ise kesinlikle bir servise götürmeniz gerekiyor. Sorun motorda olabilir.

 

Marş Basıyor Ancak Araç Çalışmıyor

 

r2

 

Farkında olmadan kullandığımızdan dolayı bu tarz araç arızaları gözlenebiliyor. Araçların içindeki bujilerin yaklaşık olarak 30.000 kilometrede bir değişmesi gerekiyor. Marş basıyor ancak araç çalışmıyor ise, arıza kesinlikle bujilerde olacaktır.

Motordan Gelen Sesler

 

r3

Bazı araçlarda ilk çalışma esnasında ciyaklama gibi sesler duyulabilir. Araç arızaları arasında en tehlikesizi diyebiliriz. Bu sorunun en büyük sebebi vantilatör kayışının gevşemesindendir. Eğer aracı çalıştırdığınızda tok bir ses geliyor ise bu da motorun aşırı ısınmış olacağından kaynaklanır. Motorun ısı durumunu gönünüzdeki göstergelerden takip etmelisiniz.

 

Aracın Çalışması Durumunda Gelen Koku

 

r2

 

Araç arızaları arasında en belirgin olanı diyebiliriz. Çünkü size bir şeylerin ters gittiğini belirtir. Bu arıza, LPG sisteminde sızdırma, egzozdan çiğ gaz çıkışı, radyatörden su kaçağı ya da motorun hararet yapmasından dolayı olabilir. Her türlü ihtimale karşı aracınızı bir servise götürün. Özellikle de LPG sisteminde sızdırma varsa sizin için çok tehlikeli olacaktır.

 

Aracın Aniden Stop Etmesi

 

r6

Ülkemizde neredeyse her 10 otomobilden 3 tanesinde karşılaşılan araç arızaları arasındadır. Fren merkezli arızalar, karbüratörün hava alması ve LPG sistemi ile benzinin birbirine karışması sonucunda gözlenebilir. Böyle bir durumda aracınıza bakım yaptırın. İlerleyen zamanlarda aracınız hiç marşa basmaz duruma gelebilir.